Spar dine efterladte for arvestrid: Det skal du tænke på, når du laver testamente
Vil du gerne undgå, at dine efterladte strides om dine værdier? Så læs med her og se, hvad du skal tage højde for, inden du laver dit testamente.
Det er sjældent for tidligt at lave sit testamente, men det kan hurtigt blive for sent. Derfor er der også rigtig mange danskere, der giver sig i kast med at lave et testamente, før sygdom eller andet opstår.
På den måde kan man sikre, at ens værdier går til de rette personer, og at der ikke opstår tvivl og dermed konflikter i forbindelse med fordeling af værdier.
Konflikter der kan udvilke sig til deciderede arvestrider. Det kunne man for eksempel se i programmet 'Når arven splitter os', hvor Charlene Dahlmann og hendes søskende ikke kunne enes om faderens arv.
Nederst i artiklen finder en liste med 10 spørgsmål, du kan stille dig selv, inden du går i gang med dit testamente.
I denne uges 'Når arven splitter os' møder vi 53-årige tidligere musiker og revisor Uffe Fink Isaksen, der har fem sønner med tre forskellige kvinder. Det kan blive en udfordring at fordele arv, når familier er sammenbragte, og derfor har han besluttet sig for at lave et testamente, selv om han ikke er døende.
- Jeg har fundet ud af, at jeg har gjort nogle ting forkert forstået på den måde, at hvis jeg gik hen og døde i morgen, så ville penge og værdier ikke blive fordelt efter mit ønske, fortæller han i programmet.
Han kontakter derfor advokat Ulrik Grønborg, som primært beskæftiger sig med arvestridigheder og fortolkning af ægtepagter. Og det er faktisk ikke usædvanligt at tænke i arv og testamente, selv om man er rask og kun 53 år, fortæller Ulrik Grønborg til TV 2.
Han oplever en god blanding af folk, der er i god tid og folk, der er i sidste øjeblik. Hvis det ikke er sygdom eller noget andet livstruende, der er grundlag for testamentet, så er der ofte en anden anledning.
- Det kan være, man har set noget om arvestrider i fjernsynet, at man er blevet gift med en, der også har børn fra et tidligere forhold eller en skilsmisse. Så begynder mange at tænke over, hvem der egentlig arver, fortæller Ulrik Grønborg til TV 2 og tilføjer:
- Det er for at sikre sig, at man får sin sidste vilje.
I Uffe Isaksens tilfælde er det ifølge Ulrik Grønborg især en god idé at lave et testamente, da arvelovens standarder ikke passer på eksempelvis sammenbragte familier.
Uffe Isaksen har en række platinplader, som han blandt andet har fået for sin medvirken på en række plader med Thomas Helmig. De har stor affektionsværdi for både ham selv, men faktisk også for hans to ældste sønner.
Ifølge Ulrik Grønborg holder de fleste deres testamente i det overordnede, men man kan vælge at gøre det mere genstandsorienteret, som Uffe Isaksen vælger.
- Man kan jo altid supplere sit testamente med et indbotestamente, hvor man skriver, hvem der skal have førstevælgerret til bestemte ting med affektionsværdi, fortæller Ulrik Grønborg.
Et indbotestamente kan man nøjes med at skrive i hånden. Det er nemlig gyldigt, blot der er en underskrift og en dato på.
TV 2 har i samarbejde med Ulrik Grønborg lavet ti spørgsmål, du med fordel kan stille dig selv, inden du går i gang med testamentet.