Livsstil

Bakteriebomben på badeværelset: Hvor ofte skifter du?

Badehåndklæder bliver lynhurtigt omdannet til en bakteriekoloni og skal ifølge hygiejneekspert skiftes ofte.

Hænderne skal vaskes med vand og sæbe, og toilettet skal have med børsten en gang om ugen. Men hvad de fleste overser er det stykke frotté, som de griber efter for at tørre sig.

Et dejlig fugtigt badehåndklæde er den rene bakteriebombe, hvis det ikke bliver skiftet ofte nok.

Det viser en amerikansk undersøgelse foretaget af forsker i mikrobiologi og patologi Philip Tierno. Han bakkes op af den danske hygiejneekspert og lektor ved Professionshøjskolen Metropol Michael René.

- Et håndklæde er et ideelt sted for bakterierne, og de vækster lynhurtigt - især hvis håndklædet hænger og klumper, siger han.

Slaraffenland for bakterier

Det er ikke kun fugten, der ifølge hygiejneeksperten udgør en god grobund for bakterierne. Der er nemlig tre grundlæggende ting, som de trives i.

- Udover fugten skal der være en god temperatur og føde tilstede. Mange badeværelser er dårligt udluftede og bliver derfor nemt lune og fugtige, og føden tilfører vi selv, siger Michael René.

Jeg spiser aldrig på badeværelse, tænker du måske. Nej, men du tørrer dig med håndklædet, og når du gør det, ender der en masse døde hudceller i stoffet. Og dét er noget bakterierne kan lide.

Hudceller er dog ikke det eneste, buffeten består af. Udover dem kommer der sekreter fra hele din krop. Blandt andet fra spyt, sår, endetarm og urinrør. Yderligere kan der tilføjes sprøjt fra toilettet, hvis man ikke husker at lukke låget, inden man skyller.

Skift håndklædet ofte

Er man en af dem, der ikke lige får skiftet håndklæde så ofte, så anbefaler Michael René, at man begynder at skifte cirka hver tredje dag, hvis man vil undgå en bakteriekoloni i sit håndklæde.

Han understreger dog, at det også har noget at gøre med, hvor grundigt man vasker sig i badet, og er der sygdom, så går anbefalingen på, at man kun bruger håndklædet én gang.

Det samme gælder det håndklæde, som man tørrer fingre i efter håndvask. Men er der ikke sygdom, er der ikke lige så mange lækkerier til bakterierne her.

Så alt efter hvor mange, der er i husstanden – og hvor gode de er til at vaske hænder – så behøver man ikke skifte det lige så ofte som badehåndklædet.

- Ellers mener jeg bare, at man skal bruge sin sunde fornuft og skifte efter behov, siger Michael René.

Heldigvis er der også måder at få håndklædet til at holde længere. Se listen nedenfor.

Undgå bakterier i badehåndklædet

  1. Bred håndklædet ud - I stedet for at have det på en krog, hvor det hænger og klumper, er det en god idé at brede det ud. På den måde tørrer det hurtigere.
  2. God udluftning - Sørg for god udluftning på badeværelset. På den måde tørrer håndklædet hurtigere, og klimaet bliver knap så fugtigt.

  3. Brug to håndklæder - Hygiejneeksperten foreslår, at man med fordel kan bruge to håndklæder – et til den øverste del af kroppen og et til den nederste.