GO'

Jyttes mand tog i Tivoli og kom aldrig hjem: - Jeg råbte god fornøjelse, og så var han væk

Jytte Lawsen sendte sin mand i tivoli med et 'god fornøjelse'. Det var det sidste, hun sagde til ham.

Den 20. oktober var en almindelig efterårsdag hos Jytte Lawsen og hendes mand Morten Peder Oxvang Mortensen.

Morten var sent på den. Han løb rundt i huset med en trøje og barbermaskinen i hånden. Han skulle møde nogle venner i Tivoli.

Da Jytte Lawsen sagde farvel til sin mand igennem 30 år, viste hun ikke, at hun senere ville komme til at ringe til politiet og efterlyse ham.

- Jeg råbte god fornøjelse, og så var han ude af døren, siger Jytte Lawsen i ’Go’ aften Danmark’ onsdag.

68-årige Morten Peder Oxvang Mortensen ankom til Tivoli, hvor han mødtes med vennerne. Men noget gik anderledes end planlagt, da han skulle hjem igen.

Meningen var, at han skulle have været hjemme klokken syv – halv otte, men han kom ikke.

Jytten Lawsen, ægtefælde til Morten Peder Oxvang Mortensen

Morten tog det forkerte tog

Tilbage i parrets hjem på Østerbro i København er det ved at blive mørkt, og klokken passerer syv.

- Meningen var, at han skulle have været hjemme klokken syv – halv otte, men han kom ikke, husker Jytte Lawsen.

Hun slår det hen. Det kan jo være, at Morten bare har fået sig en øl mere. Måske det gode selskab har opholdt ham længere.

Morten Peder Oxvang Mortensen har på dette tidspunkt forladt Tivoli. Han har taget et S-tog på den samme linie, som han plejer for at komme hjem, men han har taget toget den modsatte vej.

Klokken 19.05 bliver han set på Glostrup station, da han ankommer med B-toget fra Københavns Hovedbanegård.

I hjemme på Østerbro er klokken blevet ni, og Jytte begynder at undre sig. Normalt plejer Morten at give besked – men det har han ikke gjort.

- Det var i sig selv mærkeligt, fortæller Jytte Lawsen.

Jytte ringer til sin mand flere gange, men han tager den ikke og telefonen ringer bare ud.

Nu begynder hun at blive urolig, og ved midnat ringer hun til politiet. Politiet beroliger hende og beder hende ringe igen næste morgen. Det kan jo være, at Morten bare kommer sent hjem.

Overvågning fra Glostrup

Næste morgen ringer Jytte til politiet igen, for Morten er stadig ikke kommet hjem, og politiet møder op med en hund. Eftersøgningen bliver sat i gang.

Sidste gang Morten Peder Oxvang Mortensen blev set var på Glostrup station den 20. oktober, hvor han blev filmet af overvågningskameraer på perronen klokken 19.05. Herfra ved politiet ikke, hvilken vej han har taget, eller hvordan Morten Peder Oxvang Mortensen er kommet videre.

- Vi har ikke kunnet finde nogen transportmidler, han har benyttet derfra. Vi har undersøgt busser, taxaer og øvrige tog, og der er ikke noget, der tyder på, at han har benyttet dem. Han kommunikerede ikke med nogen. Det kan vi se på telefonen, siger Bjarke Dalsgaard Madsen fra Københavns Politi til Station 2 Efterlyst.

Jytte Lawsen fortæller, at Morten Peder Oxvang Mortensen ikke tidligere har haft demenslignende tendenser, men at han dog har haft en sygdom, der måske har betydet noget.

- Han har pacemaker og skulle spare lidt på saltet, så saltbalancen var en smule i uorden. Det gør, at man kan blive en smule – ikke konfus – men man kan tabe tråden et øjeblik. Men ikke noget, der kunne gøre, at han forsvinder, siger Jytte Lawsen.

Efterforskning ender i blindgyde

På overvågningskameraerne virkede Morten hverken forvirret eller konfus, da han ankom til perronen i Glostrup. Han forlod roligt S-toget og gik langsomt på perronen og ned ad trappen.

- Der er ikke noget som helst i vores efterforskning, der viser, hvorfor han skulle tage den vej eller tyder på, at han skulle have et ærinde der, siger Bjarke Dalsgaard Madsen til Station 2 Efterlyst.

Skal man begynde at pakke ting og sager væk, eller skal man lade det hænge fremme?

Jytte Lawsen, ægtefælde til Morten Peder Oxvang Mortensen

Københavns Politi har ikke kunne opklare, hvad Morten Peder Oxvang Mortensen lavede i Glostrup.

I mørket på en perron i Glostrup forsvinder sporet af Morten.

Tilbage sidder Jytte Lawsen alene i parrets bolig efter 30 års ægteskab.

- Der er ingenting, der nytter noget. Man må prøve at få en hverdag ud af det. Også af hensyn til familie og børn – vi skal jo ikke alle sammen bukke under, siger Jytte Lawsen.

Jytte har dog stadig en form for håb tilbage.

- Det blegner da efter fem uger, men jeg håber alligevel, at der dukker noget op, siger hun.

Jytte er sikker på, at Morten ikke bare er ’stukket af’.

- Det er helt usandsynligt faktisk. Jeg har hans pas, og bilen står i garagen. Og spørger du folk i familien, vil de give mig ret, siger Jytte Lawsen.

Skal man fjerne hans ting?

Hvert år bliver hundredvis af danskere meldt savnet. I 2016 har dansk politi haft mere end 400 sager om forsvundne personer. Det viser en opgørelse fra Rigspolitiet.

I juli var der 28, som endnu ikke var fundet.

Og det er svært for familierne til de bortkomne personer. For kommer de nogensinde tilbage? Og hvad skal man gøre nu?

- Man ved ikke, hvad man skal stille op. Skal man begynde at pakke ting og sager væk, eller skal man lade det hænge fremme? Det er jo så mange ting, og man bliver mindet om det hele tiden, siger Jytte Lawsen.

For Jytte vil et dårligt svar faktisk være bedre end intet svar.

- Det ville bare være rart med et svar, siger Jytte Lawsen.

Oplysninger om Morten Peder Oxvang Mortensen kan gives til Københavns Politi på telefon 114.