Derfor fravælger Pia fluor-tandpasta og laver sin egen
Pia Birk bruger - ligesom mange andre - en tandpasta fri for fluor.
Tandlæger oplever en trend, hvor danskere dropper fluor i tandpastaen til fordel for naturtandpasta eller en hjemmelavet version.
Det skriver Politiken lørdag.
Pia Birk er én af de danskere. Hun har de seneste to år brugt en hjemmelavet tandpasta, der består af fire spiseskefulde kokosolie, en teskefuld natron og 30 dråber pebermynteolie. Den sidste ingrediens er for smagens skyld.
Den 52-årige alternative behandler er uddannet kostvejleder, og hun har skrevet en bog om kokosolies egenskaber.
Skidt og skrammel
For hende handler det om at føre en livsstil fri af kemi i forhold til, hvad hun putter i munden og på huden.
- I en almindelig tandpasta får du alt mulig andet med i pakken. Men når du kigger på de undersøgelser, der ligger om kokosolie, så er det svampedræbende, virusdræbende og bakteriedræbende, siger hun til TV 2.
Pia Birk peger ikke kun på fluor som synderen i en almindelig tandpasta, men også hormonforstyrrende stoffer og parabener.
- Jeg får bare ikke en fluortandpasta, uden at det er fyldt med alt mulig skidt og skrammel.
Men den hjemmelavede tandpasta-variant er ikke for alle, erkender den alternative behandler.
- Hvis man nu har ekstremt dårlige tænder, kan det godt være, det er en dårlig idé. Men sådan én som jeg har gode tænder, siger Pia Birk, der ikke selv har haft huller i tænderne i mange år.
Ufarligt i de mængder
Fluor - eller natriumfluorid - i tandpasta er en kemisk forbindelse mellem fluor og et metal.
Og skeptikere mener, at det er giftigt for mennesker.
- Jeg er godt klar over, at man bruger fluor som rottegift og giftighedsmæssigt ligger det på linje med arsenik, men jeg ved også, at jeg skal spise en hel tube tandpasta, hvis jeg skal blive dårlig af det, siger Pia Birk.
Ifølge avisen kan en voksen dog sluge 3-4 hele tuber tandpasta uden symptomer, mens det kan være giftigt for et barn at sluge 1-2 tuber.
- Den samlede faglige ekspertise fastslår, at det er hamrende effektivt og fuldstændig uskadeligt at bruge tandpasta med fluor. Det synes jeg, man bør lytte til, siger formanden for Tandlægeforeningen, Freddie Sloth-Lisberg til Politiken.
Fluortandpasta forebygger huller, fordi det gendanner emalje, lammer bakteriers evne til at omsætte sukker i munden til syre og styrker tænderne generelt.
- Det er ikke den farlige fluorgasart, der kommer i tandpasta, men natriumfluorid, der er helt ufarligt i de mængder, som vi bruger. Men alt kan jo blive sundhedsskadeligt, hvis vi indtager det i enorme mængder, siger Alan Richards, der er lektor ved Sektion for Tandsygdomslære på Aarhus Universitet til Politiken.
Han sammenligner fluortandpasta med vand, der er livsvigtigt men dødeligt i enorme mængder.
Gift i meget andet
Argumenterne kan Pia Birk godt følge, men hun fravælger alligevel den almindelige tandpasta, for fluor er blot en del af et større problem, mener hun.
- Jeg kan sagtens forholde mig til de modargumenter, der kommer, og hvis vi levede i en verden, hvor det eneste gift var fluortandpasta, så var der sikkert heller ikke det store problem i det. Men når jeg køber pålæg, så er der tilsætningsstoffer i det, og når jeg køber appelsiner, er de sprøjtet. Sådan er det hele vejen igennem.
Hun efterlyser en større åbenhed fra branchen omkring alternativer og mener, at debatten er vigtig, for den får folk til at tage stilling.
- Det er en god tendens på den måde, at folk tager et ansvar for, hvad de gør ved sig selv. Det kan også være folk, der tager ansvar og siger, at de vælger flour til - det er en god udvikling.
Fluor eller ej? Debatten kører på Facebook: