Derfor skal du IKKE have denne hue på under cykelhjelmen
Det er særdeles koldt at cykle i disse dage - men lad være med at tage mormors hjemmestrikkede hue på under hjelmen, lyder rådet.
Man risikerer at gå på kompromis med sikkerheden, hvis man bærer en vamset hue under sin cykelhjelm.
Det fortæller specialkonsulent Pernille Ehlers fra Rådet for Sikker Trafik.
- Hvis huen er alt for tyk, så kan hjelmen ikke sidde rigtigt på hovedet. Den kommer for højt op, og man risikerer, at den ikke sidder ordenligt fast, hvis man slår hovedet ned i asfalten, siger hun.
- Den skal ned og passe godt på hjernen og kraniet. Så man skal vælge en rigtig tynd hue, der er lavet til formålet.
Det er svært at sige, hvornår huen bliver for stor, så Pernille Ehlers anbefaler i stedet, at man køber en cykelhue eller ørevarmere, der er designet til hjelmen.
- Brug den til at cykle med, og brug så en anden hue, når du skal gå en tur i skoven eller andet, lyder rådet.
I videoen øverst på siden fortæller Ursula Friis, konsulent ved Rådet for Sikker Trafik, hvordan en hjelm bør sidde på hovedet.
Varme ører under hjelmen
Redaktør Rikke Ravn Faber fra Cyklistforbundets medlemsblad, Cyklister, fortæller til TV 2, at de har haft fokus på kombinationen af huer og hjelme.
- De klassiske hjelmhuer er frygtelig praktiske, men de er ikke særlig kønne. De har lidt det her badehætte-look, så derfor kigger vi på, hvad der ellers findes, siger hun.
Man kan overveje et tyndt halsrør i merinould, en hjelmcap eller en cykelhjelm, der har indbygget ørevarmere, lyder nogle af buddene.
- Vi ved fra almindelig erfaring, at der er en ret stor barriere i at skulle have en hjelm siddende på hovedet, og den bliver ikke mindre af, at man så også skal have noget andet på hovedet samtidig, siger hun.
Ifølge redaktøren kan en almindelig, tynd hue også bruges under hjelmen, hvis den kan trækkes ned over ørerne, og den er nogenlunde vindtæt.
Her demonstrerer cykelhandler Brian Juul, hvordan en hjelmhue fungerer: