De skrev Danmarks største julehit - men har aldrig tjent en krone

Skaberne bag Danmarks største julehit har aldrig tjent penge på nummeret.

Julen er over os, og medmindre du har holdt dig på behørig afstand af radio, tv og diverse butikker, så har du med garanti allerede hørt det danske julehit 'Jul det' cool' mindst én gang. 

Nummeret udkom den 24. november 1988, og siden da har danskerne slavisk lyttet til den hver eneste jul.

Pengene går til Leroy Anderson

Nikolaj Peyk og Jørgen Juul skrev sangen, og Einar Enemark rappede den forbrugskritiske tekst, men selvom de tre mænd skabte sangen, har de ikke tjent noget på den. Det fortalte de om i 2016 i programmet 'Størst' med Peter Ingemann.

- Det er jo ikke os, der har skrevet melodien, siger Nikolaj Peyk, og Einar Enemark fortsætter hans sætning:

- Nej, den er produceret af Leroy Anderson, så det er hans arvinger, der får pengene.

Finurlig fakta om 'Jul det' cool'

  • Nummeret blev skrevet i august måned, og det tog Nikolaj Peyk og Jørgen Juul en enkel aften at skrive sangen. 
  • Einer Enemark, der rapper bliver hyret til at optræde med nummeret hver eneste jul, hvilket han er utrolig glad for, da det hjælper på pengepungen. 
  • 'Jul det' cool' er det mest spillede julenummer i dansk radio i perioden 2005-2015. Det viste en undersøgelse af danske radiokanaler i december måned lavet af Koda i 2016. 

Kilde: Dr.dk og bt.dk

Sangen bruger nemlig en sampling af nummeret 'Sleigh Ride' fra albummet 'Christmas Wonderland' fra 1963, og selvom sangen ifølge Koda var den mest spillede julesang på dansk radio i perioden 2005-2015, betyder det altså, at Nikolaj Peyk og Einar Enemark ikke ser en krone.

Ville lave en antijulesang

Det var faktisk ikke meningen, at 'Jul' det cool' skulle være blevet en julesang.

- Det var ikke tanken, at vi skulle lave et julehit. Vi ville lave noget i en hiphoptradition, hvor man havde sådan nogle antijulesange, fortæller Nikolaj Peyk og fortsætter:

- Der var jo ikke rigtig nogen, der regnede med, at det ville blive til noget som helst.

Men det må man sige, at det blev.

Mormor kom ind for at synge

Den ikoniske linje, hvor en ældre dame siger: "Du godeste, er det allerede...", er faktisk indtalt af Einar Enemarks mormor. Og hun tog opgaven seriøst.

- Hun havde brugt måske tre kvarter på at stå og pudre næsen og se rigtig godt ud, før hun skulle ind i taxaen og køre hen til studiet, og hun var meget nervøs, fortæller Einar Enemark.