GO'

Mias søn fik pludselig angst: - Rystede og troede, han ikke kunne gå

Mia Kristina Hansens søn udviklede pludselig angst. Nu har hun stiftet en forening for at udbrede kendskabet til angst hos børn.

Mia Kristina Hansens oplevelser med sin søns angst, fik hende til at stifte ”Foreningen for børn med angst”.

Hendes søn Jonas udviklede som ni-årig angst fra den ene dag til den anden.  

Pludselig ville han ikke hjem til sine kammerater mere, og han begyndte at blive mere og mere afhængig af sin mor.

- Hvis jeg skulle handle ind, ville Jonas ikke med ud. Men han ville heller ikke have, jeg skulle gå uden ham. Han var bange for, der skulle ske mig noget, fortæller Mia Kristina Hansen.

Fik vejrtrækningsproblemer

Hun fortæller, at det krævede store forberedelser at forlade huset med sønnen, og at han begyndte at græde og få vejrtrækningsproblemer, når han skulle ud af døren.

- Han rystede og fik ondt i benene, så han ikke troede, han kunne gå. Når vi så kom afsted, var det hele tiden vigtigt, jeg overholdt vores aftaler. Jeg måtte kun købe de ting, vi havde aftalt, siger hun.

Jonas havde ellers altid været en glad dreng, der ikke var bleg for at prøve noget, der var farligt. Desuden havde han aldrig haft problemer med at snakke med andre mennesker - ligesom han altid havde været glad for at være sammen med kammeraterne.

- Det påvirkede mig på den måde, at jeg pludselig var rigtig bange for, hvad der skete med ham. Han begyndte at have rigtig meget fravær fra skolen, så jeg var bange for, at han ikke kunne få en uddannelse, siger Mia Kristina Hansen og fortsætter:

- Det blev så slemt, at han på et tidspunkt slet ikke kunne forlade mig overhovedet, og jeg havde ham med på arbejde i fem uger, før jeg endte med selv at måtte sygemelde mig.

Blev sygemeldt i to år

Det endte med, at Jonas, der i dag er 16 år, blev sygemeldt fra han var 11 år til 13 år.

Mia Kristina Hansen forsøgte at få hjælp fra skolen, kommunen, læger og børnepsykologer.

- Jeg havde på fornemmelsen, at de alle sammen tænkte, at jeg var en pylret mor, der ikke formåede at sætte grænser for mit barn, siger hun.

Hun blev rådet til at sende sin søn i skole - selvom det gjorde ham angst.

Får hjemmeundervisning

Da hun forsøgte at gøre, som de rådede hende til, fik sønnen angstanfald, hvor han græd, ikke kunne trække vejret og følte, at han ikke kunne gå og hyperventilerede, fortæller hun.

I dag har Jonas det godt - på nær når det kommer til skolen. De sidste fire måneder har han fået hjemmeundervisning. 

Mia Kristina Hansens erfaringer gjorde, at hun stiftede Foreningen for børn med angst, hvor bekymrede forældre kan få råd og vejledning til, hvad de skal stille op, hvis deres børn har eller viser tegn på angst.

Foreningen har netop indgået et samarbejde med SIND, der er landsforeningen for psykisk sundhed.