GO'

Ja, det er mig med den døde dreng

For tre år siden mistede Christina Olesen sin søn Mads på 14 måneder. Hun oplevede bagefter, at folk holdt hende ude og ikke kunne snakke med hende.

I oktober 2013 oplevede Christina Olesen en mors værste mareridt. Hendes 14 måneder gamle søn Mads døde pludselig en nat. 

Lægerne kunne ikke give nogen klar dødsårsag, men vurderede, at Mads havde lagt sig så uheldigt, at hans luftveje var blevet blokeret.

I den svære tid der fulgte, oplevede Christina Olesen ikke åbne arme og forstående blikke. 

I stedet blev hun holdt ude og folk vidste ikke, hvordan de skulle reagere over for hende. Tilbage sad hun og hendes mand Thomas med deres ældste datter Malou.

Folk, jeg møder, bliver så nervøse, at de føler, at de skal trøste mig. Det er der ikke nogen grund til. Man kan sagtens spørge mig om, hvordan Mads døde.

Christina Olesen

- Når jeg for eksempel skulle aflevere min datter i børnehave, så sagde jeg godmorgen til de andre forældre, der står i garderoben. Men ingen af dem svarer mig. Til sidst må jeg gå helt op mellem dem, før de reagerer og svarer mig, siger Christina Olesen lørdag morgen, hvor hun var på besøg i 'Go' morgen Danmark'.

Folk er bange

- Jeg tror, folk er bange. Jeg tror, at mennesker, der kun har levende børn, er bange for, at det med døde børn, det smitter dem. Men vi smitter jo ikke. Det er jo hamrende vigtigt, at de kan rumme mig. Fordi så kan deres børn rumme mit barn, som jo også skal have en hverdag og skal i børnehave, siger Christina Olesen.

Christina Olesen mistede sin søn, men det er vigtigt, at folk stadig kan rumme hende og hendes datter.

Hun erkender blankt, at det ikke er et let emne at tale om, men hun oplever ofte, at folk slet ikke ved, hvordan de skal reagere. 

- Folk, jeg møder, bliver så nervøse, at de føler, at de skal trøste mig. Det er der ikke nogen grund til. Man kan sagtens spørge mig om, hvordan Mads døde, siger Christina Olesen.

Hun vurderer, at alle forældre har lyst til at tale om deres børn og vil være stolte af dem. 

- Min dreng bor tilfældigvis ikke hjemme hos mig, men i himlen. Det er der ikke nogen i hele verden, der kan gøre for. Det er virkeligheden, og det må vi godt sige, siger hun.

Sorg er delikat og sårbart 

Christina Olesen har meget respekt for, at folk vil gå varsomt frem, når det kommer til at tale om sorg. 

- Det er jo ikke alle, der rejser sig op og siger "halløj, det er mig med den døde dreng", men det er vigtigt at huske, at de døde børn skal anerkendes lige så meget som dem, der stadig er på jorden, siger Christina Olesen.

'Ja! Det er mig med den døde dreng'

'Ja! Det er mig med den døde dreng' er faktisk titlen på en bog, som Christina Olesen har skrevet om tabet og sorgen over at miste sin søn. Det gjorde hun som en terapeutisk behandling for sin egen sorg. 

Det er en stærk og særpræget titel, men det er der en helt særlig årsag til.

- Titlen kommer fra en dag, jeg var nede i Netto. Jeg bor i en lille by, så rygtet havde spredt sig om, at en dreng var død. Men ingen vidste hvem. Så står jeg i køen, og der var nogle, der snakkede om "ham drengen, der var død". Jeg havde sådan en lyst til at sige, at det var mig med den døde dreng, siger Christina Olesen. 

Bogen udkommer den 19. januar, som samtidig er Christina Olesens datter Malous 7 års fødselsdag. Hun siger, at Malou var den store drivkraft til at hive Christina og hendes mand Thomas ud af sorgen.