Kronisk syg tv-vært: - Min mund bløder og mit hår falder af, men mit hjerte slår endnu

For to år siden vendte en alvorlig kronisk sygdom op og ned på tv-værten Ibi Makienoks liv. Alligevel føler hun sig heldig.

Der var gang i karrieren, ny lejlighed og alt var godt. Men en morgen vågnede tv-værten Ibi Makienok op med hovedpine og et hævet øje.

Det skulle vise sig at være starten på en livskrise af så store dimensioner, at hendes karriere har været på standby lige siden.

I dag er det to år siden, at hun blev erklæret kronisk syg på grund af dobbeltsidet nyresvigt.

En sygdom hun fortalte om i 'Go' aften Danmark' onsdag.

Frygtede at dø fra sin søn

Den alvorlige sygdom fik tv-værten til at frygte for sit liv og det at efterlade sin søn uden mor.

- Da jeg sad på Rigshospitalet med slanger på kroppen, blev det hele meget alvorlig, især fordi jeg også er mor. Døden stod for enden af sengen. Det var et kæmpe chok, siger Ibi Makienok.

Det kan godt være, at jeg er blevet tyk og har store render under øjnene, men mit hjerte slår endnu.

Ibi Makienok

Før hun blev syg, arbejdede hun som tv-vært og førte et sundt liv, hvor hun løb flere halvmaratons. 

- Det føltes som om, jeg blev revet ud af mit eget liv. Jeg stod som en skygge ved siden af mig selv i forvasket sygehustøj og tænkte, det er bare ikke rigtig, at man kan spise sundt og stadig blive syg. Det kan man ikke gøre noget ved, siger Ibi Makienok. 

Kunne ikke kende sig selv

I dag er Ibi Makienok udskrevet, men hun skal leve med nyrer, der kun fungerer 40 procent, resten af livet. 

- Jeg er taknemlig for at være i live. Så kan det godt være, at jeg er blevet tyk og har store render under øjnene, bløder ud af munden, når jeg nyser, og har hallucinationer, og mit hår falder af. Men mit hjerte slår endnu, jeg har min søn, min mand og mine tanker, skriver hun i et indlæg på Organdonation - ja tak.

Jeg kan efterhånden godt lide ideen om, at jeg går videre i et andet menneske.

Ibi Makienok

I den forbindelse har hun også for første gang vist offentligheden, hvor hårdt sygdommen har taget på hende. Ikke bare fysisk, men også psykisk.

- Det var en psykisk rutsjebanetur, hvor jeg pludselig led af panikangst. Jeg har aldrig lidt af noget psykisk, men pludselig vågnede jeg om natten, vidste ikke hvem jeg var og stod ude i haven i underbukser og skreg af himlen, fortæller Ibi Makienok i 'Go' aften Danmark'.

Tag-selv-bord i organer

I dag har Ibi Makienok det bedre, selvom der er dage, hvor energien er i bund, og hun kun kan ligge og stirre op i loftet.

Hun er i tvivl om, hvorvidt hun nogensinde vil vende tilbage til sit job på tv, men har alligevel kræfter til at kaste sig ud i en ny kamp.

Det er blevet hendes mission at opfordre folk til at tage stilling til organdonation. Selvom hun indrømmer, at hun før i tiden ikke selv tog det så seriøst og ikke kunne lide tanken om at skulle skæres op og være et tag-selv-bord i organer.

- Men med tiden tænker jeg mere, at det kunne være så vanvittig vigtigt at hjælpe andre i en krise, når jeg ikke er her mere. Ulykker sker – om vi vil det eller ej. Og jeg kan efterhånden godt lide ideen om, at jeg går videre i et andet menneske, skriver Ibi Makienok i sit indlæg.

Samtidig melder hun sig under fanen hos dem, der mener, at man automatisk skal være organdoner, når man fylder 18.

Hun tror på, at mange flere gerne vil hjælpe andre, når de ikke selv er her længere, men bare ikke har fået det krydset af på to-do-listen.

Har fået folk op af stolen

Tv-værtens åbne og ærlige historie er blevet taget godt imod på de sociale medier. Her er udelukkende opbakning og hjerter at hente – både til Ibi Makienok selv, men også til organdonation.

- Livet er så skrøbeligt, og det er så vigtigt, at man tager stilling! Virkelig Stort, at du deler din historie – du gør en kæmpe forskel! Ønsker dig ALT det bedste, skriver Camilla Bauer på Facebook.

Noget kunne tyde på, at den rørende historie har fået nogle op af stolen. Flere tilkendegiver i kommentarerne, at de nu har tilmeldt sig organdonation.