Nybyggerne

'Nybygger'-pars datter var tæt på at dø af meningitis: Vi var magtesløse

Det er alle forældres mareridt, fordi det hurtigt kan ende fatalt. Her fortæller Anne og Todd fra 'Nybyggerne' om, da deres datter fik meningitis.

Lily er kun fem måneder gammel, da Anne Bach og Todd Edlin mærker, at noget er galt hos deres datter.

Under en flyvetur fra New Zealand til Australien har hun fået feber, og efter de er landet, har hun også fået udslæt på maven. De tager hende til en børnelæge, som mener, at hun er ramt af børnesygdommen "røde hunde". Men om natten viser det sig at være langt mere alvorligt.

- Jeg vågner ved, at jeg kan høre, at Lily svagt ømmer sig i søvne. Og da jeg ser til hende, er hun brandvarm, og hendes hjerte hamrer derudad, fortæller Anne Bach til TV 2.

De ringer derfor efter en ambulance, og da de kommer ind på hospitalet får de beskeden: Lily har meningitis - og de kan ikke få kontakt til hende længere.

Et hjem til Lily

I dag er det over to år siden, Anne og Todd stod på hospitalet i Australien, hvor deres lille datter svævede mellem liv og død. Og der er heldigvis sket meget for den lille familie, som lige nu er med i TV 2-programmet 'Nybyggerne'.

Lily er blevet helt rask. Og som man ser i programmet drømmer Anne og Todd nu om at skabe drømmehuset, hvor Annes danske baggrund og Todds newzealandske baggrund kan forenes. 

- Det er vigtigt for os, at Lily kender sin historie og ved, hvor hun kommer fra, fortæller Anne Bach

Vi kunne have givet op

Det var netop i New Zealand, at Anne og Todd faldt for hinanden for knap 10 år siden, da hun var på jordomrejse.

HVAD ER MENINGITIS?

Meningitis er en alvorlig sygdom, som kan udvikle sig hurtigt og i værste fald ende med døden, hvis den syge ikke får hurtig behandling.

Meningitis kan skyldes bakterier eller virus. Den bakterielle meningitis - specielt med bakterien meningokok - er en farlig sygdom, som kræver omgående behandling med antibiotika direkte i blodårerne.

Hvis bakterierne kommer over i blodet, slår de sig oftest ned på hinderne omkring hjernen og giver hjernehindebetændelse.

Symptomer på meningitis vil ofte være være høj feber, nakkestivhed og små blødninger i huden.

Kilde: Overlæge Jens Asbjørn

Dengang lå det ikke i kortene, at de skulle have hus og barn sammen. Men da Anne skulle hjem til Danmark, sagde Todd "Jeg kommer og tjekker det ud" – og lige siden har de været sammen.

- Vi var unge og forelskede, og der har været mange tidspunkter, hvor vi kunne have givet op. Men hvis vi gjorde det, ville den anden jo forsvinde om på den anden side af jorden, og det faktum har gjort os meget tætte fra starten, fortæller Anne Bach og tilføjer:

- Og når man så har gået igennem nogle hårde ting sammen, så bliver ens forhold også meget stærkere.

Magtesløse som forældre

Både Anne og Todd kan i dag stadig mærke, at frygten for at miste deres datter sidder i dem. Hverken de eller lægerne kan forklare, hvorfor Lily blev ramt dengang - og netop det er hårdt at skulle forholde sig til som forældre.

Det har været fuldstændig skelsættende, at hun har været så syg.

Anne Bach

- Det er det værste, jeg nogensinde har oplevet. Det var skrækkeligt og virkelig svært at kapere, siger Anne Bach.

På hospitalet i Australien blev Lily behandlet med store mængder antibiotika, væske og smertestillende. Og efter en uge begyndte hun at blive sig selv igen - dog med et meget svækket immunforsvar.

- Det har været fuldstændig skelsættende, at hun har været så syg. At vi har været så tæt på at miste hende. Vi var hele tiden bange for, at der skulle ske noget, eller at det ville komme tilbage, siger Anne Bach og tilføjer:

- Man er bare så magtesløs og vil gøre alt, når man står der. Og det har sat tingene i perspektiv.

Har det haft konsekvenser for Lily?

Selv kan hun i dag mærke, at de som forældre er blevet mere forsigtige og opmærksomme.

- Vi er nervøse for, hvilke konsekvenser det kan have haft. Hun var lidt længere tid om at gå og tale, og det kobler vi jo automatisk sammen med det. Så vi er nok lidt pylrede, men vi prøver også at være rationelle, og det bliver bedre, jo større hun bliver, siger Anne Bach.

Sygdommen har derfor heller ikke afskrækket parret fra at få flere børn.

- Vi vil rigtig gerne have, at Lily skal have en lillebror eller lillesøster inden for nær fremtid, fortæller hun.

'Nybyggerne' bliver sendt hver onsdag klokken 20.00 på TV 2. Herunder kan du læse mere om parrene ved at trykke på billederne:

Her er de fire par i Nybyggerne

Anne & Todd

Grønt hus: Anne og Todd

Grønt hus: Anne Bach, 30 år, Todd Edlin, 32 år og Lily på 2,5 år

By: Bor sammen til leje i et hus i Aalborg

Baggrund: Anne studerer Digital design og kommunikation og er oprindeligt fra Aalborg. Todd er oprindeligt fra New Zealand og uddannet bygningskonstruktør. Sammen har de datteren Lily på 2,5 år og drømmer om at få et barn mere.

