GO'

Mads Christensen: - Når man er otte år, så er det slut med cykelhjelm

Mads Christensen vil have, at hans børn lærer at risikovurdere en situation. Derfor behøver de blandt andet ikke vente for rødt eller bruge cykelhjelm

Mads Christensens børn må selv vælge, om de vil køre med cykelhjelm. Faktisk siger han i søndagens udgave af ’Go’ morgen Danmark’, at det er ’slut med cykelhjelm’, når de fylder otte.

- Jeg har sagt til mine børn, at når man er otte år, så er det slut med cykelhjelm. Man ligner en idiot, siger han.

Debattøren, foredragsholderen og den selvudnævnte smagsdommer, Mads Christensen, bedre kendt som Blærerøven, forklarer, at han ikke har noget imod at pisse Holtefruerne af, med sådan en udmelding. 

Mads Christensens blå bog

  • Mads Barner-Christensen er en dansk skribent, foredragsholder og tv-kommentator.
  • Derudover er han forfatter af blandt andet livsstilsbøger.
  • Han er født den 11. januar 1965, og er altså 52 år.
  • Han er gift med Camilla Barner-Christensen, og sammen har de to drenge og en pige på 9, 12 og 15 år.

Han mener nemlig, at vi pakker vores børn ind i vat, og senere forventer at de skal være risikovillige unge mennesker, som tør stå på egne ben.

Han lægger vægt på, at hans børn skal kunne tænke selv, og det er det, han vil have dem til, ved at give dem mulighed for at smide hjelmen.

- Faktisk har jeg bestemt, at mine børn skal bruge cykelhjelm, indtil de er otte år gamle. Når de er over otte, må de selv bestemme, forklarer Mads Christensen.

Jeg vil heller ikke have, at mine børn står og venter, hvis der er rødt i en fodgængerovergang.

Mads Christensen, foredragsholder

Børn skal ikke vente for rødt

Mener du virkelig, at dine børn ikke skal bruge cykelhjelm?

- Mine børn skal ikke opdrages til at blive rædselsslagne vatrondeller. Jeg har også lavet en hule seks meter oppe i et træ, og det var også til debat, men jeg synes, at børn skal mærke frygten, og skal udfordres på den. Børn skal lære at risikovurdere. Jeg vil heller ikke have, at mine børn står og venter, hvis der er rødt i en fodgængerovergang. Men min søn og jeg har cykelhjelm på, når vi kører mountainbike i skoven, for der er der en reel risiko for, at vi kan falde, forklarer han til TV 2.

Mener du ikke, at man kan opdrage børn til at tænke selv, og samtidig sørge for, at de ydre omstændigheder er sikrest muligt for dem?

- Jo, det kan man nok sagtens, men cykelhjelmen er blevet et symptom på overbeskyttende forældre.

Bunkevis af døde børn

Flere og flere danskere kører faktisk med cykelhjelm, og det kan ses i statistikken. Siden 2004 er hjelmbrugen steget kraftigt, samtidig med at andelen af hovedskader blandt de alvorligt tilskadekomne cyklister er faldet.

Det viser tal fra Rådet for Sikker Trafik.

Der er påvist sammenhæng mellem hovedskader og cykelhjelmbrug. Påvirker det dig ikke?

- Cykelhjelm er et dansk fænomen. Jeg har rejst i mange europæiske lande, hvor ingen kører med cykelhjelm, og man ser jo ikke bunkevis af døde børn i gaderne. Man kan jo altid finde statistik, der underbygger ens pointer. I Australien er cykelhjelm lovpligtigt, og selvfølgelig er andelen af hovedskader faldet, men til gengæld er andelen af nakkeskader steget, siger han.

Du har selv lige købt en cykelhjelm, til når du skal cykle, men du siger altså, at dine børn ikke skal køre med en. Kan du forklare mig det igen?

- De kører jo korte ture på vej til skole. Der sker jo aldrig en skid. Så hvis de ikke har lyst til at have hjelmen på, så vil jeg ikke tvinge dem. Det er godt, at de selv tænker. Men jeg kører mange kilometer hver dag, og i den gruppe, jeg cykler med, kører vi ofte tæt og måske 40 kilometer i timen, så der er en regel om, at man skal køre med hjelm, siger Mads Christensen.

Afstemning

Hvornår må dine børn selv bestemme over cykelhjelmsbrug?