Derfor fravælger Pia fluor-tandpasta og laver sin egen

Pia Birk bruger - ligesom mange andre - en tandpasta fri for fluor.

Tandlæger oplever en trend, hvor danskere dropper fluor i tandpastaen til fordel for naturtandpasta eller en hjemmelavet version. 

Det skriver Politiken lørdag. 

Pia Birk er Ă©n af de danskere. Hun har de seneste to ĂĄr brugt en hjemmelavet tandpasta, der bestĂĄr af fire spiseskefulde kokosolie, en teskefuld natron og 30 drĂĄber pebermynteolie. Den sidste ingrediens er for smagens skyld. 

Den 52-ĂĄrige alternative behandler er uddannet kostvejleder, og hun har skrevet en bog om kokosolies egenskaber.

Skidt og skrammel

For hende handler det om at føre en livsstil fri af kemi i forhold til, hvad hun putter i munden og pĂĄ huden. 

- I en almindelig tandpasta fĂĄr du alt mulig andet med i pakken. Men nĂĄr du kigger pĂĄ de undersøgelser, der ligger om kokosolie, sĂĄ er det svampedræbende, virusdræbende og bakteriedræbende, siger hun til TV 2. 

Jeg fĂĄr bare ikke en fluortandpasta, uden at det er fyldt med alt mulig skidt og skrammel

Pia Birk, alternativ behandler

Pia Birk peger ikke kun pĂĄ fluor som synderen i en almindelig tandpasta, men ogsĂĄ hormonforstyrrende stoffer og parabener. 

- Jeg fĂĄr bare ikke en fluortandpasta, uden at det er fyldt med alt mulig skidt og skrammel.  

Men den hjemmelavede tandpasta-variant er ikke for alle, erkender den alternative behandler. 

 - Hvis man nu har ekstremt dĂĄrlige tænder, kan det godt være, det er en dĂĄrlig idĂ©. Men sĂĄdan Ă©n som jeg har gode tænder, siger Pia Birk, der ikke selv har haft huller i tænderne i mange ĂĄr. 

Ufarligt i de mængder

Fluor - eller natriumfluorid - i tandpasta er en kemisk forbindelse mellem fluor og et metal.

Og skeptikere mener, at det er giftigt for mennesker.

- Jeg er godt klar over, at man bruger fluor som rottegift og giftighedsmæssigt ligger det pĂĄ linje med arsenik, men jeg ved ogsĂĄ, at jeg skal spise en hel tube tandpasta, hvis jeg skal blive dĂĄrlig af det, siger Pia Birk. 

Ifølge avisen kan en voksen dog sluge 3-4 hele tuber tandpasta uden symptomer, mens det kan være giftigt for et barn at sluge 1-2 tuber.

- Den samlede faglige ekspertise fastslår, at det er hamrende effektivt og fuldstændig uskadeligt at bruge tandpasta med fluor. Det synes jeg, man bør lytte til, siger formanden for Tandlægeforeningen, Freddie Sloth-Lisberg til Politiken.

Fluortandpasta forebygger huller, fordi det gendanner emalje, lammer bakteriers evne til at omsætte sukker i munden til syre og styrker tænderne generelt.

- Det er ikke den farlige fluorgasart, der kommer i tandpasta, men natriumfluorid, der er helt ufarligt i de mængder, som vi bruger. Men alt kan jo blive sundhedsskadeligt, hvis vi indtager det i enorme mængder, siger Alan Richards, der er lektor ved Sektion for Tandsygdomslære på Aarhus Universitet til Politiken.

Han sammenligner fluortandpasta med vand, der er livsvigtigt men dødeligt i enorme mængder.

Gift i meget andet

Argumenterne kan Pia Birk godt følge, men hun fravælger alligevel den almindelige tandpasta, for fluor er blot en del af et større problem, mener hun. 

- Jeg kan sagtens forholde mig til de modargumenter, der kommer, og hvis vi levede i en verden, hvor det eneste gift var fluortandpasta, sĂĄ var der sikkert heller ikke det store problem i det. Men nĂĄr jeg køber pĂĄlæg, sĂĄ er der tilsætningsstoffer i det, og nĂĄr jeg køber appelsiner, er de sprøjtet. SĂĄdan er det hele vejen igennem. 

Hun efterlyser en større ĂĄbenhed fra branchen omkring alternativer og mener, at debatten er vigtig, for den fĂĄr folk til at tage stilling. 

- Det er en god tendens pĂĄ den mĂĄde, at folk tager et ansvar for, hvad de gør ved sig selv. Det kan ogsĂĄ være folk, der tager ansvar og siger, at de vælger flour til - det er en god udvikling. 

Fluor eller ej? Debatten kører på Facebook: