Livsstil

Provinsen har også fået stjerner: Nu kommer de fra hele verden til Præstø

Langt flere madglade gæster rejser til Hotel Frederiksminde på Præstø, efter de sidste år fik en michelinstjerne. Hotellet tænker dog fortsat lokalt.

De er kommet langvejs fra. Gæster helt fra Kina, Rusland og store dele af Europa. I branchen kaldes de for 'foodies'. Madelskere, der først og fremmest rejser for at tilfredsstille deres smagsløg. 

Danmark har været destinationen. Præstø, for at være mere præcis. 

Michelin-guiden: Sådan startede det

Den første Guide Michelin udkom i år 1900 på initiativ af dækfabrikanten Michelin. Den blev delt ud gratis til alle, som købte en bil.

De første guider indeholdt oplysninger om, hvor man kunne tanke, da der var ikke mange tankstationer dengang, hvordan man skiftede dæk og glødelamper, og om hvor man kunne få en bid mad eller overnatte. 

Det overordnede formål var således at gøre det enklere at rejse.

Systemet med stjerner blev introduceret i 1930'erne. 

Kilde: Guide Michelin

I 2016 fik tre restauranter i provinsen som de første af sin slags tildelt de prestigefyldte michelinstjerner fra Michelin Guiden, som leder tusindvis af mennesker i retningen af verdens bedste restauranter. En af dem er Hotel Frederiksminde på Præstø, hvor stjernen ikke kun har betydet, at langt flere danskere lægger vejen forbi. Hotellet oplever også langt flere udenlandske gæster.  

Faktisk har Frederiksminde haft en vækst på 10 til 15 procent flere besøgende, siden de sidste år fik tildelt deres første michelinstjerne, fortæller direktør på Hotel Frederiksminde Silje Brenna. Og de fleste aftener er restaurantens omkring 40 pladser fyldte.  

- Det har givet en enorm omtale, og der er ingen tvivl om, at den øgede opmærksomhed har resulteret i en hel del flere gæster, end vi havde tidligere. De kommer primært for madens skyld. Det kan vi mærke, fordi flere vælger vores større menuer på seks og ni retter, siger hun og fortsætter: 

Hotel Frederiksminde samarbejder med flere, lokale producenter af blandt andet lam og ost.
Grønsagerne kommer fra egen køkkenhave og nabogården Lundemose.

- Men det er ikke, fordi vores indtjening er steget markant. Med michelinstjernen er niveauet højt. Både hvad angår madens kvalitet og betjening i restauranten, og det har sin pris. Det er i høj grad passionen, der driver os. 

Michelin-guiden: Det betyder stjernerne

I Michelin-guiden får maden karakterer ved hjælp af stjerner.

Vurdering af service, atmosfære og øvrige indtryk belønnes med korslagt bestik (1-5 bestik). Hoteller belønnes på samme måde for deres miljø/komfort med hussymboler i forskellige størrelser.

Rødt bestik og røde hussymboler gives til særligt gode restauranter og hoteller. 

- Tre stjerner i Guide Michelin betyder, at en restaurant er "værd at rejse efter". 
- To stjerner betyder, at restauranten er "en omvej værd". 
- En stjerne betyder, at det er en "rigtig god restaurant i sin kategori".  

Kilde: Guide Michelin 

Samarbejder med lokalmiljøet

Trods stjernestøvet holder Frederiksminde dog fast i sit oprindelige brand. Det er først og fremmest et hotel, hvor maden er en del af en større pakke. Og pakken er Præstø, lokalområdet og de smukke omgivelser i sin helhed.

- Vi vil gerne holde fast i at have en tæt kontakt til det lokale, og vi har fortsat mange gæster fra nærmiljøet. Derudover betyder det meget for os, at vi kan samarbejde med andre dele af Præstø, siger Silje Brenna.

Her spiller muligheden for at overnatte på Frederiksminde en vigtig rolle, da det giver gæsterne mere tid i det lokale miljø. 

- Heldigvis vælger mange af vores gæster at blive og overnatte. Dermed får de tid til at besøge de lokale attraktioner som Møns Klint og andre lokale seværdigheder, mens flere også lægger vejen forbi selve byen og havnen, siger hun og uddyber:

- På den måde har michelinstjernen ikke kun haft en betydning for os. Jeg tror, den har haft en betydning for hele Præstø. Mange deler vores glæde over stjernen, og det vi har opnået, og vi er stolte, når de lokale omtaler og roser det, vi gør.  

Også i maden kan det mærkes, at Frederiksminde sigter efter en lokal signatur. Hotellet samarbejder blandt andre med Møns Bryghus og Hårbølle Mejeri, mens de får lam fra Torupgaard. Svampe og urter samler hotellets kokke fra nærtliggende skove og strandområder, og grøntsager kommer fra egen køkkenhave i samarbejde med nabogården Lundemose. 

Om den lokale tankegang er nok til, at Frederiksminde igen i år får tildelt en michelinstjerne, bliver afsløret om ganske få timer, når uddelingen af michelinstjerner for de bedste nordiske restauranter finder sted. I Præstø vil de ikke spå om, hvorvidt de får stjernen eller ej. 

- Vi er meget ydmyge, men vi håber selvfølgelig på det, lyder det fra Silje Brenna.