GO'

Dansk rigmand efterlod mystisk testamente: Om seks år må kæmpe-arven udbetales

Der ligger en værdifuld arv i Nationalbankens kælder. Den har været gemt i 93 år på grund af et bemærkelsesværdigt testamente.

En arv bestående af en samling på 18.000 kostbare, historiske mønter ligger og venter i Nationalbankens bombesikre kælder. 

Den værdifulde samling er en arv, der anslåes at have en værdi af 250 millioner kroner - ifølge forsikringssummen - men den må først udbetales om seks år og 10 måneder.

Så er der nemlig gået præcis 100 år. 

Det lyder som et fantasifuldt filmmanuskript, men historien er ganske sand og skyldes et testamente, som rigmanden og møntsamleren Lars Emil Bruun efterlod sig sammen med formuen.

Trods forsøg på at ændre testamentet, er der intet at gøre andet end at vente.

Blev rig på smør

Danske Lars Emil Bruun tjente sine penge under industrialiseringen. 

- Han blev rig på at sælge smør til England først og fremmest, men også Fjernøsten. Det var mekaniseringen af mejerier, der gav ham mulighed for at tjene virkelig mange penge, fortæller journalist og forfatter Poul Pilgaard Johnsen i 'Go' morgen Danmark'. 

Poul Pilgaard Johnsen står bag research og en artikel om det mærkværdige testamente i Weekendavisen. 

Men rigmanden Lars Emil Bruun var også møntsamler i stor stil, og det er det, der snart kommer hans efterkommere til gode. 

Han samlede blandt andet på mønter fra vikingetiden i Storbritannien og dokumenterede Danmarkshistorien med mønter fra blandt andet 900-, 1000- og 1100-tallet.

Skal gemmes i 100 år

Da Lars Emil Bruun døde i 1923 efterlod han sig både en stor pengesum og den kostbare møntsamling.

Sidstnævnte fik denne særlige omtale i testamentet:  

- Omkring møntsamlingen hedder det, at den skal i 100 år gemmes og bevares som en slags reservesamling for den nationale danske møntsamling, fortæller Poul Pilgaard Johnsen. 

'Den Kongelige Mønt- og Medaillesamling' er den danske hovedsamling af mønter, medaljer og pengesedler, og den er en del af Nationalmuseet. 

Den danske rigmand frygtede en ny krig efter 1. Verdenskrig, og han havde selv en søn, der var faldet i et slag. Derfor skulle pengene være en sikring for staten. 

- Han er bange for bomber, krig og brand og for at den nationale møntsamling måske kan gå tabt. Derfor skal hans egen samling - som er lige så fin og indeholder måske stort set det samme som den nationale - gemmes i 100 år, forklarer journalist Poul Pilgaard Johnsen.

Sker der noget med den nationale samling, så får staten kvit og frit alle mønterne, så landet igen har en møntsamling. 

-  Men hvis ikke der er sket noget med den nationale samling efter 100 år, så skal hans egen samling sælges på auktion og hans efterkommere skal have pengene, fortæller journalisten. 

Prøvede at ændre arv

Den 21. november 2023 - om seks år og 10 måneder - er ventetiden slut for de kommende arvinger, der er ganske almindelige danskere.

Én af dem er Lars Emil Bruuns oldebarn Hans Henrik Bruun som til den tid vil være 64 år.

Men han vil ikke glæde sig til formuen for tidligt. Det fortæller han i et interview til Weekendavisen. 

- Indimellem hører man om folk, der har vundet den store gevinst i lotto, og når man spørger dem et år efter, om det har forandret deres liv, bor de enten i det samme hus eller har formøblet det hele. Hvilken type er jeg? Jeg ved det ikke. Vi må vente og se. Måske vil jeg købe et nyt golfsæt, siger Hans Henrik Bruun. 

Faktisk kan der nå at udbryde brand, krig eller andet, der gør, at samlingen på Nationalmuseet forsvinder eller går tabt, og så skal Bruuns gamle møntsamling træde i stedet for

Poul Pilgaard Johnsen, journalist og forfatter

Hans egen far levede sine sidste dage i en lejet bolig i Farum, hvor han arbejdede som taxichauffør og kørelærer.

Faren forsøgte på et tidspunkt at ændre testamentet, så den værdifulde samling kunne blive solgt for et beløb til staten, før de 100 år var gået.  

Men det lykkedes ikke, og han måtte derfor fortsætte sin levevej i bilen, skriver Weekendavisen.

Faren døde i 2009, og der er i dag cirka 12 efterkommere til den værdifulde arv - som trods de gode udsigter ikke er garanteret en sum penge. 

- Rent faktisk kan der nå at udbryde brand, krig eller andet, der gør, at samlingen på Nationalmuseet forsvinder eller går tabt, og så skal Bruuns gamle møntsamling træde i stedet for. Og så er der altså ikke nogen penge, lyder det fra Poul Pilgaard Johnsen. 

De kommende arvinger kan derfor ikke gøre andet end at krydse fingre - og vente.