Mikael er far til Kaya: - Hun er ikke perfekt, det har vi papir på
Mikael er far til Kaya, der har Downs Syndrom. Han mener, at vi alle burde lære noget af hende og sætte pris på det uperfekte.
"Man får lyst til at gøre som hende. Bryde ud og slippe fri. Stå af ræset og sætte sig i hjørnet sammen med hende. Bare sidde der og småfise, spise smør med fingrene og have bar delle-mave."
Sådan skriver Mikael Espensen, på sin blog, om sin datter Kaya. Indlægget bliver nu delt i stor stil på Facebook.
Og Kaya er lige så ekstraordinær, som hun lyder. Hun har nemlig Downs Syndrom. Et handicap som færre og færre børn bliver født med, fordi en fostervandsprøve tidligt i graviditeten kan give forældrene mulighed for at vælge barnet fra.
Det er ifølge Mikael Espensen meget ærgerligt, og på hans blog skriver han om alt det, han synes man skal lære af Kaya.
- Vi har et samfund, som forsøger at fjerne sådan nogen som min datter Kaya, og betragter hende som uperfekt, og samtidig så jagter vi noget, som måske slet ikke er så perfekt, siger Mikael Espensen i 'Go' morgen Danmark' fredag.
Da Kaya blev født, ramlede familiens verden sammen for en stund, for hun var ikke 'det de havde bestilt'. I dag - ni år efter - kunne de ikke forstille sig et liv uden hendes kram, kys og frækheder.
For ham er der et hav af fordele for familien i at have Kaya i deres liv.
- Der er da en fordel i, at der står nogen klar til at kramme en, når man kommer ud fra toilettet, og siger at de har savnet én. der er mange fordele, hvis man formår at suge glæderne ud af det, mener Mikael Espensen.
På Mikaels blog uddyber han:
"Jeg har en 8-årig datter, der ikke er perfekt. Det har hun papir på! Hun har simpelthen et helt forkert antal kromosomer i forhold til gældende norm. Og hun er pisseligeglad. Nogle gange føler jeg, at hun sidder grinende i hjørnet og spiser popcorn, mens hele menneskeheden ræser forbi hende. Som om hun ved, at hun har trukket en kromosom-trumf og ikke behøver følge reglerne."
Måler succes i fridage
Mikael og hans kone er selvstændige i reklamebranchen, og tidligere stilede de efter et liv med ambitioner og økonomiske mål.
Men Mikael fortæller, at Kayas tilstedeværelse i deres liv har gjort, at målsætningen i dag er en anden. Nu måler de nemlig vækst i firmaet på, hvor mange fridage de kan holde i stedet for at måle i kroner og øre.
Stikker af fra dem
Mikael Espensen erkender, at det med at få et barn med Downs Syndrom ikke altid har været let.
Udviklingen hos børn med Downs er markant langsommere end normalt. Kaya var fire år, før hun gik, og hun brugte ble, til hun var seks år. Derudover er sproget ikke lige så veludviklet som hos andre børn.
- Hun fylder meget, for hun skal underholdes meget. Hun har svært ved at lege alene, fortæller Mikael Espensen.
Derudover har der også været lange perioder, hvor hun stak af fra ham og konen. Der var engang, hvor hun løb væk fra os i lufthavnen i Amsterdam, hvor de efterfølgende fandt hende i et rum, hvor hun sad og var flad af grin.