Så meget bør dine børn hjælpe til derhjemme, når de er 5, 10 og 15 år
Curling-mentaliteten skal droppes, mener psykolog og tidligere formand for Børnerådet. I en ny bog kommer han med konkrete forslag til opgaver.
Vi bør være tidligt ude og ruste vores børn ved at inddrage dem i familiens og daginstitutionens pligter eller normer.
Det mener psykolog og professor emeritus Per Schultz Jørgensen, der er tidligere formand for Børnerådet. Han står bag bogen 'Robuste børn', der udkom mandag.
- Børn i 2-4-års-alderen kan godt påtage sig små opgaver, fortæller han i 'Go' morgen Danmark', hvor han også uddyber:
- Når børn er parate til at tage de første skridt i livet, er de som regel også parate til at påtage sig en opgave - bære deres egen kop ud eller hænge cykelhjelmen op.
I bogen kommer han blandt andet med konkrete råd til, hvad børn kan klare af opgaver i forskellige aldersgrupper.
Se en liste med opgaver nederst i artiklen.
Også selvom det gør lidt ondt
Per Schultz Jørgensen forklarer, at han med ordet 'robusthed' mener styrke - der skal skabes en indre ballast hos barnet.
- Det er en evne til at kunne modstå et vist pres. Holde ud, være vedholdende, klare nogle belastninger - bære sin taske selv, også selv om det gør lidt ondt. Også evnen til at kunne sige fra, siger han og forklarer, at man skal være i stand til at sige fra uden at føle sig presset af kammeraterne:
- At kunne sige fra og sige: "Jeg står af" uden at tabe selvagtelse og føle, at man er et nederlag. Den evne mangler vi måske, hvis ikke man har en indre kerne af værdier, fortæller han.
Han ser samtidig en sammenhæng mellem den manglende opdragelse og konsekvenser som ses i form af en knækket psyke.
- Mange mistrives og kæmper med det dagligt. De står op om morgenen og er usikre på, om de kan klare det pres, der er der. Og mange af dem knokler videre og arbejder i et hamsterhjul-sceneri for at leve op til forventningerne.