Livsstil

Gammel medicinopskrift: Brugte flagermusblod og ekskrementer mod øjensygdom

En flere tusind år gammel tekst afslører, at egypterne lavede medicin med en blanding af blod og ekskrementer.

Ekskrementer og blod er måske ikke det, man umiddelbart forbinder med medicin.

Ikke desto mindre er det hovedingredienserne i en 3000 år gammel medicinopskrift, som for nyligt er blevet oversat af danske Sofie Schiødt, der er cand. mag. i egyptologi.

- Jeg har siddet og stirret på det i mange timer for at få det til at give mening, siger hun i 'Go’ morgen Danmark'.

En mikstur af blod og eksrementer

Da Sofie Schiødt havde stirret på den ældgamle tekst i et par måneder, begyndte det at give mening, og hun blev dermed den første i verden til at oversætte den.

Danskeren kunne afsløre, at der bag de kryptiske tegn gemte sig en medicin mod en særlig øjensygdom. Men også ingredienserne er en hel særlig sammensætning.

- Der står, at man skal bruge ekskrementer fra et firben, blod fra en tyr, blod fra et æsel og blod fra noget andet, som jeg ikke kan se, fordi noget af papiret mangler, siger Sofie Schiødt.

Ingredienserne udgør en medicin, der skal kurere den øjensygdom, hvor øjenvipperne vokser ind imod øjet i stedet for at bue væk fra øjet. Først fjernede egypterne øjenvipperne, og så skulle miksturen af blod og ekskrementer ind i øjet, dikterer opskriften.

Stadig manglende brikker

Teksten er skrevet på hieratisk, der er en slags kursiv form af de egyptiske hieroglyffer, som de fleste kender, og læses fra højre mod venstre.

Desværre mangler der en del af det oprindelige papyruspapir, hvilket ifølge Sofie Schiødt har besværliggjort oversættelsen yderligere.

I dag behandler man stadig den særlige øjensygdom – der primært findes i u-lande - ved at fjerne øjenvipperne, men øjet bliver dog skyllet med noget lidt mere neutralt end dyreblod.