Livsstil

Hold dit kæledyr langt væk fra denne giftige juleplante

December byder på farlige fristelser. Julestjernen er giftig og frister især katte, mens den mørke chokolade kan være livsfarlig for hunden.

Den røde julestjerne spreder hygge i mange hjem i december, men den er giftig for dit kæledyr. 

Dyrlæge Anne Sørensen er formand for smådyr-sektionen i Den Danske Dyrlægeforening, og hun fortæller her, hvad der typisk er problemer med for hunde og katte i julemåneden.

Det er mest unge katte, der kan finde på at lege med julestjernens blade, fortæller hun - men de bliver forgiftet, hvis de spiser noget af bladene.

- De kaster op, bliver sløje og får dårlig mave.

Det kan være noget, kattene kommer over af sig selv, men det kan også kræve behandling - derfor skal man kontakte en dyrlæge, hvis man er bekymret.

- Og så har vi balladen

Adfærdskonsulent hos Dansk Kennelklub, Lise Lotte Christensen, advarer også om den røde julestjerne og andre ikke hundevenlige planter som mistelten, kristtjørn, buksbom og hyacint.

- Der er ikke fordi, at hunde som sådan spiser det, men hvalpe og unghunde kan godt være nysgerrige - eller en hund, der er ked af at være alene hjemme, og som så får splittet et eller andet ad og slugt dele i processen. Og så har vi balladen, fortæller hun i 'Go' morgen Danmark'.

Adfærdskonsulenten anbefaler, at man ringer til dyrlægen, hvis man har mistanke om, at ens hund har spist noget giftigt. 

- Symptomer på forgiftning kan være opkast og savlen, men også at de mister evnen til at koordinere bevægelser - og kramper.

I videoen øverst på siden fortæller Lise Lotte Christensen mere om de giftige juleplanter. 

Hold den mørke chokolade langt væk

En anden farlig fristelse er chokoladeskålen på stuebordet, der kan have fatale konsekvenser for dit kæledyr.

Dyrlæge Anne Sørensen oplever hver december hunde, der er blevet forgiftet af mørk chokolade.

- Chokolade er fristende - det står fremme på sofabordet og er mange gange lige til at snuppe. Men den mørke chokolade indeholder theobromine, som hunde slet ikke kan tåle, siger hun. 

Hundens lever kan ikke omsætte stoffet, så der skal reageres hurtigt, hvis man har en mistanke.  

- Der er nogle hunde, der er døde af det, fordi de har spist meget. De kan godt finde på at spise en hel skålfuld og så går det galt, siger hun. 

Men lidt chokolade kan også være skadeligt - symptomer kan være opkast eller generel utilpashed. Hvis det sker, er det allerede sent i forløbet.

Gør dette, hvis uheldet er ude

Hvis du tror, at din hund har været i chokoladeskålen, skal du få den til at kaste op så hurtigt som muligt.

- Man skal tage til dyrlægen og få givet brækmiddel, men har man ikke mulighed for det nu og her, skal man give den salt, så den kaster op. Man gør det ved at hælde salt i svælget på den - en hel spiseskefuld almindelig køkkensalt, siger hun.

Dyreeksperten oplever også, at hunde kommer ind med dårlig mave og oppustethed, fordi deres ejere har været lidt for gavmilde med julemaden.

Julesulen skal dog begrænses til et minimum.

- Den må godt få en lille smule, men forkælelsen i juledagene går mere ud på at være sammen med dyrene, gå nogle flere ture med dem, lege noget mere med dem og ae dem noget mere, siger hun. 

Adfærdskonsulent i Dansk Kennelklub advarer om chokoladeskålen, der står fremme i december. Mørk chokolade kan slå din hund ihjel.