Danskere på tvang

Mie fik positiv besked efter kæmpegæld: - Det lød for godt til at være sandt

De fik hjælp i tv-programmet 'Danskere på tvang' og undgik med nød og næppe tvangsauktion. Her kan du læse, hvordan det går det fraskilte par i dag.

Efter otte års ægteskab gik Mie Hansen og Guido Lisi hver til sit i 2014, og skilsmissen gav dem begge store udgifter til de separate husholdninger. 

Regningerne hobede sig op og blev uoverskuelige, og pludselig stod de med truslen om, at deres ejerlejlighed i Ølstykke ville ende på tvangsauktion.

I programmet 'Danskere på tvang' har parret kun tre uger til at betale et beløb på 16.000 kroner til ejerforeningen, før tvangsauktionen sættes i gang.

En halv million i gæld

Mie og Guido købte lejligheden for 2,1 millioner kroner tilbage i 2006, men som man så i programmet, der torsdag aften blev vist på TV 2, endte de med at sælge den på almindelig vis for et markant lavere beløb.

Resultatet var, at det fraskilte par, som sammen har to døtre, stod med en samlet gæld på cirka en halv million kroner.

Gældseksperterne Annette Wisborg og Poul Stubkjær forhandlede en ny afdragsordning med bank og kreditforening hjem, så gælden næsten blev halveret fra over 5.000 kroner til 2.800 kroner om måneden.

Men det var stadig mange penge for de to, der siden optagelserne i 2015 hver især har haft en stram økonomi.

I 'Danskere på tvang' skriver Mie et opslag i en Facebook-gruppe, og hun bliver overrasket over den respons, hun modtager fra fremmede: 

En venlig person på Facebook er kommet med madvarer til Mie i programmet 'Danskere på tvang'.

Har fået gældssanering

I efteråret 2016 fik 36-årige Mie Hansen en besked, der ændrede hendes økonomiske fremtidsudsigter i en positiv retning. 

Her fik hun nemlig tilkendt en gældssanering gennem Statsforvaltningen.

Det betyder, at Mie, der arbejder på et hospitalsapotek, nu blot skal betale af på en gæld på 75.000 kroner over fem år fremfor gælden på flere hundrede tusinde kroner.

Hvad er gældssanering?

Gældssanering er en ordning, hvor du får nedsat en stor gæld til et beløb, som du er i stand til at betale.

Skifteretten nedsætter gælden til en procentdel af den oprindelige gæld, og som udgangspunkt omfatter en gældssanering alle ens kreditorer.

Betalingen sker som en afdragsordning, hvor du skal betale beløbet med månedlige afdrag over en periode på normalt 5 år.

Du skal indsætte det månedlige afdrag på en særlig konto, og én gang om året fordeles beløbet til dine kreditorer i forhold til deres tilgodehavende.

Kilde: domstol.dk

Men det tog noget tid, før hun helt forstod nyheden, som dog stadig betyder, at hun hver måned skal afdrage mellem 1.500 og 2.600 kroner. 

- Det føltes uvirkeligt: Kan det virkelig lade sig gøre, at jeg kan blive hjulpet så meget og bliver fritaget for noget af min gæld? Det lød for godt til at være sandt. Jeg var næsten sikker på, at de ville kontakte mig og sige, at det ikke var rigtigt, fortæller hun til TV 2.

Der kommer mere luft 

Hun var samtidig betænkelig over princippet i at blive fritaget for en del af gælden, som man hæfter solidarisk for.

Det betyder, at resten af gælden overgår til den tidligere ægtefælle Guido, som så kan vælge også at søge om gældssanering. 

- Når man køber en bolig, så tager man også en chance, og det er ikke super rart ikke at betale de penge tilbage, som man skylder. Moralsk er det ikke mig, men når det er sagt, har det givet mig mere frihed ikke at skulle kæmpe med sådan en kæmpegæld, fortæller hun. 

Mie Hansen har i dag fundet kærligheden - og inden længe flytter hun sammen med sin nye kæreste, deres fælles barn på 11 måneder og hendes to døtre i et rækkehus, der er 2.500 kroner billigere i husleje end den lejlighed, de bor i nu.

-  Der er stadig ikke overskud til de store ting, og det kommer der heller ikke til at være, før gældssaneringen er slut. Der går i hvert fald fire år endnu, før der begynder at være mere luft i økonomien. Men når vi flytter i den nye bolig, så kan det mærkes, fortæller hun.

Guido: Jeg kommer aldrig til at betale hele gælden

Situationen er mere uoverskuelig for eksmanden, den 41-årige, italienske Guido Lisi, der stadig arbejder som afdelingsleder i Superbests bagerudsalg.

- Jeg har ikke mulighed for at leve det liv, jeg gerne vil, fortæller han.  

Han betaler af på gælden fra lejlighedssalget med 1.500 kroner om måneden.

- Det går dårligt, siger han om sin nuværende situation, men han ønsker alligevel ikke at søge om gældssanering. 

- Hvis jeg søger gældssanering, skal jeg betale mere om måneden, end jeg betaler nu - over 1.000 kroner mere, siger han. 

Guido Lisi tror ikke, at han slipper ud af den store gæld, og det er derfor, at situationen synes håbløs lige nu.  

- Problemet er, at med renten og det, jeg skylder, så kommer jeg aldrig til at betale det færdig. Aldrig, siger han.

Han har i stedet forsøgt at få ændret aftalerne med sin bank og realkreditinstitution, så gælden måske kan reduceres, men det er endnu ikke lykkedes.

Se eller gense 'Danskere på tvang' på TV 2 PLAY.