De spillede julemusik for danske soldater i krig: – Og vi gjorde en forskel

Fire danske musikere har været på en usædvanlig rejse sammen – for at spille for danske og udenlandske soldater i krig.

De har prøvet noget sammen, som kun et fåtal af danske musikere kan bryste sig med at have gjort.

Til daglig spiller Jai Jenkow, Lea Regitze Nielsen, Per Silsverberg Hyttel og Kenneth Stenum sammen i det Slesvigske Musikkorps, men i december tog de fire musikere på en noget usædvanlig rejse sammen.

I den krigsramte by Kabul i december spillede de julemusik for de udsendte danske soldater – for at sprede glæde.

Turen har været udfordrende og har sat en masse tanker i gang, men i dag står de fire musikere tilbage med en unik oplevelse.

- Vi gjorde en forskel, lød det fra Jai Jenkow, da de fire musikanter besøgte Go’ morgen Danmark for at berette om deres rejse.

Lea Regitze Nielsen er enig.

- Der er ikke noget forgjort i at spille for folk herhjemme men at spille for nogen dernede. Det er bare så meget større på en eller anden måde, supplerer hun.

Skulle skrive et afskedsbrev

Ifølge de fire musikere lykkedes det at skabe glæde blandt soldaterne, der befandt sig i en krigszone – langt fra familien lige op til jul.

- Uanset om vi snakkede med soldaterne eller gav koncerter, kunne vi mærke, at vi var et dejligt afbræk i deres trivielle dagligdag, fortæller Lea Regitze Nielsen.

De fire musikere fik beskeden om, at de skulle til Kabul én måned, inden de tog afsted.

Det var deres chef, der havde arrangeret turen – og selvom de alle gerne ville derned, satte det nogle tanker i gang, at de skulle til Kabul.

For det er alvorligt at rejse ind i en krigszone, lyder det.

Blandt andet blev de alle bedt om at fortælle, hvordan de vil begraves, og de fik besked på at skrive afskedsbreve til deres kære, inden de tog afsted.

Lea Regitze Nielsen skrev derfor et afskedsbrev til sin 8-årige datter, inden hun satte sig ind i flyvemaskinen. Kenneth Stenum skrev et til sine voksne børn.

- Det var altså mærkeligt, for i vores job, hvor vi snakker om godt humør, musik og det at gøre mennesker glade, så hed det pludselig Kabul, fortæller han.

På tur i et farefyldt land

Som medlemmer af det Slesvigske Musikkorps, der er et af Forsvarets tre fuldtidsprofessionelle musikkorps, har de alle været i militærlejre, inden de kom til Afghanistan. Men denne tur har været anderledes.

Musikerne blev undervejs konstant mindet om, at de var i et farefyldt og krigshærget land.

Blandt andet kørte de gennem en rundkørsel, som skulle være en af verdens farligste - de amerikanske pansrede køretøjer, de kørte i, måtte under ingen omstændigheder stoppe op.

Hverken for rødt lys eller uheld.

- Men det var en fantastisk uge, og vi mødte nogle mennesker, der kom til at betyde rigtig meget for os, siger Per Silsverberg Hyttel.

Kenneth Stenum: Det er jeg stolt af

Musikerne nåede at spille i to danske lejre – begge steder blev de budt velkomne med åbne arme af soldaterne.

- Vi blev en del af en slags familie. Vi plejer ikke at mænge os med soldaterne. Vi er jo musikere – og er ansat på lidt andre vilkår måske – men det var fantastisk at komme derned, og så favnede de os, siger Lea Regitze Nielsen.

Og de fik mange positive tilbagemeldinger.

- Da jeg tog afsted, så tænkte jeg for mig selv: Kan vi nu virkelig bidrage – hvad er det, vi kommer ned til? Men vi kunne virkelig mærke, at det, vi kom med – god musik, godt humør og selskab – det gjorde noget godt for dem, siger Kenneth Stenum.

- Det er i hvert fald den fornemmelse, jeg har. Og det er det, jeg stolt af, slutter han.