Livsstil

Populære legetøjsdukker chokerer: Overvåger dit barn

Legetøjsdukkerne ”My Friend Cayla” og ”i-Que” kan overvåge dit barn, og fremmede kan tilslutte sig dem og kommunikere med dit barn via bluetooth.

De to dukker ”My Friend Cayla” og ”i-Que” dumper gevaldigt, når det kommer til at beskytte dit barn mod overvågning og skjult reklame.

Begge dukker kan kommunikere med dit barn. Dit barn kan stille dem spørgsmål, som dukken så besvarer. Det kan være alt fra "Hvordan har du det i dag?" til "Hvad er din yndlingsfilm?".

Derudover har dukkerne en indbygget bluetoothhøjtaler, som alle kan tilkoble sig, hvis de er i nærheden.

Det gøres ved at forbinde legetøjsdukkerne til en app på din smartphone, hvilket blandt andet gør, at du (og i princippet alle andre) kan tale igennem dukken.

Så ud over at se søde og seje ud, så kan de altså bruges til at kommunikere med barnet.

Derudover optager ”My Friend Cayla” det, som dit barn siger, og de oplysninger sender dukken videre til det amerikanske selskab, der står bag dukken.

Informationerne kan firmaet bruge i deres markedsføring.

Imod international lov

Legetøjsdukkerne mærket til børn i alderen +4 år, og flere af deres funktioner er imod international lov.

Det viser en undersøgelse, som Forbrukerrådet i Norge har lavet, og som Forbrugerrådet Tænk omtaler.

Forbrukerrådet anklager ”My Friend Cayla” og ”i-Que” for at være i strid med stribevis af EU-love og skriver om producenterne bag, at de udviser ”en seriøs mangel på forståelse for børns ret til privatliv samt sikkerhed”.

Fremmede kan kommunikere med dit barn

Når dukkerne skal svare på spørgsmål fra dit barn, henter de informationer fra internettet eller fra forudindtalte svar.

Hvis noget ønsker at tale igennem dukken, skal man som tidligere nævnt, koble sig på bluetooth, og så har man faktisk adgang til at tale løs til barnet der ejer dukken.

Dukkerne kræver ikke, at barnet trykker på en knap for tillade kontakten, så enhver med en smartphone ved hånden kan tilslutte sig dukkerne og snakke til børn igennem dem.

Forbrugerrådet Tænk fortæller, at man faktisk kan være ret langt fra barnet og stadig kommunikere med det.

"Aflytning og indtaling af beskeder er blandt de muligheder, du får, hvis du parrer legetøjet med din smartphone. Du kan opnå forbindelse fra 13 meters afstand og bevare den så langt som 20 meter væk i åbent rum", skriver de på deres hjemmeside.

Dukkerne kan påvirke dit barn

I Cayla-dukken noterer Forbrukerrådet, at der er inkorporeret skjult reklame. Dukken snakker blandt andet om, hvor stor fan hun er af Disney-film som ”Aladdin” og ”Den lille havfrue” og at hun elsker Disneyland.

”Jeg elsker Disneyland. Jeg elsker alle forlystelserne der. Min mor og far elsker dem også. Jeg ville tage dertil hver eneste dag, hvis jeg selv kunne bestemme.”

Udviklerne af den app, du kan styre ”My Friend Cayla” fra, samarbejder med Disney.

Årets legetøj

Begge dukker kan købes i danske legetøjsbutikker, og ”My Friend Cayla” blev i 2014 kåret til årets legetøj i både Norge og Sverige.

Forbrukerrådet i Norge opfordrer ejere af ”My Friend Cayla” eller ”i-Que” til at henvende sig i den butik, hvor legetøjet er købt og retunere det.

Har du købt legetøjet online og inden for de seneste 14 dage, kan du gøre brug af din fortrydelsesret.