GO'

Jysk ægtepar blev landskendte på to døgn: Nu vælter det ind med hjælp og donationer

Dorthe og Brian Såby står bag flere end 3.000 måltider til personer i nød. På kun to døgn blev de landskendte, og nu vælter hjælpen ind.

Det har ikke været en let tid for familien Såby fra Mors, alligevel har de fundet tid og overskud til at lave mad til mennesker, de ikke kender.  

Ægteparret har begge været igennem et kræftforløb, hvor de oplevede stor støtte fra familie og venner - nu hjælper de andre.

På lidt over to måneder har Brian og Dorthe Såby lavet tusindvis af måltider, som de giver gratis væk. Indtil videre er det blevet til over 3.000 portioner. 

Det vælter ind med hilsner

Efter at historien blev fortalt i flere landsdækkende medier, er det nærmest væltet ind med positive henvendelser - også fra dem, der vil hjælpe, fortæller ægteparret til TV 2. 

- Det er voldsomt - det er helt sindssygt. Der er flere virksomheder, der vil hjælpe med at donere. Jeg ved slet ikke, hvad jeg skal sige. Det er så overvældende med al den positive respons fra vildt fremmede mennesker. Det er helt vildt - jeg ved nærmest ikke, hvad jeg skal sige, siger Dorthe Såby.

Det hele begyndte på de sociale medier.

Dorthe og Brian Såby annoncerer madydelserne på Facebook - mad, lavet fra deres eget køkken. Selv havde de regnet med at hjælpe en håndfuld mennesker, men flere hundrede har indtil videre været forbi for at hente portioner. 

Vi har bare brug for at vide, om de har brug for hjælp og om de er oprigtige

Brian Såby

Ægteparret opfordrer på det sociale medie folk til at skrive til dem eller ringe. 

- De behøver ikke at fortælle hele deres historie, for det har vi ikke brug for at vide. Vi har bare brug for at vide, om de har brug for hjælp, og om de er oprigtige, siger Brian Såby i 'Go' aften Danmark'.

Går derfra med oprejst pande

De personer, der så har behov for hjælp, kommer forbi hjemmet, når det passer dem bedst. Derfor betegner Dorthe Såby hjemmet som 'Københavns Hovedbanegård' engang imellem, mens Brian kalder det en varmestue. 

- Folk kommer meget duknakkede, for det er meget flovt at skulle spørge om hjælp. Der er ikke ret mange, der bryder sig om det. Vi håber og føler selv, at når de går herfra, så er det med oprejst pande, siger Brian Såby og fortsætter:  

- Fordi de ved, at vi udleverer dem ikke. Vi gør det ikke for at nedgøre dem, men tværtimod for at hjælpe dem. 

Har ikke længere udgifter

I starten kostede det dem penge - nu har ægteparret fundet sponsorer, der hjælper med varerne. 

- Vi kan give folk frugt, brød, pålæg, mælkeprodukter - plus det mad, vi selv kan lave ud af de ting, vi får. Vi har ikke rigtig nogen udgifter længere, siger Brian Såby. 

Men hvorfor bruge så meget tid på at hjælpe andre? 

- Glæde og kicket ved at gøre andre folk glade. Det giver også energi, og vi har lyst til at fortsætte det, siger Dorthe Såby.

Der er derfor ikke tale om en julegestus, for de to gavmilde nordjyder vil fortsætte, så længe de kan. 

Herunder kan du se et indslag om ægteparret fra TV Midtvest.

Ægteparret fra Karby laver mad til de fattige ganske gratis.