Fire gode råd: Sådan sikrer du dig, at madpakken bliver spist

16x9

"Få inspiration til madpakken i august måned med Go' madpakke i Go' morgen Danmark"

En stensikker klassiker indtager igen i år førstepladsen på top tre over indholdet af madpakkerne til de danske skolebørn.

Åbner du madpakkerne i en tilfældig skoleklasse i Danmark, vil du uden tvivl støde på kødpålæg.

I en undersøgelse fra analysehuset AIM Create er 804 forældre og børn blevet interviewet om madpakker og her svarer 68 procent, at der var kødpålæg i den seneste madpakke.

Foto: Shutterstock

Tager man et spadestik dybere ned i tallene, er det især to typer pålæg, der med 49 procent hver især kæmper om børnenes gunst.

På den ene side finder den smørbare leverpostej, der kæmper overfor det fintskåret kødpålæg såsom skinke, kylling og rullepølse.

Spegepølsen må i denne undersøgelse se sig slået, da kun 42 procent har tilkendegivet at have lagt en spegepølsemad med i madkassen.

En undersøgelse fra Megafon viste ellers sidste år, at spegepølsen var det mest populære i madpakken, hvor leverpostejen dengang var nummer to.

Foto: Shutterstock

Diætistens dom over kødpålæg
Leverpostej og skiveskåret skinke er nemt og bekvemt at lave madpakker med, og når det også er noget som børnene kan lide, er det ikke så underligt, at det er en favorit.

Men er det særlig smart at gentage kødpålægssuccesen dagligt set ud fra et ernæringsmæssigt synspunkt? Ikke hvis man spørger børnediætist og næstformand i Foreningen af Kliniske Diætister, Trine Klindt.

Hun forklarer, at det slet ikke er nødvendigt med kødpålæg i madpakken. For hvis børnene alligevel får kød til aftensmad, får de dækket deres proteinbehov.

- Jeg tror og håber på, at vi kan komme væk fra rugbrødsmadpakken, for den er så ensidig, også set i forhold til næringsstoffer, hvor vi er nødt til at spise gnavegrønt ved siden af.

- Det er okay med rugbrødsmadder med kødpålæg en gang i mellem, men man gider jo ikke have den samme madpakke med hver dag. De fleste forældre vælger heller ikke det samme i kantinen hver dag, siger hun.

Fire gode råd
Først og fremmest skal man tilpasse madpakken til det enkelte barns behov. Nogle børn er overvægtige og har ikke godt af leverpostej, der indeholder meget mættet fedt.

Andre børn er undervægtige og ville have godt af leverpostejen. Nogle børn er stillesiddende og andre er meget mere aktive, hvilket madpakken også bør afspejle.

Hvis man gerne vil give sit barn en varieret madpakke med hver dag, og være sikker på at madpakken bliver spist, har Trine Klindt fire gode råd der kan hjælpe en på vej.

Fire god råd om madpakker fra diætisten

Lad børnene være med til at smøre madpakken.

Ofte vil man være mindre tilbøjelig til at smide maden ud, hvis man selv har lavet den. Desuden kan de også senere hen som tiårige lave deres madpakke selv. Det er en lille investering med et meget stort udbytte.

Brug gnavegrønt til andet end tilbehør

Når gnavegrønt skal spises ved siden af kødpålægsmadderne, ender det ofte med ikke at blive spist. Det er meget nemmere at få det flettet ind i en sandwich eller i en pastasalat, hvor alt bliver spist.

Lav en komplet snackmadkasse

Det passer faktisk også godt til mange børn, da de kan se, hver enkelte ting de spiser for sig selv, og det er der mange børn, der bedst kan lide. Heri kan man lægge en bolle, et æg, frugt, grønt og meget andet.

Stop med at gentage succeserne

Vi har en tendens til at gentage succeserne. Når vi først har opdaget, at vores børn kan lide noget, får de det, indtil de ikke kan lide det længere.
 
Men i stedet for at give de samme kødpålægsmadder med hver dag, kan man variere med en æggemad, frugtmad, ostemad, eller pasta/kartoffelsalat, sandwich, wrap og så videre. På den måde bliver madpakken mere varieret, siger Trine Klindt.

Herunder kan du se top tre over indholdet på børnenes madpakker:

Top tre over indholdet på madpakken

Rugbrød med kødpålæg

Rugbrød med kødpålæg. Foto: Shutterstock / Shutterstock
68 procent af de interviewde forældre svarede, at der var kødpålæg i den seneste madpakke, de havde lavet til deres børn.
Blandt de tre mest anvendte kødpålægsprodukter finder man skinke/kylling/rullepølse/eller lignende, leverpostej og spegepølse.
Længere nede på listen finder man eksempelivs æg, ost og frikadeller.

Frugt

Blandet frugt. Foto: Shutterstock / Shutterstock
59 procent af forældrene svarede, at der var frugt i den seneste madpakke, de havde smurt. 

Gnavegrønt

Gnavegrønt. Foto: Shutterstock / Shutterstock
På tredjepladsen over favoritterne i madpakken finder man gnavegrønt.
51 procent svarede, at de kom gnavegrønt i den seneste madpakke, og det er en hel del over tredjepladsen, hvor myslibarerne indfatter sig med 21 procent.

Madpakker i de danske børns skoletasker

Beskrivelse af undersøgelsen:

Analysehuset AIM Create har gennemført en større undersøgelse af skolebørnenes madpakker. Undersøgelsens formål var at se nærmere på, hvordan børnenes madpakker har ændret sig, siden skolereformen blev indført. Men derudover giver den et indblik i både forældrenes og børnenes vaner, adfærd og forbrugsmønstre i forhold til børnenes madpakker.

Fakta om undersøgelsen:

  • Der er gennemført 804 onlineinterviews i uge 10-13, 2016
  • Målgruppen for undersøgelsen er forældre med børn i den danske folkeskole, som mindst månedligt smører madpakke til deres børn.
  • Denne målgruppe udgør mere end 80% af forældrene med børn i den danske folkeskole. 
  • For den resterende gruppe (de ca. 20%) smører enten ægtefællen/partneren eller barnet selv madpakke, eller også har barnet slet ikke madpakke med.
  • Onlineinterviewene er gennemført via et online panel.
  • Spørgeskemaet er sendt repræsentativt ud til danskere med børn – og efterfølgende er målgruppen til undersøgelsen blevet udvalgt.