GO'

I 20 timer hver uge forbereder Jan sig på samfundets kollaps

Terror vil ramme Danmark - det er et spørgsmål om tid, hvis du spørger Jan Hansen. Derfor forbereder han sig hver uge grundigt på overlevelse.

Jan Hansen fra Køge er forberedt. 

Forberedt på, at samfundet en dag styrter i grus. Et stort kollaps, hvor den største trussel lige nu er terror. 

Jan Hansen er en 'prepper' (en forbereder, red.).

Onsdag aften var han på besøg hos Jes Dorph-Pedersen i 'Go' aften Danmark', hvor han fortalte om sit anderledes liv.

Overlevelse og madrationer

En 'prepper' forbereder sig på at kunne overleve, når samfundets mekanismer bryder sammen - når strøm, vand og infrastruktur ikke fungerer, så kan 'preppere' fortsat klare sig selv. 

- Jeg har lavet mine egne madrationer, hvor der er nudler, tun, energibarer, morgenmad og et varmt måltid. 25 styk af dem er vakuumpakket og gjort klar sammen med en masse vand, fortæller Jan Hansen i 'Go' aften Danmark'.

Men hvis det skulle gå så galt, så handler det også om at udnytte alle sine ressourcer fuldt ud. 

- Hvis man kigger på en dåse tun, så vælg en tun i olie. Så kan man nemlig bruge olien til at brænde og give både værktøj og tøj fedtstof, siger Jan Hansen.

Det er ikke dommedag

Jan Hansen går dog ikke hjemme i haven og kigger mod himlen, mens han venter på dommedag. Det er nemlig sådan, at hver 'prepper' forbereder sig på forskellige scenarier efter temperament.

- Mit værste scenarie er terror i Danmark. Det er ikke selve episoden, der er den største faktor. Det er eftervirkningerne med trafik- og energikaos. Vi kan stort set ikke klare os uden strøm, men det kan jeg, siger han. 

Han tror dog ikke, at der er et nært forestående terrorangreb mod Danmark, men han udelukker det absolut heller ikke. 

- Det er ikke blevet bedre med tiden, men et scenarie, som kommer tættere og tættere på, siger han og uddyber, at han for det meste lever et ganske almindeligt liv med sin familie og arbejder som socialpædagog. 

En risiko at leve

Jan Hansen gætter på, at han bruger 20-25 timer om ugen på at dygtiggøre sig i forberedelser. Men han er ikke alene - sådan da. Han laver nemlig videoguides til Youtube, hvor han fortæller om teknikker til at overleve i det fri. 

Han synes, at der er for mange, som ikke er klar over, hvilken risiko vi lever med. 

- Det handler om at tage et valg med livet. Man har pligt til at tage et fornuftigt valg for sit liv, siger han. 

Han er ikke bange for, hvad der kan ske og eventuelt vil ske. 

- Jeg er forberedt. Jeg er klar, siger Jan Hansen. 

Der er ikke nogen konkrete tal for, hvor mange 'preppere', der findes i Danmark, men der findes en dansk Facebook-gruppe for 'preppere' med 267 medlemmer samt et forum med 189 medlemmer her.