Livsstil

- Hvis det at være en luder er at have en fri og aktiv seksualitet, så ER jeg en luder

Louise Kjølsen vil kalde sig selv for luder, som en del af den feministiske kamp.

'Tøsefornærmet', 'mandehørm' eller 'escortpige'. Hver dag bruger vi ord, som indirekte fortæller os, hvordan kvinder og mænd skal være.

Onsdag den 8. marts er Kvindernes Internationale Kampdag, og en stemme i nutidens debat er Louise Kjølsen, der blandt andet mener, at vi skal kalde os selv for luder.

Louise Kjølsen er blandt kendt som feminist og en opsigtsvækkende debattør, og hun er træt af at blive kaldt for 'luder' på de sociale medier, når hun lufter sine holdninger eller sine former. 

Derfor vil hun nu kalde sig selv for netop dét, for at gøre ordet mindre farligt.

- Jeg mener helt klart, at der ligger en feministisk kamp i at reclaime (generobre, red.) ordet luder. Luder er jo et ord, som jeg bliver kaldt rigtig meget, men luder er også et ord som ”normale” kvinder uden lilla hår og store bryster bliver kaldt.

I stedet for at ligge under for et ord som ’luder’, vil Louise Kjølsen gerne give ordet en anden betoning, og på den måde fjerne magten i ordet. Der er ifølge Louise Kjølsen en magt i ordet, fordi det er nedsættende, men lader man ikke luder være et skældsord, så vil det blive ufarligt.

- Hvis det at være en luder er at have en fri og aktiv seksualitet, hvor man selv bestemmer over sin krop, så ER jeg en luder. Så må du kalder mig luder ’all day long’. Vi skal som kvinder kalde os selv, præcis det vi vil. Min kamp handler om, at jeg ikke har lyst til, at nogle mennesker skal have magt over mig igennem ord, og derfor har jeg ikke noget imod at kalde mig selv for luder, siger hun.

Louise Kjølsen har en kandidatgrad i psykologi og er derudover kendt som 'Twerk Queen', fordi hun mestrer og underviser i dansestilen 'twerking', hvor man bevæger numsen op og ned.

Sammen med den tidligere politiker Nikita Klæstrup og bloggeren Katja Ekaterina Krarup Andersen er Louise Kjølsen blandt andet kendt for at tage tøjet af i feminismens navn, og de kalder sig for 'fjerdebølge-feminister'.

Ordets magt

Hvis man for eksempel bruger ordet tøsefornærmet, så siger vi indirekte, at kvinder ofte bliver fornærmede uden grund. Men også mange andre ord er ifølge Louise Kjølsen lige så problematiske.

- I lægevidenskaben taler vi stadig, den dag i dag om, at en kvinde har ’skamlæber’. Hver gang vi siger ordet ’skamlæber’, så reproducerer vi idéen om, at kvinder skal skamme sig over deres seksualitet, siger hun.

Louise Kjølsens pointe er dermed, at med de ord, vi bruger, så viderefører vi enten en tradition, eller også gør vi op med den.

- Hvis vi kigger på et ord som skede, så er det et stort problem, at vi bruger netop det ord, fordi skede er defineret som dér, hvor man putter sit sværd. Det vil sige, de 99 procent af mit liv, hvor der ikke er en pik oppe i mig, dér lever jeg ikke op til mit formål – ud fra den definition.

Problematisk at bruge ordet 'luder'

Forkvinden for Kvinfo, Suzanne Moll, giver Louise Kjølsen ret i, at der ligger nogle stereotyper indbygget i sproget. Men hun ser det dog som svært at bruge ordet luder, fordi det også har en anden og mere seriøs betydning end at være et skældsord.

- Det er svært, når man arbejder i et felt, hvor vi også taler om udnyttelse af kvinder, og så kan det godt være svært at købe præmissen, siger Suzanne Moll, men hun anerkender dog alligevel Louises kamp.

- Men hvis det er det, som hun synes, er hendes budskab, så lad hende gøre det, for jeg kan godt se pointen i at afmontere dramaet i det, siger Suzanne Moll.

En luder får plads i skammekrogen

Louise Kjølsen mener, at hvis vi kalder nogen for ’luder’, er det meget nedsættende og rammende, fordi der ligger så meget magt i ordet.

- Det er jo ikke, fordi folk tror, at jeg sælger seksuelle ydelser – i hvert fald ikke det meste af tiden – men det at kalde en kvinde luder handler om, at det er det værste, du kan kalde hende. Luder er en form for social diskvalificering af kvinder. Det tager simpelthen hendes rettigheder som borger fra hende, og sætter hende i en form for social karantæne. Og så kan hun få lov til at være i denne her skammekrog og tænke over, hvad hun har gjort, og så kan hun holde op med, at opføre sig som en luder. Altså lad være med at bryde reglerne og normerne vi har for kvinder, og så kan hun få lov at være med igen.

Mænd der er ’tøsedrenge’

Kampen for, at vi skal tænke mere over, hvilke ord vi beskriver os selv og hinanden med, er ikke kun en kamp, der skal kæmpes for og af kvinder.

- Det er altid lidt sjovt, når folk tænker, at feminisme kun handler om kvinder, for feminisme handler om alle mennesker. Man kan se det i et ord som tøsedreng. Det er et ord, der fortæller mænd, at de ikke må vise følelser, og at de ikke må bede om hjælp - sådan ’en rigtig mand klarer sine problemer selv’. På den måde bliver sproget noget, der hæmmer den måde, vi handler på.