GO'

Så mor blive skudt 12 gange i ansigtet: - Jeg gemte mig bag en dør, da soldaterne gik

Mozhdeh Ghasemiyani var på flugt de første 16 år af sit liv. Nu bruger hun sine krigstraumer til at hjælpe og inspirere flygtningebørn.

Mozhdeh betyder god nyhed.

Det var netop, hvad Mozhdeh Ghasemiyanis forældre troede, det var, dengang det iranske monarki skiftede til præstestyre, samme dag som Mohzdeh blev født.

 - Mine forældre var aktive kurdere i revolutionen i Iran. De kæmpede for kurdernes rettigheder, men også for demokrati i hele Iran. Da regeringen skiftede, troede de, de ville få demokrati, siger Mozhdeh Ghasemiyani.

Jeg stod helt frosset bag en dør og kunne ikke bevæge mig. Soldaterne gik, da de ikke troede, der var flere i huset, og min søster, der er et år ældre end mig, løb efter hjælp.

Mozhdeh Ghasemiyani

I stedet fik familien en 16 år lang tilværelse på flugt. Det fortæller Mozhdeh Ghasemiyani til dr.dk og i 'Go' morgen Danmark' på TV2.

Fik skudt ansigtet halvt af

Da Mozhdeh var fem år, blev familiens skjulested opdaget af en gruppe soldater. 

De ville have fat i hendes far, og da moren ikke svarede, hvor han var, begyndte de at skyde. 

Hendes mor blev skudt 12 gange i ansigtet, og hendes bror fik to skud i benet, lige for øjnene af Mozhdeh.

- Jeg stod helt frosset bag en dør og kunne ikke bevæge mig. Soldaterne gik, da de ikke troede, der var flere i huset, og min søster, der er et år ældre end mig, løb efter hjælp, fortæller Mozhdeh Ghasemiyani.

Traumer for livet

Mozhdeh Ghasemiyanis mor og bror overlevede på mirakuløs vis skudangrebene. 

Men oplevelsen sidder stadig dybt i Mozhdeh, der i dag er 37 år.

- Det er ikke noget, man kommer over. Jeg har stadig traumereaktioner i min hverdag, og mine traumer følger med mig alle vegne. Det vil de gøre resten af livet, fortæller Mozhdeh Ghasemiyani i Go' morgen Danmark.

Jeg bruger modstand som motivation til at drømme om noget bedre.

Mozhdeh Ghasemiyani

I dag har Mozhdeh overskud til at hjælpe andre flygtninge.

Det har været en drøm i mange år.  

- Den dag, vi flygtede i lastbiler ud af Irak, lovede jeg mig selv, at jeg ville give tilbage. Jeg ville være en stemme for de flygtninge, der ikke selv har en, fortæller Mozhdeh Ghasemiyani.

Fra fordomme til fremtidsdrømme

Flugten fortsatte fra Irak op gennem Europa. 

Endestationen blev en mindre by på Falster, da Mozhdeh Ghasemiyani var 16 år.

Her havde de ikke mødt mange som Mozhdeh og hendes familie før. 

- Vi blev ikke modtaget så godt i lokalsamfundet, så jeg ville blive så dygtig til dansk og i skolen, som overhovedet muligt, så jeg kunne komme væk igen. Jeg bruger ofte modstand som motivation til at tage det næste skridt og drømme videre om noget bedre, fortæller Mozhdeh Ghasemiyani.

Vendte tilbage for at opfylde gammelt løfte

I første omgang kom Mozhdeh Ghasemiyani på HF og videre på Aarhus Universitet, hvor hun læste psykologi. 

Herefter gik turen til udlandet, hvor hun læste og arbejdede på flere amerikanske og engelsk universiteter. 

- Jeg følte mig rodløs, og jeg følte ikke, at jeg hørte til nogen steder. Jeg er dybt taknemmelig for, at vi kunne komme til Danmark, men det tog mig mange år, før jeg kunne sige højt og stolt, at jeg er dansk og føler mig som dansker, fortæller Mozhdeh Ghasemiyani.

Vi har en hel generation af flygtninge og flygtningebørn, der føler sig uønsket.

Mozhdeh Ghasemiyani

Det kan hun i dag, hvor hun er vendt tilbage for at opfylde det løfte, hun gav sig selv, dengang familien tog turen mod Europa.

- Den bedste måde, jeg kan hjælpe på, er at vise nye flygtninge, at det kan gå bedre. Det kan godt være, man ikke kan sove om natten, har mareridt eller hukommelsestab, men det er normale reaktioner, og hvis man får den hjælp, man har brug for, så kan man komme ud på den anden side, fortæller Mozhdeh Ghasemiyani.

- Byd velkommen

I dag arbejder Mozhdeh Ghasemiyani med uledsagede flygtningebørn.

Samtidig coacher hun sygeplejersker og læger, der er udsendt af organisationen Læger uden Grænser og står ansigt til ansigt med et væld af flygtninge. 

Hun er ikke i tvivl om, hvordan man skal møde dem - uanset om det er herhjemme eller ude i verden. 

- Vi har en hel generation af flygtninge og flygtningebørn, der føler sig uønsket, så det første og vigtigste er at byde dem velkommen. Det næste er at hjælpe dem med at udnytte deres ressourcer. Det er jo de stærkeste flygtninge, vi har i Danmark. De svage bliver i flygtningelejrene i nærområderne, siger Mozhdeh Ghasemiyani.

Sidste år opgjorde FN's Flygtningehøjkommissariat, at over 65 millioner mennesker er på flugt verden over. 

Det er ny rekord.