Livsstil

Har du også undret dig? Derfor er der små, sorte prikker på din bilrude

Mysteriet om de små, sorte prikker på bilens rude er løst.

Måske har du tænkt over det. Måske har du ligefrem undret dig. Men du har i hvert fald set dem. De små, sorte prikker, som er på alle bilers forruder.

Den sorte kant langs glasset kaldes på engelsk for "frit", og det er en form for keramikmaling, som er brændt ind i glasset og derfor ikke kan fjernes.

Det skriver Jalopnik.

- Den sorte kant har faktisk tre formål. For det første får den limen til at binde bedre, og for det andet så skygger kanten for limen, så limen ikke forgår, siger Mikkel Madsen, der er ejer af autoglasfirmaet, GlasXpert, til TV 2.

Derudover forklarer Mikkel Madsen også, hvorfor den sorte kant kun ses på forruden og bagruden.

- Kanten er kun på de ruder, der er limet fast. I dørene er glasset mekanisk sat i, så dér er der ikke brug for den sorte kant, fortæller han.

Kigger du efter i din egen bil, kan du måske se, at prikkerne ofte går lidt længere ned bagved bakspejlet. Det er der ifølge Mikkel Madsen også en god forklaring på.

- Det er fordi, hvis du slår solskyggerne ned, så er der et mellemrum imellem dem, som de ikke dækker for. Derfor er der lavet prikker her som ekstra solafskærmning, siger han.

At det lige præcis er prikker og ikke bare en sort kant, mener Mikkel Madsen har noget at gøre med udseendet. På den måde er der en "blødere" overgang mellem kanten og glasset.