Vintertid: Her er faldgruberne, der kan koste dig både tid og penge

16x9
DSB stopper nattogene mens der ventes på vintertid. Foto: Scanpix

Natten mellem lørdag og søndag skifter vi fra sommertid til vintertid, og det betyder meget andet end en times ekstra søvn.

Det er smadder lækkert at ligge en time ekstra under dynen søndag morgen med god samvittighed, men det er godt nok ærgerligt at vågne op til en parkeringbøde.

Den ekstra time er heller ikke til meget gavn, hvis du er kommet ekstra sent i seng, fordi du strandede i et af de tog, der holder stille en time i nat.

Vi guider dig uden om de klassiske faldgruber i forbindelse med vintertid, så du kan nyde den 25 timer lange søndag i fulde drag. 

Hvad er klokken? Har uret skiftet automatisk? 

For at kunne nyde den ekstra time med ro i maven, så sikr dig, at du kan stole på, hvad der står på uret, når du vågner. 

De fleste bruger efterhånden deres telefoner som vækkeur. Både Android-telefoner og iPhones er indstillet til selv at skiftet mellem sommer- og vintertid, mens du sover. Du finder en guide til, hvordan dine indstillinger skal stå, for at skiftet sker automatisk her.

Vil du gå med livrem og seler, så må du finde dit gamle analog vækkeur frem. 

Du risikerer at strande en time på skinnerne

Er du typen, der ser den ekstra time i nat som en fantastisk mulighed for at blive en time længere til festen, så skal du nok lige tjekke Rejseplanen, inden du danser videre.

Den ekstra time kan nemlig hurtigt blive slugt igen, hvis du på hjemturen skal med et af de tog, der holder stille i en time. 

- Hvis man skal hjem fra fest eller lignende i nat, så brug Rejseplanen. Der er ændringer på nogle regionaltog og InterCity-tog, og enkelte tog vil holde stille i en time undervejs, oplyser DSB's pressevagt. 

Vidste du, om vintertid:

- Vintertid kaldes normaltid. Det skyldes, at sommertiden er den tid, hvor uret går ”forkert” i forhold til, hvis vi ikke brugte ordningen.


- 1996 blev sommertiden den samme i alle EU-lande. EU-kommissionen har bestemt, at vintertid altid starter den sidste søndag i oktober og varer frem til den sidste søndag i marts.
 

- Omkring 70 lande i verden har indført ordningen med sommer- og vintertid.

Kør ekstra længe på din billet

Det kan godt være, du risikerer at strande en time på skinnerne, men til gengæld gælder din billet ekstra længe. 

Når kontrolløren kommer, bliver der nemlig taget hensyn til, at der er et skift i klokken. 

Hvis du har stemplet eller købt din billet klokken 2.30, og den gælder i to timer, så er de to timer reelt gået, når uret vise 3.30, fordi der skydes en ekstra time ind klokken 3.00.

Dit klip gælder dog frem til 4.30, så du kan køre rundt i natten en time ekstra.

Få styr på din P-skive

Selvom kontrolløren i bus og tog lader skiftet til vintertid falde ud til din fordel, så er det en anden historie, når parkeringsvagten kigger forbi. 

Hvis du har en automatisk parkeringsskive, så er det ikke sikkert, den kan håndtere nattens ekstra time, og før du ved af det, vågner du op til en søndagshilsen i forruden.

Hvis parkeringsskiven kan skifte automatisk, så virker det kun, hvis datoen er indstillet korrekt.

Derfor lyder rådet fra FDM: Hold et vågent øje med parkeringsskiven i morgen.