GO'

Husker du Frederikkes bikini-billede? Her bliver hun rørt til tårer

For otte måneder siden lagde Frederikke et bikinibillede af sig selv på Facebook. Her fortæller hun, hvilken betydning det har haft.

Over 63.000 personer har trykket 'like' til et billede af Frederikke Tea Ulff-Møller i bikini.

Hun er både overvældet over den støtte, hun har modtaget, og af de historier, der dukkede op, efter hun en junidag trodsede usikkerheden omkring sin egen krop og lagde billedet på Facebook. 

- Det er nærmest det ultimative at få den anerkendelse fra andre mennesker, fortæller Frederikke Tea Ulff-Møller i 'Go' aften Danmark'.

- At det, man har gjort, går ind og rammer direkte. Det bliver nærmest ikke større.  

Det blev undskyldningen

I flere år op til den sommerdag havde Frederikke været utilfreds med sin krop, og hvordan hun så ud. 

- Jeg har haft enormt dårligt selvværd og dårlig selvtillid, så jeg ikke kunne gøre noget som helst, fortæller hun og fortsætter: 

- Det har været undskyldningen for alting: Hvis jeg havde svært ved noget i skolen, ved at få nye venner, komme ind på en arbejdsplads eller møde nye kollegaer, så tænkte jeg altid, at det var på grund af mit udseende. At det er det, der gør, at folk ikke kan lide mig. 

Min krop er en krop

Alligevel valgte den 23-årige kvinde at lægge et billede af sig selv frem til offentlig skue, fordi hun blev inspireret af en anden dansker.

Julie Ransby havde forinden lagt et lignende bikinibillede op på Facebook sammen med en opsang, efter hun havde overhørt to drenge bagtale hende, fordi hun solede sig i bikini. 

- Julie ramte noget i mig. Jeg blev inspireret af et andet bikinibillede - eller egentlig bare af et billede af en krop. Det var det, jeg også blev ramt af. Min krop er en krop, og det var det, jeg gerne ville have frem og anerkende for mig selv. 

- Og så håbede jeg, at der var nogen, der tog det til sig og også selv kunne anerkende deres kroppe, fortæller Frederikke Tea Ulff-Møller.

I sit opslag skrev hun blandt andet følgende: 

- Jeg har gemt mig væk fra sol og strand, fordi jeg var bange for, hvad andre tænkte og sagde om mig. Men fuck nej, om jeg gider det længere. Jeg nægter at gemme mine arme, lår og mave væk, når vejret er varmt. Jeg er træt af at lægge låg på mig selv af frygt for andres eventuelle tanker. 

FedFront vil nedlægge kropshad

Frederikke Tea Ulff-Møller er ikke ene med de tanker.

I begyndelsen af februar blev bevægelsen FedFront lanceret, som arbejder for at nedlægge kropshad. 

- Når tykke mennesker bliver behandlet som andenrangspersoner, er det et udtryk for samfundets strukturer og kulturelle kostruktioner, hvor ordet tyk for de fleste gange er lig med doven, dårlig, grim eller dum.

Sådan skrev komiker Sofie Hagen og kropsaktivist Andrea Storgaard Brok i en kronik i Politiken.

De står bag bevægelsen og ønsker at skabe et netværk og plads i debatten for overvægtige, som de mener sjældent har lov at være med.

Et sted, hvor vi har det godt

De mange tilkendegivelser, der tikkede ind efter bikini-opslaget, rørte Frederikke, og de gør det stadig. 

- Det betyder bare, at det er aktuelt. Vi er så mange, der har det skidt af den ene eller den anden grund, fortæller hun.  

Her er en af beskederne, hun modtog: 

I dag har Frederikke Tea Ulff-Møller fået det bedre med sig selv og sin krop. 

- For første gang i rigtig lang tid har jeg været oprigtig glad, og det kommer helt indefra. Det kommer, fordi jeg har fået det godt med mig selv, og når jeg så får sådan en besked, så håber jeg på, at det også har gjort det for andre, fortæller hun tydelig berørt. 

- Det er derfor, vi i det hele taget gør noget for at ramme andre - det er for at nå til et fælles sted, hvor vi har det godt.