GO'

- Så spørger jordemoderen lige pludselig, om jeg er født i Ringkøbing, og om min mor hedder Anne

Ved en scanning bliver Mette Mayli Albæk 'genkendt'.

Mette er i syvende måned, og går til ugentlige tjek, fordi hendes barn er mindre end gennemsnittet, men et ellers rutinemæssigt tjek blev i sidste uge ret specielt for hende.

- Jeg ligger med bar mave og er i gang med at blive scannet, og vi har været igennem det hele og alt er ok. Så spørger jordemoderen lige pludselig, om jeg er født i Ringkøbing, og om min mor hedder Anne.

Begge dele stemmer, og den vordende mor bliver med egne ord rimelig paf.

- Hun fortæller, at hun har været med til min fødsel, og at det var hende, der tog imod mig. Det var overvældende, at hun kunne huske det, siger Mette Mayli Albæk.

I et system hvor jordemødre har alt for travlt, og flere kommende forældre vælger at føde hjemme, fordi de ikke føler sig set på hospitalerne, kan det være en udfordring at give de fødende en nærværende oplevelse. Men Mette Mayli Albæks oplevelse, kunne altså næsten ikke blive mere personlig. Det fortæller hun om fredag i 'Go' morgen Danmark'.

- Lone kunne faktisk huske denne her fødsel, at det var gået meget hurtigt, og at det var en god fødsel. 

Lone Teisner Nielsen, der dengang var jordemoder i Ringkøbing, var den usædvanligt observante jordemoder, og hun forklarer, hvorfor hun lige præcis kunne genkende Mette.

- Det var efternavn og fornavn, fordi vores børn har gået i institution sammen, og Ringkøbing er jo sådan et mindre samfund, siger Lone Teisner Nielsen.

Flere har oplevet det

Mette Mayli Albæk beskriver sin oplevelse på Facebook, hvor hun karakteriserer den som en mellemting mellem 'hverdagsmirakler og pudsige tilfældigheder'.

Det får Mettes veninde Karen Valentinus Plesner til at spærre øjenene op, for hun har oplevet det samme - også hos Lone Teisner Nielsen.

'Haha, præcis det samme skete for mig! Hun kunne genkende mit efternavn. Nøj, hvor skægt. Hun tog også imod min storebror', skriver Karen som kommentar til opslaget.

Lone Teisner Nielsen vil dog ikke tage æren for at være en klæbehjerne. Hun har særligt det lille samfund at takke for, at fødslerne ligger i hukommelsen.

- Vi havde 300 fødsler om året på Ringkøbing Sygehus, og vi var seks jordemødre, så man var jo nok lidt tættere, siger Lone Teisner Nielsen.

Mange opgaver på jordemoderens bord

Ifølge Sjællandske har fødselstallet de seneste 10 år været faldende i Danmark, fra 64.282 i 2005 til 58.205 i 2015. Der er dog sket en lille stigning siden 2015. Antallet af jordemødre er steget. Ifølge tal fra Kommunernes og Regionernes Løndatakontor var der i september 2016 i alt 1450 fuldtidsstillinger i Danmark som jordemor. Det er en stigning fra 2007, hvor tallet lå på 1026 fuldstidsstillinger.

Men selvom tallene burde give jordemødrene mere tid, så har der løbende været debat om, hvorvidt tallene afspejler virkeligheden. For nok er der flere jordemødre, men også flere opgaver - og det kan Lone Teisner Nielsen genkende.

Hun fortæller, at hun har en halv time til at gennemgå en lang række opgaver, og at hun skal holde mange bolde i luften samtidig.

- Man skal oveni det faglige, også småsnakke lidt, for ellers bliver de kommende forældre nervøse, hvis man ikke siger noget, så man skal kunne multitaske, forklarer Lone Teisner Nielsen.

Hun anerkender samtidig, at der bliver lagt flere og flere opgaver på jordemødrenes bord. Det er en blanding af krav fra arbejdsgiveren, de kommende forældre og fra en selv, fortæller Lone.