GO'

Annemette ville ønske, hendes søstre aldrig var født

Annemette Rosenborg Eriksen er vokset op i en familie med to svært handicappede søstre. Søstre hun ønsker, aldrig var født.

Annemette Rosenborg Eriksen er det mellemste af tre børn. Hendes to søstre lider af en sjælden kromosomfejl. 

Hun mener ikke, de burde være født.

Opvæksten med de svært handicappede søstre var præget af skam, men samtidig oplevede hun en forventning om, at hun skulle påtage sig en kærlig og omsorgsfuld rolle over for dem.  

For pigernes skyld ville jeg have valgt dem fra.

Jonna Rosenborg Eriksen, mor til Annemette og hendes handicappede søstre

Meget sjælden kromosomfejl

Annemette Rosenborg Eriksens søstre er i dag 40 og 50 år.

De kan ikke udtrykke sig i tale, og de skal hjælpes med tøj, mad og personlig pleje. Den ene søster går også med ble.  

- Så vidt jeg ved, findes kromosomfejlen kun i min familie og ikke andre steder i verden. Den medfører blandt andet, at de tænker og agerer som små børn, fortæller Annemette Rosenborg Eriksen og uddyber: 

- De kan ikke fortælle, hvis de er kede af noget, eller hvis nogen har gjort dem fortræd. De er lukket inde i det univers, og det, synes jeg, er rigtig barskt. 

Hun står frem med sin historie i en kronik i Jyllands-Posten og uddyber i 'Go' morgen Danmark',

Bakkes op af sin mor

Annemette Rosenborg Eriksen er ikke alene med ønsket om, at søstrene ikke var kommet til verden. 

- For min egen skyld tog jeg gerne det job på mig en gang til, det skal være helt sikkert. Men for pigernes skyld ville jeg have valgt dem fra, hvis jeg havde haft muligheden, siger Jonna Rosenborg Eriksen, mor til Annemette og hendes to handicappede søstre. 

Det er slet ikke et spørgsmål om, at de skal væk nu, hvor de lever

Annemette Rosenborg Eriksen

Familien understreger samtidig, at de elsker begge søstre højt. 

- Vi holder jo af mine søstre, det er slet ikke et spørgsmål om, at de skal væk nu, hvor de lever. De skal passes og plejes efter alle kunstens regler, men det er et barsk liv at være handicappet, siger Annemette Rosenborg Eriksen. 

Fuld af skam

Som barn oplevede Annemette Rosenborg Eriksen, at hendes søstres handicap tvang hende til at blive tidligt voksen. 

- Man føler hele tiden, at man bør gøre noget mere. Man bør være mere som ens forældre, mere omsorgsfuld og have mere tålmodighed. Man føler ikke, at man har lov til at være en søskende, der skælder ud og siger fra, som andre søskende gør, siger Annemette Rosenborg Eriksen. 

Lad os for alles skyld få minimeret antallet af psykisk handicappede børn i Danmark.

Annemette Rosenborg Eriksen

Hun kunne ofte føle skam over sine søstre.

- Min lillesøster gik altid hen og tog de kvindelige gæster på brysterne. Rodede i deres tasker og lavede mange finurlige ting. Og det har ikke været særlig rart, siger hun.

Udfordringer er helt normalt

De følelser med skyld og skam, som Annemette har, er helt almindelige hos søskende til handicappede, fortæller Malene Gerd Petersen.

Hun er specialpædagogisk konsulent og har skrevet en bog om det at have handicappede i familien.

- Pinlige episoder kan fylde rigtig meget for søskende, men jo mere åbenhed, der er om det, jo nemmere kan man holde det ud. Det fylder meget, og man kan ikke trylle et handicap væk, men man kan som forældre hjælpe sit barn rigtig meget ved selv at sætte en masse ord på, så søskende erfarer, at det er helt ok, at være super træt af en episode i det offentlige rum eller privat, siger hun.

Færre psykisk handicappede børn

Annemette Rosenborg Eriksen opfordrer familier med handicappede til at tage hensyn til raske søskende. 

Men har man valget, mener hun, man bør vælge de psykisk handicappede børn helt fra. 

- Lad os for alles skyld få minimeret antallet af psykisk handicappede børn i Danmark, når vi har muligheden, samt sørge for langt bedre støtte og forståelse for dem, der nu engang sættes i verden. Med vores nye viden og kunnen er det misforstået godhed at udsætte et menneske samt dets familie for de store prøvelser i livet, et handicap indebærer, skriver Annemette Rosenborg Eriksen i sin kronik i Jyllands-Posten. 

Annemettes mor, Jonna Rosenborg Eriksen, fortæller her om sine tanker omkring de handicappede døtre: 

Jonna Rosenborg Eriksen gør det bedste hun kan for sine døtre, men havde hun haft valget og indsigten, havde hun valgt dem fra i fosterstadiet - for deres skyld.