Døde fisk og elektriske stød: 'Gutterne på kutterne' frygter for fremtiden

Lokale fiskere fra Thorup Strand mener, at hollandske både risikerer at ødelægge fiskeriet i Skagerrak.

- Hvis det bliver ved de næste mange år, så ødelægger det fiskeriet for os, og så kan det ske, at vi skal pakke sammen og ikke kan leve af det længere. Det er det, vi frygter allermest, fortæller kystfiskeren Jan Olsen fra Thorup Strand i Nordjylland. 

Seerne kender ham fra TV 2-programmet 'Gutterne på kutterne', der følger livet blandt kystfiskerne i Thorup Strand.

I flere sæsoner har man fulgt deres op- og nedture, og de lokale fiskere er bekymrede over, hvad fremtiden bringer.

Såkaldte bomtrawlere fra Holland er de seneste år begyndt at dukke op i Skagerrak, og det er ikke velset blandt de bæredygtige nordjyske fiskere, som frygter for deres erhverv. 

Her mistænker man de udenlandske både for at fiske mere end de tilladte kvoter, og derudover går kritikken på, at de bruger ødelæggende redskaber som kæder og elektrisk stød under fiskeriet. 

- Når vi kommer ud i de områder, de har været, er der mange døde fisk og heller ikke så mange fisk, som der plejer at være, siger en af 'Gutterne', Jan Olsen.

Han fortæller, at bådene dukker op i Skagerrak i foråret og fisker indtil oktober. 

Så kan vi blive avisbude

De hollandske fiskerbåde har ret til at fiske en lille kvote i Skagerrak, hvilket anses som attraktivt farvand, sammenlignet med Nordsøen, hvor de udenlandske både til gengæld må fange langt flere fisk. 

Jan Olsen fortæller, at han har været i kontakt med myndigheder, organisationer og medier for at fortælle om frygten, men han mener ikke, der bliver taget hånd om problemet.

- Så kan vi blive avisbude allesammen, konstaterer han. 

Landbrugs- og Fiskeristyrelsen er også bekendt med problemstillingen og oplyser til TV 2, at de fortsat har fokus på fartøjer af alle nationaliteter, der "afskriver fisk" i Skagerrak og Nordsøen, men derudover ønsker de ikke at kommentere sagen lige nu. 

I oktober sagde fiskerikontrolchef fra Landbrugs- og Fiskeristyrelsen, Mik Jensen, dog følgende til TV 2 Nord

- Det virker påfaldende også for os, og derfor har vi de seneste måneder intensiveret kontrollen, men vi har også ind imellem været ramt af dårligt vejr, så det er svært at kontrollere. Vi har tidligere taget kontakt til hollænderne, men der kom ikke specielt meget ud af det, lød det dengang. 

'Gutterne på Kutterne' sendes tirsdag klokken 20.50 på TV 2 eller se programmerne på TV 2 PLAY.