Dét kigger arbejdsgiverne efter på din Facebook: Se, hvad du bør undgå
Mange virksomheder tjekker de jobsøgendes Facebook-profiler og sorterer dem fra, hvor de ikke kan lide, hvad de ser.
Badeferier, børn og beduggede billeder fra den seneste bytur.
Alt sammen ting, der hyppigt bliver delt på Facebook. Men de færreste tænker over, hvem der ellers kigger med - og det kan skade din jobsøgning.
En ny undersøgelse viser nemlig, at over halvdelen af de adspurgte virksomheder tjekker jobsøgende på Facebook.
- Hvis man er helt ekstrem i sin måde at melde holdninger ud på, er det et alarmsignal. For hvordan vil man så ikke være i en arbejdsgruppe? siger direktør i IT-virksomheden Hesehus, Lars Hedal.
Et redskab for virksomhederne
Tendensen er ikke ny. Men i takt med at en større del af Danmarks befolkning har sluttet sig til det sociale medie, er det blevet mere relevant for virksomhederne at benytte sig af det.
- Arbejdsgiveren er selvfølgelig interesseret i at vide så meget som muligt, derfor kigger de på Facebook. Det kan diskuteres, om de bør gøre det eller ej, men faktum er, at det gør de, siger forsker i sociale medier fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Jakob Linaa Jensen.
Han finder det heller ikke overraskende, at virksomhederne benytter sig af de redskaber, de har til rådighed.
- Vi andre er jo også tilbøjelige til at tjekke folk ud på Facebook. Virksomhederne har bare en professionel grund, og det skal man være opmærksom på som jobsøgende, siger han.
Forskeren synes dog samtidig, at det ville være synd, hvis Facebook endte med en moralsk spændetrøje. Og det er Lars Hedal enig i. Han benytter sig selv af det sociale medie, hvis han gerne vil have en fornemmelse af ansøgeren. Så derfor er det ifølge ham vigtigt, at man ikke har støvsuget for personlighed.
- Det kan også blive for poleret. Vi går efter et helt menneske, der også sørger for at have en fritid med andre interesser, siger han.
Artiklen fortsætter under listen
Men det er ikke kun op til en jobsamtale, det kan være en god idé at tænke over sin adfærd på Facebook. Når næsten halvdelen af Danmarks befolkning dagligt mødes på nettet, er det ikke alle, der kan finde ud af at bevare den gode stemning.
Og dét kan også virke stødende - ikke kun på en kommende, men også en nuværende, arbejdsgiver, hvis man mangler pli på nettet. Det mener professor ved Aalborg Universitet og forsker i etik på internettet, Thomas Ploug.
- Nettets karakter og måden, vi bruger det på, kan få folk til at glemme almindelig pli. Man kan hurtigt og uredigeret komme til orde, og derfor bliver det ofte en ventil for frustrationer, forklarer han.
Træt af dårlige manerer
Udover at folk en gang imellem kommer lidt hurtigt til tasterne og ikke når at tænke sig om, kan det også være sværere at navigere i, hvad der er rigtigt og forkert.
- Der er altid noget, der går tabt, når du ikke har en person overfor dig, fordi du ikke kan iagttage effekten på samme måde, siger forskeren.
Vil du gerne blive bedre til at begå dig på Facebook, så er der samlet fem gode huskeregler i listen nedenfor.