Rita har taget afsked med Aage: Jeg tror ikke, alle får lov at mærke den kærlighed, vi har haft til hinanden

Aage og Ritas barske kamp mod demens og for at bevare kærligheden rørte hele Danmark. Nu fortæller en ny stærk dokumentar om deres sidste tid sammen.

Det er to år siden, Aage og Rita første gang lukkede danskerne helt ind.

Dengang fulgte mange deres historie i dokumentaren ’Da Aage forsvandt’, hvor Aage gik fra at være en frisk 58-årig mand til at komme på plejehjem og have svært ved at huske helt almindelige ord.

Nu bliver Aages sidste tid fortalt i en ny dokumentar på TV 2. ’Rita og Aages sidste dans’ hedder den, og bag titlen ligger en historie om dyb kærlighed og et helt særligt bånd.

- Vi dansede både herhjemme og senere på plejehjemmet. Det har vi altid gjort. Det var den form for nærhed, vi kunne have, og det nød vi begge to. Man skal ikke tage fejl af, at kærlighed og nærhed kan nære i sådan et forløb, som vi har været igennem, fortæller Rita Knudsen til TV 2.

De svære beslutninger

Det er i dag ni år siden, at Aage Rasmussen fik diagnosen Alzheimer. En sygdom, der er uhelbredelig, og som med tiden tærer hjernen op.

I seks år har fotografen Kay Brase fulgt parret i deres kamp mod uret, hvor Rita i særligt den sidste tid måtte tage flere svære beslutninger om Aages liv – og hendes eget.

- Jeg vidste ikke, hvad jeg gik ind til i starten. Men efterhånden blev jeg gode venner med Aage - også uden for kameraerne. Så for mig var det også enormt tungt at se den mand, der jo var i forrygende form, forsvinde ind i tågerne, fortæller Kay Brase.

Da Aage Rasmussen stadig var frisk, fik fotografen begges tilladelse til, at han måtte filme dem - også når sygdommen ville blive grim til sidst.

Det sidste kys

Dokumentaren ‘Da Aage forsvandt’ blev sendt i april 2015. Og allerede dagen efter begyndte de første optagelser, som endte med at blive til indledningen til en dokumentar mere.

Jeg er dybt taknemmelig for, at jeg lærte Aage at kende, og jeg tror ikke, at det er alle mennesker, der får lov til at mærke den kærlighed, vi har haft.

Rita Knudsen

I månederne derefter blev Aage Rasmussen markant mere svækket af sygdommen. Og halvandet år efter - mandag den 25. juli 2016 - døde han på plejehjemmet Baunegaarden i Skanderborg med Rita ved sin side.

- Jeg kunne mærke, at han sagde farvel allerede ugen før. Det kys, han gav mig, var anderledes end de andre. Og næste morgen var der ingen kontrakt. Men selv på dødslejet, kunne jeg mærke, at han var glad for, at jeg var der. Den nærhed, vi har haft, har virkelig betydet meget, fortæller Rita Knudsen.

Hun lægger ikke skjul på, at det halvandet år, som den sidste dokumentar strækker sig over, har været særligt hårdt med mange svære dilemmaer. Og at det har krævet, at hun både har brugt hjertet og hjernen til at træffe de hårde beslutninger.

Aage og Rita er til afdansningsbal på det plejehjem, hvor Aage bor - og pludselig under dansen bliver Aage meget rørt.

- Det har været vigtigt for mig at bevare et kærlighedsfyldt og værdighedsfyldt forhold til Aage og stadig være i stand til at se ham, jeg var forelsket i, siger Rita Knudsen og tilføjer:

- Derfor føles det nu både som en lettelse og en kæmpe sorg, at han er væk. En lettelse, fordi det både for ham og mig var godt, at han fik fred, fordi han ikke havde et værdigt liv længere. Men der har også været en lang sorgproces bagefter.

Selvom det i dag stadig er svært, sidder hun ikke med en følelse af, at hun skulle være bakket ud, da Aage fik diagnosen i 2008, hvor de også blev gift.

HVAD ER DEMENS? NY

Demens er fællesbetegnelse for en række sygdomme, hvor mentale funktioner bliver svækket.

Omkring 200 sygdomme kan føre til demens.

Man ved ikke, hvorfor demens opstår, men det skyldes altid sygelige forandringer i hjernen.

I Danmark lever 70.000-85.000 mennesker med en demenssygdom. Heraf har ca. 50.000 Alzheimers sygdom.

Der er ca. 8.000 nye tilfælde af demens hvert år.

Demens er den femte hyppigste dødsårsag i DK.

Der er ingen helbredende kur mod Alzheimers. Man kan mindske symptomerne på nogle af de sygdomme, der giver demens. Derfor er det vigtigt at få stillet en diagnose.

Alzheimerforeningen

- Jeg kommer jo ikke igennem sådan et forløb uden at være påvirket. Men jeg er dybt taknemmelig for, at jeg lærte Aage at kende, og jeg tror ikke, at det er alle mennesker, der får lov til at mærke den kærlighed, vi har haft til hinanden, siger Rita Knudsen

Filmede modgang og medgang

Hun fortryder derfor heller ikke, at Aage og hende for seks år siden gav fotografen Kay Brase lov til at følge hele sygdomsforløbet med et kamera.

- Nej, for det har sat fokus på en meget tabubelagt sygdom. Men det har været meget sårbart for mig, og jeg føler mig splitterravende nøgen i det, siger hun.

Med de nye dokumentar ’Rita og Aages sidste dans’ bliver der derfor nu også på mange måder sat et punktum – både for Rita, men også for fotograf Kay Brase, der i seks år har været en del af Rita og Aages liv.

- Det har været et meget tungt forløb. Men det gav mig også optur at se, hvor smuk kærlighed kan være. Kan de bevare den til trods for sygdommen? Og det var meget smukt at se, hvor meget mennesker kan være for hinanden, siger Kay Brase.

Dokumentaren 'Rita og Aages sidste dans' bliver sendt torsdag 9. marts på TV 2. Du kan se den første dokumentar 'Da Aage forsvandt' på TV 2 PLAY.