Livsstil

Træt af rutinearbejde: Mor er den mindst tilfredse forælder

Sandsynligheden for at mor smører madpakkerne, mens far leger med ungerne, er stor. Men det er mødrene ikke tilfredse med, viser undersøgelse.

Masser af praktisk arbejde og kun lidt leg gør mødre til de mindst tilfredse forældre.

Det viser en undersøgelse, hvor forskere fra Cornell University og University of Minnesota har bedt forældre føre dagbog over de opgaver, de påtager sig i forbindelse med deres børn, og hvordan de har det med opgaverne. 

Opgaverne er mest ligeligt fordelt ved det første barn.

Mai Heide Ottosen, seniorforsker i SFI, det nationale forskningscenter for velfærd.

Selvom undersøgelsen er amerikansk, så ligger resultatet ikke langt fra hverdagen i danske børnefamilier. 

- Der er helt klart en forskel på de opgaver, vi påtager os i hjemmet. Mødre har oftest de mere rutineprægede forældreopgaver, mens far er mere legende. Det kan for eksempel være, at mor skifter ble, smører madpakker og trøster, mens far står for at køre til fritidsaktiviteter og lege. Det er selvfølgelig ikke alle, der gør det sådan, men det er de tendenser, vi ser, siger Mai Heide Ottosen, seniorforsker i SFI, det nationale forskningscenter for velfærd.

Afstemning

Hvem tager sig mest af omsorg og praktiske opgaver hjemme hos jer?

Jo flere børn, desto mindre ligestilling 

Når forældrene får det første barn, så er aftalen ofte at fordele rollerne lige mellem sig.

Men jo mere arbejde der kommer, desto oftere falder forældrene tilbage i kønsstereotyperne, forklarer Mai Heide Ottosen.  

Mødrene vil gerne påtage sig omsorgen og synes måske, de er de bedste til det

Mai Heide Ottosen, seniorforsker i SFI, det nationale forskningscenter for velfærd.  

- Internationalt ligger Danmark godt på ligestilingsområdet, men derfor er der stadig forskelle mellem kønnene. Opgaverne er oftest mest ligeligt fordelt ved det første barn, men når vi får flere, ser vi, at mødre er mere tilbøjelige til at bruge mere tid i hjemmet og fædre mere tid på arbejdet, siger hun.

Vi falder selv ind i rollerne 

Ifølge undersøgelsen spiller blandt andet forældrenes søvn ind, når de skal vurdere, hvor tilfredse de er med deres roller i familien. 

Her er det oftest mødrene, der sover mindst, for det er dem, børnene er tilbøjelige til at forstyrre om natten, eller når de slapper af. 

Men ifølge Mai Heide Ottosen er vi selv med til at falde ind de stereotype forældreroller. 

- Der er forskel på, hvad de to forskellige køn foretrækker af opgaver. Mødrene vil gerne påtage sig omsorgen og synes måske, de er de bedste til det, mens mændene synes, de er bedst til at lege med ungerne, siger Mai Heide Ottosen, seniorforsker i SFI, det nationale forskningscenter for velfærd.