Livsstil

Blev kaldt monster som barn - nu passer hun andres børn og vækker begejstring

- Ingen monstre her, lød det fra en børnehaveleder, da Noelia Garella var lille. Hun er i dag Argentinas første pædagog med Downs syndrom.

Succeshistorien om en 31-årig kvinde med Downs syndrom, der arbejder i sit drømmejob, bliver for tiden fortalt i medier over hele verden. 

- Lige siden jeg var lille, har jeg gerne ville være pædagog, fordi jeg rigtig godt kan lide børn, siger Noelia Garella til nyhedsbureauet AFP. 

Hun menes at være Argentinas første børnehavepædagog med Downs syndrom. 

Jeg er det glade monster

Men livet med et ekstra kromosom har også ført til sårende oplevelser og fordomme. 

Da Noelia Garella var lille, blev hun kaldt for et 'monster' af en børnehaveleder. Det fortæller hun til nyhedsbureauet med sin mor ved sin side.

Forældrene fik den hårde afvisning, der ifølge Noelia Garella lød således: "Ingen monstre her".

Men pædagogen lader sig ikke sådan slå ud og fortæller, at lederen er som i den slags historier, hun selv læser op for børnene:

- Hun er et trist monster, som ikke ved noget og misforstår tingene. Jeg er det glade monster, siger Noelia Garella.

Borgmesteren blev involveret

Den 31-årige pædagog står i dag for at lære 2 til 3-årige børn tidlige læsefærdigheder. 

Hun begyndte at arbejde som assistent for læsegrupper i 2012, og siden januar har hun i samarbejde med en anden pædagog haft ansvaret for børnegruppen i Jeromito-børnehaven.

- Den måde børnene accepterer hende på og gør hende til en naturlig del af børnehaven - det er en lektie i livet for os alle, siger børnehavens leder, Susana Zerdan til AFP. 

Jobbet som pædagog blev dog først en realitet, efter at lærere, forældre og selv byens borgmester havde været involveret i processen. Så stod det hurtigt klart, at der ikke var nogen grund til ikke at hyre hende.

Hendes tidligere chef, der ansatte Noelia Garella, fortæller, at selv de skeptiske stemmer med tiden ændrede holdning.  

- Hun giver det, børnehavebørnene sætter mest pris på, og det er kærlighed, siger Alejandra Senestrari til AFP.

Kæmper mod stereotyper

Historien om Argentinas første pædagog med Downs syndrom vækker begejstring hos Landsforeningen Downs Syndrom i Danmark.

- Her er der et menneske, der er blevet set, mødt og støttet i det, hun faktisk kan, fortæller næstformand Grete Fält-Hansen.

Fortællingen viser samtidig spændvidden for personer med Downs syndrom og andre udviklingshandicap, mener næstformanden. 

- Meget af det, man slås med, når man har Downs syndrom, er stereotyper, siger hun.

- Det er jo ikke alle med Downs syndrom, der bliver professorer, og der skal være plads til os allesammen. Omvendt er det vigtigt for de børn og unge med Downs syndrom, der har evnerne, at denne type historier bliver fortalt, så både de og deres pårørende har noget at spejle sig i.

I Danmark er det ofte 'Morten og Peter' fra dokumentar-programmerne af samme navn, der fylder, når snakken falder på personer med Downs syndrom, og det kan blive en endimensionel fremstilling, mener Grete Fält-Hansen.

- Det svarer til, at man siger, at alle piger er som Annika i Pippi Langstrømpe, men hvad nu hvis man mere er som Pippi? Det er den stereotyp, vi gerne vil gøre op med.

Andre personer med Downs syndrom har gjort sig karrieremæssigt bemærket i medierne gennem tiden. 

Eksempelvis blev Ángela Bachiller Spaniens første byrådsmedlem med Downs syndrom i 2013, mens amerikanske Karen Gaffney er langdistance-svømmer og æresdoktor ved University of Portland, og landsfællen Jamie Brewer arbejder som skuespiller og model.