GO'

19-årige Sebastian vil bryde tabu: - Jeg holdt det hemmeligt for alle

'Korpset'-aspiranten Sebastian Urban Hansen står frem og fortæller om sin spiseforstyrrelse, for at andre ikke skal skjule sig.

Det er aften, og teenageren Sebastian Urban Hansen står hjemme i køkkenet og laver mad med sine forældre. 

En helt almindelig hverdagssituation for familien, der viser sig at vende op og ned på deres og ikke mindst Sebastians liv. 

- Pludselig står min far og observerer mig og siger: "Hvad er der galt?". Jeg kigger op, og han siger: "Du har mistet livsglæden i dine øjne. Du ser helt død ud', siger Sebastian.

Farens ord gør indtryk på ham i en sådan grad, at hans flere år lange hemmelighed pludselig brister. 

- Det var et forfærdeligt 'wake-up call'. Men det var det, der skulle til, fortæller Sebastian Urban Hansen, der deltog i TV 2-programmet 'Korpset - gjort af det rette stof', hvor han også fortalte om sin tidligere spiseforstyrrelse.

Spiseforstyrrelser i Danmark

I Danmark lider cirka 75.000 af en spiseforstyrrelse.

Spiseforstyrrelser inddeles groft i tre kategorier: Anoreksi, bulimi og tvangsoverspisning. 

Spiseforstyrrelser starter ofte i en ung alder, når den ramte er mellem 14 og 23 år. 

Anoreksi er den mest sjældne af de tre spiseforstyrrelser. Cirka 5.000 danskere lider af sygdommen. 

Mindre end hver tiende anorektiker er drenge eller mænd. 

Anoreksipatienter har mere end fem gange så stor risiko for at dø som resten af befolkningen. 

Her kan du få hjælp mod spiseforstyrrelser og selvskade. 

Kilde: Landsforeningen mod Spiseforstyrrelser og Selvskade.

Han har valgt at stå frem i BT og i Go' aften Danmark på TV 2 for at undgå, at andre skal lide under samme tabu som ham.

Han vil gøre det legalt for drenge, at tale om spiseforstyrrelser.  

Lidt for glad for mad

Da Sebastian var lille, var han glad for mad - og lidt for meget af det. 

- Jeg vejede på den gode side af 60 kilo, og så bliver man en rigtig kraftig lille dreng, når man ikke er så høj, fortæller Sebastian Urban Hansen.

Jeg begynder at træne rigtig meget i smug i et træningscenter, og så dropper jeg skolefrokosten.

Sebastian Urban Hansen, tidligere anorektiker

Overvægten var ikke noget, der hæmmede ham i hverdagen.

Han havde en god vennegruppe og hørte sjældent for de ekstra kilo. 

Først da han blev teenager, begyndte et nyt kropsideal at spire frem.

- Når man bliver teenager, kommer det andet køn lidt i fokus, og man begynder at gå mere op i sit tøj og udseende. Der mærkede jeg pludselig, at jeg var anderledes end de andre, fortæller Sebastian Urban Hansen. 

Slankede sig i smug

Følelsen af at være anderledes ramte Sebastians selvværd hårdt.

Han kunne ikke gå i det samme tøj som de andre, og så ikke ud som sine venner. 

For første gang var hans krop et problem, og han besluttede sig for at gøre noget ved det, uden at sige et ord til noget. 

- Jeg begynder at træne rigtig meget i smug i et træningscenter, og så dropper jeg skolefrokosten, som er smurt hjemmefra. Det er utroligt let bare lige at smide den i skraldespanden, fortæller Sebastian Urban Hansen. 

Besat af sine tanker

Hverken Sebastians forældre, venner eller klassekammerater fattede mistanke. 

I flere år raslede kiloene af ham, men han var stadig ikke tilfreds. 

- Jeg havde det utroligt svært med mig selv. Jeg følte hele tiden, der ikke var noget, der var godt nok. Jeg kunne hele tiden blive slankere, og hver gang jeg kiggede mig i spejlet, så jeg et spøgelse, der sagde, at noget var forkert med min krop, ligegyldigt hvad det var. Vægten skulle bare falde, fortæller Sebastian Urban Hansen. 

Jeg blev tvunget til at spise. Sådan var det bare i starten, for der var ikke noget andet at gøre.

Sebastian Urban Hansen, tidligere anorektiker

Han vidste godt selv, det havde taget overhånd, men han kunne ikke bryde ud af tankerne, som han kalder en besættelse.

- Man opfatter det ikke på den samme måde, når man er i det. Det er ligesom en konkurrence med sig selv, og der er hele tiden noget inde i baghovedet, der siger, at det ikke er godt nok. Hver gang jeg stod op på vægten, skulle den falde, og hver gang jeg kiggede mig i spejlet, skulle der være et eller andet, der havde ændret sig, forklarer Sebastian.

Tvunget til at spise

Først da gløden i Sebastian øjne var helt slukket, og hans far konfronterede ham med, at han lignede et lig, kunne Sebastian ikke holde sine tanker hemmelige mere. 

- Vi har snakket om, hvordan jeg kunne holde det så længe, men hvis der er noget, man vil holde hemmeligt voldsomt nok, så kan man gå ufatteligt lang tid, uden at give tegn på, at der er noget galt, siger Sebastian Urban Hansen.

 På det tidspunkt var han gledet så langt ind i anoreksien, at der måtte tvang til for at komme i gang med at spise igen. 

- Vi får købt noget weight gainer, sådan noget pulver med rigtig mange kalorier i. Det skulle jeg drikke hver morgen og aften under opsyn. Jeg blev tvunget til at spise det. Sådan var det bare i starten. Det var tvang, for der var ikke noget andet at gøre, fortæller Sebastian.

Træner til maraton

I dag er Sebastian blevet så stærk og rask, at han vil gøre, hvad han kan, for at vise andre drenge, at man ikke behøver holde en spiseforstyrrelse hemmelig.

- Lige netop anoreksi og spiseforstyrrelse er et tabu for drenge. Alle drenge skal elske deres krop. Det er sådan, det bliver fremlagt, men desværre bare ikke altid sådan, det er, siger Sebastian.

I dag har han fået et så sundt forhold til mad og træning, at han har deltaget i TV 2-programmet 'Korpset', et kursusforløb tilrettelagt af tidligere elitesoldater.  

Lige nu træner han til et maraton, men han skal stadig hele tiden være opmærksom på tegn på sin anoreksi. 

- Dem, der har prøvet at have en spiseforstyrrelse eller noget lignende, kan nikke genkendende til, at der er en stemme i baghovedet, der stadig jager en. Der er det vigtigt at have familie og venner, der kan støtte og bremse én, siger Sebastian og fortæller, at han i dag har både kæreste, venner og familie, der kan tage den rolle.