Jacobs 12-årige datter er transkønnet - men hun må ikke ændre køn for staten

Norge har gjort det lovligt for børn at ændre køn, men i Danmark må man ikke. Det giver store problemer for Jacob Fjallands datter.

For 12 år siden fik Jacob Fjalland en søn. Han voksede op som dreng, men da han blev ni år, begyndte han at få det rigtig skidt.

- Vi kunne mærke, at der var noget galt, fortæller Jacob Fjalland til TV 2.

Da sønnen nærmede sig sin 10-års fødselsdag, kunne han ikke holde det ud mere. Han fortalte sine forældre, at han var fanget i den forkerte krop. Han følte sig som en pige.

- Det var selvfølgelig en stor overraskelse. Det er ikke lige det, man tænker, selvom vi godt vidste, at der var noget, hun tumlede med, fortæller Jacob Fjalland.

Må ikke skifte køn officielt

Men forældrene vænnede sig hurtigt til tanken om, at de havde en datter i stedet for en søn. Hun begyndte at klæde sig som en pige og fortalte både venner, familie og skole om sit kønsskifte.

- Det hjalp rigtig meget. Hun blev meget mere glad, siger Jacob Fjalland.

Alle omkring datteren tog godt imod nyheden. Der var støtte fra alle sider. De eneste, der ikke har vist støtte, er myndighederne. I Danmark er det nemlig ikke lovligt for børn under 18 at få juridisk kønsskifte. Det betyder, at Jacob Fjallands datter stadig officielt er en dreng.

- Det betyder, at hun bliver konfronteret med det. Hun er meget urolig, når vi skal i lufthavnen og skal forklare, hvorfor hendes pas siger, at hun er en dreng. Og det er lige præcis det, hun og andre transkønnede børn gerne vil undgå. De vil bare gerne accepteres i deres identitet og ellers ikke konfronteres med det, fortæller han.

Minister: Skal ikke være lovligt i Danmark

I Norge blev det ellers lovligt for børn at ændre køn i juni, da et stort flertal i Stortinget stemte for. Indtil videre har ni norske børn skiftet køn. Men herhjemme afviser sundhedsminister Karen Ellemann blankt at lave en lovændring. 6. september i år skrev hun i et brev til LGBT Danmark, at hun ikke finder grundlag for at ændre loven, fordi 'der foreligger meget beskeden viden om børns og unges kønsidentitetsproblemer'.

Men det forstår Jacob Fjalland ikke.

- Der er jo ikke nogen, der ønsker at skifte køn, hvis de ikke virkelig har behovet. Der er en masse praktiske og psykologiske udfordringer ved det, som man ikke vil påtage sig, hvis man ikke er sikker.

- Desuden er et juridisk kønsskifte jo ikke noget, nogen tager skade af. Det kan jo laves om igen, hvis der skulle være et tilfælde, hvor man skifter mening. Det går ikke ud over nogen, bortset måske fra en person på et kommunekontor, der får 10 minutters ekstra arbejde, siger han.

Enhedslisten foreslår lovændring

Det mener Jacob Fjalland er en meget lille ulempe, sammenlignet med den store lettelse det vil være for transkønnede børn at få anerkendelse af myndighederne. Og den holdning deler Pernille Skipper, der er politisk leder af Enhedslisten.

- Det er altså ganske forfærdeligt for et barn, hvis de føler, at de bliver tvunget til at være noget, de ikke er. Et juridisk kønsskifte – som jo vel at mærke er reversibelt – kan hjælpe et barn til nemmere at leve med den kønsidentitet, de mener, er den rigtige, siger hun til TV 2.

Enhedslisten vil derfor fremsætte et forslag magen til det i Norge, hvilket støttes af Alternativet.

- Og så er det selvfølgelig klart, at der skal være tale om samtykke fra forældre og barnet selv, og hvis der er det, tror jeg sådan set, at børnene og deres familier ved bedst. Så bør det være op til dem, siger Pernille Skipper.

Jacob Fjalland er en af stifterne bag "Foreningen for støtte til transkønnede børn". Du kan se ham i debat med Venstres politiske ordfører, Jakob Engel-Schmidt, på TV 2 News lørdag klokken 9.45.