Falsk datingprofil gjorde Mariann blind: Nu har hun mistet alt

Marianns digitale mareridt begyndte i sensommeren sidste år. Nu er hun efterladt med en stor gæld.

Kærlighed gør blind.

Det kan førtidspensionist Mariann, vis efternavn er kendt af redaktionen, i den grad skrive under på.

Den 69-årige kvinde sidder nemlig tilbage med lån og regninger for over 100.000 kroner, som hun ikke kan betale tilbage, fordi hun drømte om ny kærlighed. Pengene er i stedet endt i hænderne hos ukendte svindlere i Ghana, skriver Ekstra Bladet.

Sådan undgår du 'datingsvindel'

  • Vær opmærksom på, at den, du kommunikerer med, ikke nødvendigvis er den, der står bag.
  • Er nogen unaturligt ivrige for at komme videre i dialog med dig på andre medier, bør du være opmærksom.
  • Hvis penge hurtigt bliver en del af samtalen, kan det være tegn på urene hensigter.
  • Hvis det virker for godt til at være sandt, er det sjældent sandt.

Kilde: Rigspolitiet 

Det hele startede, da Mariann i sensommeren 2016 blev skilt fra sin daværende mand gennem 16 år. Hun søgte ind på datingsitet Single.dk - og herfra begyndte hendes digitale mareridt.

- Lige da jeg kommer ind på datingsiden, ser jeg ham. "Wow, der er han", siger Mariann i mandag i 'Go' aften Danmark'.

Manden bag profilen hedder Philip Mortensen. Og selvom Mariann ikke er meget for at indrømme det, blev hun nærmest forelsket i ham ved første øjekast.

- Jeg synes, han så hamrende godt ud. Det må jeg indrømme.

Da fælden klappede

Manden fortæller, at han er udstationeret som amerikansk læge i Syrien med familie i Danmark. Han fortæller også, at han vil gå på pension, når han har udtjent sin pligt i Syrien, og at han derefter vil rejse til Danmark.

I Marianns øre lyder det som en god plan. Men hun opdager hurtigt, at han ikke taler dansk - og at han vil foretrække at skrive på engelsk. Derfor beslutter de at kommunikere på engelsk. Mariann fortsætter dog med at skrive på dansk, fordi hun ikke er særlig god til engelsk.

Mariann finder også ud af, at han har en lejlighed på Frederiksberg. Men da hun undersøger lejlighedens adresse, finder hun ud af, at der bor en anden mand. Hertil svarede han, at han blot havde lejet den ud.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger er manden god til at skrive alt det, som Mariann gerne vil høre.

- Jeg elsker dig, skrev han flere gange. Og ting som "du er den dejligste. Jeg vil giftes med dig. Vi skal have det dejligt. Jeg har masser af penge - du skal bare lige hjælpe mig igennem det her", skriver Ekstra Bladet.

Hjælpen er i begyndelse et ønske om mindre beløb, fordi hans datter er blevet syg på en studietur. Men Mariann afviser at hjælpe ham.

- Så sagde jeg: Jamen, det kan jeg ikke hjælpe dig med, fordi jeg selv har tre børn. Han påstår, at han ikke kan få penge ud af sin lejr i Syrien, siger hun i 'Go' aften Danmark'.

Mariann turde ikke sandheden i øjnene

Senere lykkedes det manden at lokke penge ud af Mariann.

Han er pludselig gået på pension, og han er samtidig kommet ud af Syrien og ind i Ghana. Han fortæller Mariann, at han på sin rejse til Danmark er blevet anholdt, fordi han har en formue i form af guldbarrer og kontanter med sig. Nu har han fået at vide, at han skal betale en masse penge for at få sin formue med sig. Han sender hende også en video af boksen.

Dokumentation for mandens guldbarrer og kontanter.
Dokumentation for mandens guldbarrer og kontanter. Foto: Privat

Mariann får ondt af ham og sender ham derfor de første 15.000 kroner. Kort tid efter bliver beløbet hævet til 50.000, fordi pengene var blevet betalt for sent. Mariann afviste, men alligevel endte hun med at give manden 30.000 kroner.

Hvornår begynder du at tænke, at den her er gal?

- Jeg tror, jeg har det inde bag i hovedet hele tiden. Den er der, men jeg vil ligesom ikke indse det, fordi han er jo sød, og når vi snakker sammen, behandler han mig som en dronning. Han taler til mig, som om jeg er den eneste ene, siger hun i 'Go' aften Danmark' og tilføjer:

- Jeg troede ikke, at folk var sådan. Det lyder ikke pænt, men det troede jeg ikke.

