GO'

Tina Søgaard lever af sin næse

Tina Søgaard lever af sin næse, der er ud over det sædvanlige. Hun står blandt andet bag sangeren Christophers parfume.

Iværksætteren Tina Søgaard har altid haft en veludviklet lugtesans.

- Da jeg var helt lille, kunne jeg godt finde på at sige: "Den dame har fem dufte på", fortæller hun fredag i 'Go' aften Danmark'. 

Men det var ikke noget, der var fokus på under hendes opvækst i landlige omgivelser, så det blev i stedet begrænset til den lokale Matas i Randers, hvor Tina Søgaard fordrev tiden med duftprøver, mens hun ventede på bussen hjem fra skole.

Dufte til Christopher og Ronaldo

I dag skaber Tina Søgaard hudplejeprodukter og dufte - hun står eksempelvis bag den kvindeparfume, som sangeren Christopher har lagt navn til. 

- I det her tilfælde havde Christopher nogle ønsker til, hvordan han synes, en rigtig kvinde skulle dufte. Jeg bad ham finde fem pigedufte, som han rigtig godt kunne lide, fortæller hun. 

Derefter fandt hun fællesnævnerne i duftene og skabte en parfume.

Tina Søgaard har også været involveret i fodboldspilleren Cristiano Ronaldos parfume. Her fik hun forinden tilsendt stikord til dufte og undersøgte også fodboldspillerens tøj- og løbestil.

En opskrift blev derefter sendt af sted til Italien, men det betyder ikke, at det er hendes duftforslag, der er blevet udvalgt, fortæller hun. 

- Jeg ved ikke, om vi er to eller tyve, der gør det, og vi får ikke at vide, hvem der bliver valgt ud. Men det er helt tydeligt, at jeg ikke har haft noget med bundnoten at gøre, fortæller hun og bemærker, at andre elementer af parfumen virker genkendelige. 

Genkendte 92 ud af 100 dufte

Som 16-17-årig tog Tina Søgaard på en studietur til Frankrig, som involverede et besøg på et parfumeri.

Her fik hun øjnene op for sit talent, da hun skulle afprøve, hvor mange dufte hun kunne genkende. 

- Ud af de 100 dufte er det 92, jeg kan dufte. En almindelig næse vil kunne dufte omkring 10, fortæller den i dag 48-årige iværksætter.

I det her tilfælde havde Christopher nogle ønsker til, hvordan han synes, en rigtig kvinde skulle dufte

Tina Søgaard, iværksætter

Tina Søgaard forklarer, at en duft er delt op i top, hjerte og bund. 

- En top er det, du får ind, lige når du dufter, men som ikke varer i ret langt tid. Hjerte varer hele dagen, som man kan blive ved med at dufte, og andre kan dufte. Bunden pitcher i din næse, som man nogle gange synes, man kan dufte. 

Sådan kan du øve dig

Den duftkyndige iværksætter er overbevist om, at alle kan lære at udvikle lugtesansen. Det handler om, at man øver sig på de samme få dufte, lyder rådet. 

- Lad os tage lavendel, rose, vanilje og lime. Så skal du øve dig, så lige meget hvornår du dufter til dem, om det er med bind for øjnene eller ej, så er du superstærk i de fire dufte, fortæller hun. 

Derefter kan man begynde at eksperimentere med at kombinere dem.

Tina Søgaard sværger personligt til Sarah Jessica Parkers 'Lovely' - en parfume, hun vel at mærke ikke har nogen andel i. 

- Der er mange blomster i, og jeg kan frygtelig godt lide blomster. Der også mandarin i, og så er der ikke én af duftene, der får lov til at bestemme. Jeg er simpelthen så glad for den, og så er den faktisk meget billig, griner hun.