Livsstil

Sclerose lænkede Camilla til kørestol: Nu løber hun 24-timers stafet

Camilla fik sclerose som 32-årig. Fem år senere løb hun i mål til 24-timers stafetløb.

37-årige Camilla-Kirstine Mørch fra Vinkel ved Viborg fik for fem år siden en voldsom besked.

"Du har sclerose og skal sidde i kørestol resten af dit liv," lød det fra lægerne.

- Jeg havde ikke haft nogen tegn på, at der skulle være noget galt med mig indtil en mandag morgen, hvor jeg vågnede op og var lam i hele højre side, siger hun til DR Midt- og Vestjylland.

En uge efter fik hun diagnosen sclerose og besked om, at hun skulle sidde i kørestol resten af sit liv. Men en invitation til en gammel elev-fest på Camilla-Kristines efterskole ændrede den prognose.

- Jeg tog ned til min fysioterapeut og sagde: Du bliver nødt til at få mig ud af den her stol.

Tre gange om ugen trænede Camilla-Kristine på motionscykel og i forskellige fitnessmaskiner, mens fysioterapeuten pressede hende til at få flere og flere kilo på.

Til fest uden kørestol

Når hun ikke var nede at træne, lå hun derhjemme på sofaen med en træningselastik om foden, for på skift at strække og bøje sit højre ben, eller hun øvede sig i at gå.

- Jeg lod kørestolen stå og gik og støttede mig til at alting. Og jeg øvede mig ved at gå fra stuen til køkkenen. Jeg faldt nok en milliard gange, men jeg gjorde det, siger hun.

Fire måneder efter den første træning gik Camilla-Kristine til fest med sine gamle efterskolekammerater. Uden kørestolen.

Ikke tilfreds med bare at kunne gå

Men selvom det var mod alle odds, at Camilla-Kirstine Mørch overhovedet ville komme til at gå igen, tog hun endnu et skridt.

- Jeg sagde til min fysioterapeut: I dag skal vi ikke lave det her trivielle træning, der skal vi tænke ud af boksen. Jeg vil ud og løbe, fortæller hun.

- Det kan du ikke Camilla, sagde han. Men det er det, jeg vil, svarede jeg. Og jeg løb, og det har set kluntet og fjollet ud, men jeg løb 10 meter. Og jeg løb ind i armene på ham, og han havde tårer i øjnene, og jeg havde tårer i øjnene.

I weekenden løb Camilla ikke bare 10 meter, men over 25 kilometer, da hun sammen med syv andre unge scleroseramte deltog i 24-timers løbet i Viborg.

En sejr, der betyder utroligt meget for Camilla af én enkelt grund.

- Fordi jeg kan. Jeg har haft alle følelser i spil i løbet af natten. Jeg har grædt af stolthed.