Korpset

Danske mænd trukket igennem smertehelvede: - Man bliver et dyr

Du skal være gjort af det rette stof, hvis du vil være elitesoldat. Det må 30 danske mænd sande, når de prøver kræfter med elitestyrkernes træning.

De danske specialstyrkers optagelsesforløb er kendt som et af verdens hårdeste. En af dem, der har gennemlevet det, er den 49-årige tidligere jægersoldat Thomas Rathsack.

- Jeg husker det som et sammensurium af en stor smerte. Jeg havde altid ondt i fødderne, havde altid blodige vabler og altid en eller anden underlig skade. Man er hele tiden træt som ind i helvede. Og man er altid ængstelig, fordi man ikke ved, hvad der skal ske, fortæller Thomas Rathsack.

Nu har han sammen med tre andre tidligere jægersoldater designet et kursusforløb, baseret på deres egne erfaringer, som 30 danske, veltrænede mænd skal igennem i TV 2s nye program 'Korpset - gjort af det rette stof'.

Kurset er ikke et samarbejde med Jægerkorpset og giver ikke adgang til specialstyrkerne. Men på kurset får de 30 aspiranter mulighed for at se, hvor langt de kan presse sig selv.

- Man bliver jo et dyr. Jeg kunne ikke lade være med at blive moralsk boostet, når mine kammerater meldte fra eller blev sendt hjem, fortæller Thomas Rathsack.

Det handler om dit sind

Og det viser sig at kræve meget mere end en god fysik for at gå hele vejen i 'Korpset'. Det handler om at være gjort af det rette stof - både fysisk og mentalt.

- Aspiranterne kommer helt ud i de mørke kroge af sindet, hvor de aldrig har været før. Det er enormt lærerigt, fortæller Thomas Rathsack, tidligere jægersoldat og chefinstruktør i programmet.

At flytte grænser er en god ting, fordi man kommer ud i en gråzone af sit sind, fortæller Thomas Rathsack.

Mange af deltagerne i programmet har løbet ironman og maraton, dyrket crossfit og styrketrænet. Men de har ikke prøvet på egen krop, hvad der sker, når udfordringerne bliver ved og ved. Når du får frataget din søvn og din mad. Og når du pludselig skal navigere i mørke og kulde. Alt sammen noget, du som elitesoldat skal kunne håndtere.

- Vi har valgt at udsætte vores aspiranter for de øvelser, vi har, fordi mange af øvelserne indgår på det aspirantkursus, vi instruktører selv har været igennem. Hvis du kommer igennem de ting, er du gjort af det rette stof.  fortæller Thomas Rathsack.

Rathsack: Du må ikke være bange for at fejle

TV 2 har valgt at sende programmet, fordi vi lever i en tid, hvor flere og flere dyrker deres krop. Antallet af abonnenter hos fitnesscentrene og crossfitcentrene stiger. Det samme gør antallet af tilmeldte til maratonløbene, ironman-løbene og ekstremløb. Med programmet vil TV 2 vise, at virkelig råstyrke ikke kan måles på musklernes størrelse, men skal findes i psyken.

- Det kan være meget inspirerende at se, hvad det er, der gør, at man kan nå hen til slutningen af det her forløb, hvor aspiranterne er under konstant pres. Det handler om, hvordan man tænker - og skal tænke, siger Thomas Rathsack.

Deltagerne kommer igennem timelange marcher med tung oppakning, udspring fra vilde højder og bagholdsangreb, der kan få selv de mest hardcore mænd til at stivne af skræk.

- Der vil være nogen, der kaster sig ud i sådan et kursus, som finder ud af, at de har nogle ressourcer, de ikke anede, de havde, og det er jo en kæmpe øjenåbner. De finder ud af, at de godt kan klare sig uden særlig meget at spise, uden særlig meget søvn og mens de fryser og er kolde. Så engang imellem skal man kaste sig ud i tingene og ikke være bange for at fejle, fortæller Thomas Rathsack.

'Korpset - gjort af det rette stof' har premiere på TV 2 onsdag den 4. januar klokken 20.00.

Her er de fire instruktører i Korpset

Thomas Rathsack

Thomas Rathsack

Alder: 49 år

Erfaring: Thomas Rathsack kom i Forsvaret i 1985 og har været i Jægerkorpset fra 1990 til 1995 og igen fra 2001 til 2008, hvor han var udsendt til Irak og Afghanistan. Han har modtaget den højeste amerikanske enhedsudmærkelse Presidential Unit Citation for sin deltagelse i Task Force K-Bar i Afghanistan.

Nuværende profession: Forfatter og foredragsholder

Foto: TV 2

Rune Krogh Danielsen

Rune Krogh Danielsen

Alder: 36 år

Erfaring: Rune Krogh Danielsen kom i Forsvaret som værnepligtig i 1995. I 2005 søgte han optagelse i Jægerkorpset. Her var han til 2007, hvor han søgte ind på officersskolen. I 2012 vendte han tilbage til Jægerkorpset, hvor han var til 2014. Rune Krogh Danielsen har været udsendt tre gange med Jægerkorpset – en gang til Irak og to gange til Afghanistan.

Nuværende profession: Produktionsleder hos Novo Nordisk

Foto: TV 2

Magnus Hansson

Magnus Hansson

Alder: 30 år

Erfaring: Magnus Hansson har været i Forsvaret i ti år, hvoraf de syv af dem har været i Jægerkorpset. Han stoppede i 2015.  Magnus Hansson har været udsendt til Afghanistan fire gange med Jægerkorpset.

Nuværende profession: Selvstændig

Foto: TV 2

Erik B. Jørgensen

Erik B. Jørgensen

Alder: 41 år

Erfaring: Fra 1995 til 1997 var Erik B. Jørgensen værnepligtig og sergent i Livgarden. Fra 1999 til 2001 var han i Slædepatruljen Sirius, hvorefter han kom i Jægerkorpset i 2002, hvor han fortsatte med at være til 2008. Erik B. Jørgensen har været udsendt tre gange til Irak og en gang til Afghanistan.

Nuværende profession: Foredragsholder og eventyrer

Foto: TV 2