Jeg troede ikke, at folk var sådan. Det lyder ikke pænt, men det troede jeg ikke.

Mariann, førtidspensionist

I dag ringer manden fortsat til Mariann hver eneste dag. Senest har han skrevet en besked til hende med trusler om, at han er meget sur og gal på hende, og at han vil banke og slå hende ihjel. Det sker, efter at Ekstra Bladet har bragt Marianns historie og fundet frem til, at manden er en løgner, og at han har misbrugt identiteten på en mangemillionær i USA.

Til spørgsmålet om hun skal date på nettet igen, er Marianns svar meget tøvende.

- Det gør jeg nu nok på et eller andet tidspunkt, men lige nu har jeg ikke det store lyst. Jeg er lidt bange.

Et romantisk fupnummer

Mariann er ikke den eneste, der er blevet offer for et 'romantisk fupnummer'. 

Facebook advarede Rigspolitiet sidste år mod disse fælder, også kaldt 'romance scam', der ses i stigende grad. Juridisk chef hos Rigspolitiets Nationalt Cyber Crime Center (NC3), Kate Jacquerot, fortæller til Computerworld, at der er flere tilfælde, hvor ofrene mister op mod både 200.000 og 300.000 kroner.

Politiet råder derfor folk på netdating-sites og sociale medier som Facebook til at være opmærksomme på uopfordrede henvendelser, der er skrevet på dårligt dansk eller engelsk.

- Hvis det virker for godt til at være sandt, er det sjældent sandt, lyder det fra Kate Jacquerot.

Trin for trin: Sådan foregår datingsvindel

Oprettelse af en profil

Datingsvindlerne skaber først en uægte profil, som man nemt kan få sympati med. Hvis offeret er en kvinde, vil profilen gå efter ældre personer og er selv midaldrende.
Profilen fortæller om en vesteuropæisk eller amerikansk mand, der har et betroet og vellønnet job i militæret eller som læge.
Når man først har fået kontakt med profilen, bliver man overstrømmet med kærlige beskeder, der hurtigt ender med tilbuddet om evig kærlighed.

Dækhistorien

Efter nogle uger vil profilen, hvis man fortsætter med at kommunikere, have fortalt en god historie, der passer med dine fremtidsplaner. 
Nu vil han gerne være sammen med dig og er derfor rejst ud af landet. Tilfældigvis går turen altid igennem Ghana.

Brug for hjælp

I første omgang har svindleren brug for et mindre beløb, men har man først sendt penge, stiger kravet omgående.
Personen, man dater på nettet, er blevet syg eller har fået problemer med nogle store værdier, han har med sig på sin rejse. Svindlerne lover naturligvis, at du får dine penge tilbage og en klækkelig belønning.

Forhandlingen

Hvis du tøver eller ikke har så mange penge, som svindlerne beder om, ender det ofte med en forhandling. Pludselig kommer en person fra det lokale toldvæsen eller en bank på banen: Jeg betaler en del af beløbet, hvis du betaler resten, lover personen. I andre tilfælde foreslår svindlerne, at du kan låne pengene.
De er meget behjælpelige med, hvordan du kan få lånet og endda lyve dig til det.

Falske dokumenter

Svindlerne bruger ikke kun chat og telefonopkald til at overbevise deres ofre. De sender også dokumenter som pas, billeder eller video af deres guld og penge eller ' officielle dokumenter', der viser, at du har en stor formue stående på en afrikansk konto i dit navn.
Alle dokumenter og billeder er naturligvis fup og svindel.

Trusler

Forholdet til en datingsvindler veksler mellem noget, der ligner ægte kærlighed og begær - og så en meget beskidt behandling, hvor svindleren skælder dig ud eller truer dig med fysisk vold.
Hvis du gør, som svindleren vil have, bliver du behandlet meget godt. Hvis du stiller spørgsmål eller skaber tvivl om forholdet, kan kommunikationen blive meget ubehagelig.

Udnyttelse af ens følelser

Svindlerne har taget om dine følelser. Det er dem, de udnytter, for at få penge op af lommen på dig. Derfor vil der også blive talt til din menneskelige side, der vil blive grædt og plaget.
Forvent, at svindlerne kontakter dig på alle tidspunkter af døgnet. Og det er ingen hindring, at du meget klart har afvist dem - så længe du tager telefonen eller svarer på nettet, bliver de ved med at kontakte dig.

Nu kommer jeg

Den sidste del af drejebogen handler om besøget hos dig. Når du er mest i tvivl, dukker personen pludselig op i Danmark: 'Jeg er i lufthavnen i morgen', lover svindleren. Men de kommer naturligvis ikke.
I stedet er det en del af tricket. For nu skal der flere penge til.