Livsstil

Madeksperter: Derfor mister Noma nok sine michelinstjerner i dag

Siden 2005 har den prestigefyldte Noma været en fast del af Guide Michelin, der hædrer verdens bedste restauranter. Men nu er det måske slut.

Når en restaurant får tildelt hele to michelinstjerner, betyder det, at den er "værd at køre en omvej efter". I Danmark har Noma længe været en af de få restauranter, som kunne bryste af dette. 

Men når uddelingen af de nordiske michelinstjerner finder sted onsdag formiddag, er der stor risiko for, at Noma helt er fjernet fra Michelinguiden.  

Det mener TV 2's madekspert Svend Rasmussen. 

Personligt tror jeg ikke, at de får lov til at beholde dem, da Guide Michelin ikke vil risikere, at de sender folk til en lukket restaurant.

Svend Rasmussen, madekspert på TV 2

- Hvis der er noget, folkene bag Michelinguiden går op i, så er det stabilitet, stabilitet, stabilitet, siger han og fortæller, at Noma i år ikke har mulighed for at yde den samme stabile madoplevelse som tidligere.

Noma lukker

Faktisk kan man slet ikke spise på Noma mere fra på lørdag. Her lukker og slukker restauranten nemlig - dog kun midlertidigt.  

- De er i fuld gang med at flytte til nye lokaler ude på Refshaleøen, og det kan have betydning for, om de får lov til at beholde deres michelinstjerner. Personligt tror jeg ikke, at de får lov til at beholde dem, da Guide Michelin ikke vil risikere, at de sender folk til en lukket restaurant. 

Han bakkes op af Helle Brønnum Carlsen, madanmelder ved Weekendavisen: 

- Jeg tror, de får en pauseknap. Det vil sige, at de mister deres stjerner, mens de flytter. Når de er færdige, kommer inspektørerne igen for at tjekke, om de holder den samme standard som før. Så får de stjernerne igen, siger hun. 

Hvis ikke Noma bliver færdige med flytningen til den første januar, som de regner med, så kan de heller ikke nå at komme med næste år,

Søren Frank, madanmelder ved Berlingske

Også Søren Frank, madanmelder ved Berlingske, tror, at Noma mister sine stjerner. Han mener samtidig, at der kan gå et godt stykke tid, før Noma igen dukker op i Michelinguiden: 

- Hvis ikke Noma bliver færdige med flytningen til den første januar, som de regner med, så kan de heller ikke nå at komme med næste år, siger han. 

Lillebror spået til michelinstjerne

I værste fald skal restauranten vente helt til 2018, før den igen kan kæmpe med om de anerkendte stjerner. Men Noma har dog et lille es i ærmet - en lillebror, for at være mere præcis. 

Sidste år åbnede Restaurant 108, som serverer små retter, der i høj grad minder om storbror Nomas. Retterne er dog mere folkelige og prisvenlige. 

TV 2's madanmelder Svend Rasmussen tror i høj grad på, at Guide Michelin lader en stjerne drysse ned på 108. 

- Da Noma lukker, tror jeg, at Guide Michelin er mere tilbøjelige til at give 108 en stjerne for at anerkende hele Nomas univers, siger han og slutter: 

- Og så er holdet bag 108 set stige på et fly mod Stockholm, hvor pressekonferencen for uddelingen finder sted.

Det er ikke lykkedes TV 2 at få en kommentar fra Noma.