Livsstil

Hyldes for sin første selfie på Facebook: - Jeg ser anderledes ud, og det kan ikke være anderledes

Sofie Salles Lyng har haft en kræftsygdom som spæd, der har hæmmet hendes syn, hørelse og udvikling af kraniet. Sofie Salles Lyng

Sofie Salles Lyng følte sig ikke køn nok til Facebook, men da hun lagde et billede op af sig selv, blev hun modtaget med kærlighed.

Sofie Salles Lyng er 26 år, fra Århus og læser til social-special pædagog. Og så ligner hun ikke de fleste.

Efter mange år med selvkritik og en stor tvivl på sit eget udseende, har hun valgt at fortælle sin historie og lægge et billede af sig selv på Facebook.

- Nu går jeg hele vejen og tilføjer selv et billede af mig her på en offentlig Facebookside, skriver hun i opslaget.

- Nu sker det, nu gør jeg det. 

Modtagelsen har ryddet al tvivl af vejen. På få dage har mere end fem tusinde liket opslaget, og 550 personer har skrevet en kommentar. Størstedelen er positive og opbakkende.

- Jeg er fuldstændig overvældet. Opslaget er jo virkelig blevet taget med storm. Jeg har tidligere haft svært ved at tage imod ros, men det her er jo helt vildt, siger Sofie Salles Lyng til TV 2.

”Fuck, hvor er du grim” // ”Hele min klasse sidder og griner af dig” Jeg ser anderledes ud, og det kan ikke være...

Posted by Lyngens Verden on Friday, August 12, 2016

Mobbet i barndommen

Sofie Salles Lyng er født med en genmutation, der gjorde, at hun udviklede en kræftform i øjnene, der hedder retinoblastom, da hun var spæd.

Lægerne brugte en eksperimenterende form for strålebehandling for at redde den lille pige, men behandlingen hæmmede Sofies kranie i at vokse lige så meget som andres, ligesom den hæmmede hendes syn og hørelse.

Modet er kommet gradvist, tror jeg.

Sofie Salles Lyng

Det har givet hende en svær opvækst.

- Jeg er blevet mobbet i min opvækst, både i skolen og andre steder, så jeg har aldrig følt, at jeg har haft et fristed. Så jeg har nok ikke haft selvtilliden til at vise mig selv frem tidligere, fortæller hun.

Måtte ændre sin selvopfattelse

Gennem mange år har Sofie Salles Lyng haft en frygt for, at andre ville dømme hende for sit udseende, så det har hun måtte arbejde med.

- Modet er kommet gradvist, tror jeg. Jeg blev medlem af gruppen ’En af Os’, der arbejder for at afstigmatisere psykisk sygdom, og i arbejdet med dem, skal man virkelig ’face’ (aktivt opsøge på gaden red.) folk, og der kunne jeg mærke, at jeg blev usikker på, om folk afviste mig på grund af mit udseende.

Sofie ønsker ikke at ændre noget med kirurgi, og derfor gik det op for hende under en psykologsamtale, at hun i stedet måtte ændre noget ved sin selvopfattelse.

- Det kan jeg blandt andet gøre noget ved ved ikke at holde mig tilbage, fordi jeg ser anderledes ud, siger Sofie Salles Lyng, der tidligere har haft en blog, men først for nylig oprettede Facebooksiden Lynges Verden.

Element af overraskelse

Vincent F. Hendricks er professor i filosofi ved Københavns Universitet, hvor han beskæftiger sig med de sociale medier.

Han fortæller, at ens profil på de sociale medier ikke kun er betinget af, hvad man selv synes om sig selv, men også hvad man tror, andre synes om én. Derfor spekulerer mange i, hvilke billeder de tror, andre vil se.

- På den måde er det ligesom reklamer. Man prøver at tale til bestemte segmenter om, hvad man tror, de synes er pragfuldt

Når en person som Sofie lægger et billede op og fortæller sin historie, så bliver det populært, fordi hun skiller sig ud fra mængden.

- Det interessante er, når man giver folk noget, de ikke forventer. Der er er så mange, der har et talerør, så der skal være et element af overraskelse, siger han. 

Og så stak det af derfra

Det første opslag på Facebooksiden Lynges Verden handler om Sofies udseende - og hun havde ikke regnet med, at det ville blive så populært.

- Det var mine venner, der delte det, tror jeg. Og så stak det af derfra, fortæller hun. 

Det er et godt signal, det sender til andre

Sofie Salles Lyng

Sofie Salles Lyng er lykkelig over modtagelsen af Facebook-opslaget, og hun håber samtidig, at det kan hjælpe andre.

- Jeg synes, det er et godt signal, det sender til andre. At man er god nok, selvom man ser anderledes ud.