GO'

Dybt begravet i permafrosten gør de klar til verdens undergang

Dybt begravet i permafrosten ligger en bank som vil bestå, hvis jorden går under. I den ligger bittesmå skatte, som skal sikre menneskets overlevelse.

Vi kan ikke lide at tænke på det, og hvis det sker, ligger det forhåbentligt langt ude i fremtiden, men en dag risikerer vi, at dele af jorden vil blive ubeboelig eller planter bliver ramt af altødelæggende sygdomme.

Til den tid er det svært at forudsige, hvor mennesket som art vil befinde sig, men under alle omstændigheder vil vi stadig få brug for afgrøder fra landbruget til føde. 

Derfor har man bygget en dommedagssikret bankboks - dybt begravet i den konstante kulde i et bjerg i Svalbard i det nordligste Norge, som gemmer på millioner af frø fra hele verden.

En forsikring for fremtiden

Den Globale Frøbank skal sikre, at det stadig er muligt at dyrke afgrøder i en eller anden form, hvis verden er blevet påvirket af klimaforandringer eller krige. 

Man vil altså sikre sig på bedst mulige måde til en fremtid, som man ikke aner, hvordan vil se ud. 

- Det er vores forsikring for fremtiden for hele verden. Man har lagt alle de væsentlige frø, så vi kan holde fast i vores landbrug, afgrøder og fødevarer. Man kan så tage dem ud igen, hvis der sker noget med vores egne ressourcer, siger Nina Rønsted, professor i botanik ved Københavns Universitet, i 'Go' morgen Danmark' tirsdag morgen.

Det er ikke tilfældigt, at banken ligger på Svalbard, som er en klynge af øer mellem Norge og Grønland. Stedet skal nemlig ligge sikkert for fremtiden, hvor der er permanent frost - den såkaldte permafrost.

- En frøbank skal holdes konstant frossen ved cirka -18 grader. Selvom al strømmen går, så vil der altid være frost. Det ligger 130 meter over havets overflade, så det er sikret mod oversvømmelse og sågar 130 meter inde i en klippevæg, siger Nina Rønsted.

Frø fra hele verden

Der findes 1.400 frøbanker på verdensplan, men på Svalbard er frøene særligt sikret, og lande kan sætte frø ind og tage frø ud efter behov - ligesom en almindelig bank. 

Lige nu ligger der cirka en million frø, hvor omkring 400.000 af dem er forskellige former for majs, ris og hvede.

- Det er nogle af vores aller væsentligste afgrøder fra flere forskellige lande. Nogle er tilpassede tørre klimaer, nogle til troperne og så videre. Man er nødt til at have den her variation, siger Nina Rønsted.

Man er nødt til at være forberedt på, at klimaet kan ændre sig, og der kan komme nye sygdomme. Det er nemlig meget risikabelt at have ensartede fødevarer, som ikke er så modstandsdygtige for en sygdom, der kan udslette arten. 

Frøbanken åbnede i 2008 og kostede omkring 40 millioner kroner at bygge. Man estimerer, at hovedparten af frøene i banken ville kunne overleve i tusindvis af år.