Livsstil

Nikita Klæstrup tvinger feminisme ind i sine 200.000 følgere

En af de vigtigste kampe er retten til sin egen krop og seksualitet, siger Nikita Klæstrup, der mener, at en ægte feminist gør, hvad hun selv vil.

Nikita Klæstrup er en af den nye generations feministiske stemmer. Og selv om hun indrømmer at stå på skuldrene af alle de kvinder, der kom før hende, så mener hun, at hun kæmper for feminismen på en ny måde og med nogle nye metoder.

På Nikita Klæstrups Instagram-konto og i de traditionelle medier poserer hun ofte i meget lidt tøj og markant make-up.

- Jeg kan ikke huske, om det var Mette Fugl eller Susanne Staun, der sagde, at hun først var imponeret, når jeg kunne samle 3000 kvinder på Rådhuspladsen. Jeg har 200.000 følgere på Instagram. Jeg er langt over de tal, vi samles bare på en anden måde, siger Nikita Klæstrup.

Men tror du, at de følger dig, fordi de hylder din feminisme, eller fordi du er lækker?

- Det varierer meget. Nogle følger mig, fordi de synes, at jeg er et sjovt og spændende menneske. Nogle følger mig, fordi de synes, jeg er vildt lækker. Men ligeså snart de følger mig, så er de jo tvunget til at få feminismen ind. Jeg interagerer meget med følgerne i kommentarerne, siger Nikita Klæstrup og kommer med et eksempel:

- I dag lagde jeg et 8. marts-billede op, og der var en eller anden ligegyldig mand, der skrev, at jeg fejrede 8. marts ved at seksualisere mig selv. Så skrev jeg: Nej, du seksualiserer mig, så fuck af. En ægte feministisk kvinde gør, hvad hun vil, siger Nikita Klæstrup til Søren Lippert i programmet 'Lippert - Et walk and talkshow'.

Opgør med tidligere feminister

Nikita Klæstrup betegner sig selv som fjerdebølgefeminist, der blandt andet betyder, at der ikke er nogen rigtig eller forkert måde, kvinder eller mænd skal se ud eller være på.

- Den tidligere generation af feminister vendte sig imod alt det feminine. 'Vi vil ikke have bh'er på, og vi vil ikke have falske øjenvipper på'. Det var det, der var undertrykkende dengang. Nu er vi nået længere, hvor det er ligeså undertrykkende at få at vide, at 'hvis vi skal tage dig seriøst, så skal du have hestehale og blazer på', siger Nikita Klæstrup i programmet 'Lippert - Et walk and talkshow'.

Nikita Klæstrup siger, at hun kæmper for retten til sin egen krop og til at gøre det med den, som hun har lyst til uden at blive dømt af andre.

- Dengang vendte feministerne sig mod de feminine. Nu tager vi det feminine tilbage, siger Nikita Klæstrup. Hvis jeg spiller med på præmissen om, at for at blive taget seriøst så skal jeg have håret op i en hestehale, have meget lidt makeup på og have en blazer på, så spiller jeg med på samfundets præmisser om, at alt det feminine har mindre værdi, og det maskuline har højere værdi.

Men kan du forstå dem, der siger, at du er med til at tage kvindekampen nogle skridt tilbage. Nu er kvinder igen noget med at se godt ud og stå letpåklædt?

- Sådan ser nogle det. Men vi gør det her for os selv. Jeg har ikke læbestift på for mandens skyld. Jeg har det godt med min læbestift og mine billeder. Men det er klart, at når andre har brugt hele deres liv på at vende sig fra at se sådan ud, så kan være svært at forstå, at vi VIL se sådan her ud, siger Nikita Klæstrup til Søren Lippert.