Parret mødte hinanden for ni år siden.  Anne var på jordomrejse og mødte Todd i New Zealand. Da hun skulle hjem til Danmark, sagde Todd ”I’ll come check it out” – de har været sammen lige siden.

Visioner: Anne og Todd vil gerne bygge så meget, som de kan selv. De identificerer sig med en grøn livsstil og kunne godt tænke sig at være selvforsynende - bl.a. ved at dyrke grøntsager selv.

Rollefordeling: Todd er håndværkeren og elsker, når tingene er af god kvalitet og gennemarbejdede. Han er ud af en håndværkerfamilie, og hans far og farfar har sammen bygget Todds barndomshjem. Anne elsker at finde ting i den blå avis og gå på loppemarked med sin mor og moster. 

Udfordringer: De tror selv, det bliver en udfordring at få noget sjæl ind i helt nyt hus. 

Du kan følge Anne og Todd på deres Facebookside HER

Foto: TV 2

Cecilie & Jonas

Rødt hus: Cecilie og Jonas

Rødt hus: Cecilie Handberg, 27 år og Jonas Henriksen, 26 år

By: Bor sammen i en lejlighed i Søborg

Baggrund: Cecilie er skolelærer og Jonas er lærerstuderende.  De har ikke børn endnu, men katten Max udgør det tredje familiemedlem.  Parret skal giftes til februar, og de ser dette som den ultimative par-test før ægteskabet: ”Hvis vi kan bygge et hus sammen, så kan vi alt”.

Visioner: De vil gerne skabe mere plads til at have gæster til middag, end de har nu i deres lille lejlighed. Samtidig skal der være plads til både katten Max og et børneværelse – og så vil Jonas gerne have et herre-værelse, som han kan ”game” i.

Generelt vægter de, at hjemmet skal være i konstant forandring, og at det ikke må blive for planlagt eller ”pænt”.

Rollefordeling: Jonas har øje for, om tingene vil fungere praktisk. Han er derfor heller ikke så begejstret for pynt. Det er Cecilies afdeling.

Cecilie er impulsiv og god til at få skæve og kreative idéer. Som Jonas siger: ”Cecilie får idéerne, og jeg sorterer i dem”.

Udfordring: Parret er klar over, at de ikke er de store håndværkere, og at de måske vil blive overraskede over, hvor svært det bliver. 

Du kan følge Cecilie og Jonas på deres Facebookside HER

Foto: TV 2

Marianne & Steen

Gult hus: Marianne og Steen

Gult hus:  Marianne Hjorth, 64 år og Steen Magelund, 69 år

By: Bor hver for sig i København, men drømmer om at flytte sammen.

Baggrund: Marianne er journalist, og Steen er pensioneret, han har tidligere haft sit eget trykkeri. De to har dannet par i fire år.

Marianne har længe haft en lyst til at vende hjem til Aalborg, hvor hun er født og opvokset. Hendes venner og familie bor stadig i området, og Steen er med på at slå sig ned der.

Visioner: De elsker at bygge og have gang i projekter, og deres stil kan beskrives som et mix af gammelt og nyt. Både IKEA og ting fra antikforretninger er velkommen i deres hjem.

De går tit til kunstudstillinger, i teatret, på museer eller i biffen for at blive inspireret – ligesom de også inspireres af rejser, boligmagasiner og gåture i byen eller naturen. I deres fælles bolig drømmer de blandt om et walk-in closet og et orangerie. 

Rollefordeling: Marianne får for det meste idéen, men så sparrer de, og ideen vokser. De snakker om det og lægger en plan. Hvis det ikke giver mening, eller er urealistisk, siger Steen stop.

Udfordring: De kan have svært ved at sige nej til at hjælpe, og det kan måske blive et dilemma, hvis de er pressede, og egentlig burde lave deres egne ting færdige.

Du kan følge Marianne og Steen på deres Facebookside HER

Foto: TV 2

Christine & Mikkel

Blåt hus: Christine og Mikkel

Blåt hus: Christine Penthien Delmar, 27 år og Mikkel Ibsen, 28 år.

By: Christine og Mikkel er begge fra Nordjylland, men har boet i fire forskellige byer i de fem år, de har været sammen. Nu er de klar til at slå sig ned i Aalborg.

Baggrund: Mikkel er netop stoppet som professionel håndboldspiller. Han læser nu til civilingeniør indenfor byggeri. Christine har netop afsluttet sin kandidatuddannelse i ledelse i kreative processer og laver nu frivilligt arbejde.

Visioner: Christine er meget optaget af bæredygtig tankegang, økologi og anvendelse af naturlige materialer. Det handler om at passe på hinanden og passe på den verden, vi bor i.

Mikkel holder på, at det også skal give mening og være behageligt og funktionelt.

Rollefordeling: Mikkel kan det håndværksmæssige. Hele familien er håndværkere, der gennem generationer har bygget alting selv. Nu vil han gerne bevise, at han også kan selv. Christine får idéerne og går meget op i det æstetiske i hjemmet.

Udfordring: Den største udfordring bliver tid og penge. Bæredygtigt kan være dyrt og hjemmelavet kan tage tid.

Du kan følge Christine og Mikkel på deres Facebookside HER

Foto: TV 2