Hella Joof er kommet i, det hun selv kalder for, havealderen. Sammen med sin mand har hun købt en gård med 14 hektar jord, hvilket svarer til cirka 20 fodboldbaner. Her vil hun anlægge sin helt egen drømmehave.
Hella Joof er et ægte bymenneske og har det meste af sit liv boet i lejlighed, men det bliver der lavet om på i programmet 'Hellas have', hvor hun blandt andet får råd fra haveguruen Claus Dalby.
Nedenfor kan du læse nogle af de tips, som Hella får igennem programmerne, men spørger man selv Hella, er især én ting vigtig, når man vil lykkes i sin have. Man skal 'tale pænt til sin dusk'.
- Hvad er det, jeg har gjort, som gør, at min persille står i så store flotte duske? Dels har jeg plantet meget, men så har jeg også talt kærligt til min dusk, joker Hella Joof videre med en lettere sjofel reference og fortsætter:
- Og hvis man hele tiden aer sin dusk, ser den sådan her ud. Stor, grøn og busket og det er jo det, som vi alle sammen gerne vil have.
Se Hella Joof kaste sig ud i sit livs haveprojekt, når ’Hellas Have’ har premiere tirsdag 14. marts klokken 21.15 på TV 2 FRI.
Spørg eksperter til råds
- Det er faktisk det bedste råd, jeg kan give andre have-novicer: At tale med fagmænd og spørge nogle voksne med forstand på haver, hvad man skal gøre. Det er så dumt at lave fejl, når man kan spørge nogen. De kan jo lige sige til en ”hvis du vil plante sådan én, skal det ikke lige være dér, hvor den får sol hele tiden”. Jeg er i hvert fald rigtig glad for at have fået hjælp af havekendere, siger Hella Joof.
Plant noget, du kan bruge
For at føle, at dit arbejde bærer frugt, mener Hella, at det er en god idé, at plante noget som man kan bruge.
- Sørg for at plante noget, du kan spise. Man bliver så lykkelig af at trække en gulerod op af jorden og sætte tænderne i den. Og så blomster. Masser af blomster! Og blomster, der ikke blot blomstrer i maj, men hele sommeren. Man føler sig så rig, når man kan plukke en buket og stille den ind på køkkenbordet. Og det behøver ikke engang at være i en fin vase, siger Hella Joof.
Byg et bed
Har du ikke tid til at holde jorden fri for ukrudt, eller har du jord som ikke egner sig til at dyrke i, så kan det være en idé at lave et højbed.
Højbede fyldes med ’ren’ muld, og det er derfor nemmere at holde dem ukrudtsfri, end hvis du planter ting i jorden.
Ros dine hjælpere
Hella Joof roser alle sine hjælpere i stor stil. Det er nemlig meget vigtigt, at folk føler sig værdsat, hvis de bruger tid på at hjælpe.
- Det her er jo lidt public service. Hvis din mand vil hjælpe med at bygge et højbed, så er det vigtigt, at han får masser af ros, griner Hella Joof.
Gør det let for dig selv
Har du nogle havegange, hvor du ikke ønsker at lægge fliser, kan det være en idé at bruge stenmel. Stenmel er knust granit, der egner sig godt til stier og havegange, hvor stenmel giver et fast underlag.
Derudover kræver stenmelsstier stort set ingen vedligeholdelse. Belægningssten har en tendens til at synke over årene, men man vil let kunne strø et nyt lag stenmel, hvis der er behov for det.
- Det pakker sig hårdt, så hvis vi lægger det ud på gangene og jævner det, så kommer der stort set ikke noget ukrudt igennem, siger Have-Henrik.
Husk sædskifte
Da Hella Joof får besøg af haveguruen Claus Dalby, minder han hende om en central ting. Sædskifte.
- Du kan jo ikke plante ærter her næste år, siger Claus Dalby og peger på Hellas ærtebed.
Det er en ældgammel erfaring, at der som regel kan dyrkes mere på et jordstykke, når man lader afgrøderne afløse hinanden, end når man stadig dyrker den samme afgrøde på det samme areal.
Vær opmærksom på naboplanters påvirkning
Planter, der vokser ved siden af hinanden, påvirker hinanden, så derfor er det vigtigt at tænke i hvilke naboer dine planter har. Plantearter fra samme familie trives oftest dårligt sammen, f.eks. ærter og bønner, løg og porrer, kartofler og tomater.
Løg siges at have en negativ virkning på bønner og ærter og omvendt, men i praksis er det ofte svært at se. Kål bør heller ikke plantes sammen med tomat eller jordbær. Man skal tage oplysninger om nabovirkning med et gran salt. Tit er det kun løse erfaringer, der er blevet gentaget ofte og til sidst skrevet ned.
Start i det små
Haveguruen Claus Dalby råder Hella Joof til at starte i det små og ikke tage hænderne for fulde. Derfor kan man med fordel lave en krukkehave, hvor vedligehold er på et minimum.
- Det er noget som alle kan lave, siger Claus Dalby.
Især mynte er godt at have i krukker, for som Claus fortæller, så spreder den sig i stor stil. Derudover har han en vigtig pointe om, hvilke krukker man skal vælge.
- Det er vigtigt at krukkerne har hul i bunden, siger han.