TV 2 CHARLIE

Mikael døde pludseligt: - Jeg var ved at blive tosset oveni hovedet

Anne Haugaard Petersen blev enke ret pludseligt. For at komme igennem sin sorg søgte hun hjælp hos en psykolog.

Det var den sidste dag i en uges ferie.

Anne Haugaard Petersen satte sig foran fjernsynet for at se badmintonfinalen i All England. Hendes mand, Mikael Haugaard Petersen, gik i stedet ud i haven for at grave ud til køkkenhaven, de længe havde talt om.

Fakta om hjertestop

Hvert år får ca. 4.000 personer pludseligt, uventet hjertestop uden for hospital i Danmark. Det svarer til cirka 11 personer om dagen.

Omkring 13 procent overlever et hjertestop.

Andelen af hjertestop, hvor der er givet hjertelungeredning inden ankomst af ambulance, er mere end tredoblet på 14 år - fra 19,4 % i 2001 til 65,8 % i 2014.

I cirka 66 % af tilfældene giver tilstedeværende personer altså hjertelungeredning inden ambulancen ankommer.

Hjertestop-patienters overlevelseschancer stiger helt op til fire gange, hvis de hjerteredning.  

Kilde: Trygfonden og Dansk Råd for Genoplivning

Med mellemrum kom han ind i stuen for at få en kop kaffe. Da kampen var slut, åbnede Anne Haugaard Petersen terrassedøren, og der så hun, at hendes mand havde lagt sig bagover ved et stengærde.

- Så vidste jeg, at der var et eller andet galt, siger hun ved 'Charlies Hjertegalla'.

Anne Haugaard Petersen skyndte sig ud til sin mand. Hun forsøgte at tage hans puls, men uden held. Mens hun havde alarmcentralen i røret, gav hun ham hjertemassage - og få minutter senere kom ambulanceredderne. Men heller ikke lægerne kunne få en respons Mikael Haugaard Petersen.

På et tidspunkt sagde redderne, at de ville blive ved i fem minutter mere, og hvis ikke de fik en lille respons, ville de stoppe.

- De fem minutter går, men der sker ikke noget. Og så siger lægen, nu stopper vi, fortæller Anne Haugaard Petersen.

Psykolog blev til en livlinje

Mikael Haugaard Petersen blev 52 år. Han døde den 5. marts 2015. Fire dage senere ville han have haft fødselsdag.

- Den nåede han ikke, så vi var inde at sige tillykke til ham på retsmedicinsk, siger Anne Haugaard Petersen, der lige efter hjertestoppet begyndte at tænke på deres søn, Magnus.

- Hvordan skulle jeg fortælle, at hans far var død?

Både Anne Haugaard og sønnen Magnus søgte hjælp hos en psykolog efter dødsfaldet.

Efter sin mands bisættelse opdagede Anne Haugaard Petersen, at hun havde et stort kaos inde i sit hoved. Udover at hun var ulykkelig over Michael Haugaard Petersens død, var hun ked af, at han ikke nåede at leve længere, og at der var mange ting, han ikke nåede at opleve.

Hun blev også vred på ham, fordi han havde forladt familien så pludseligt. Hun fik en skyldfølelse, og så blev hun bange. For hvad nu hvis hun også pludselig døde, så ville deres søn ikke have nogen forældre.

Jeg var ved at blive tosset oveni hovedet.

Anne Haugaard Petersen

- Alle de her tanker blandede sig med en film, jeg havde kørende i mit hoved hele tiden om den søndag, Mikael døde. Til sidst tænkte jeg, at jeg var ved at blive tosset oveni hovedet. Og jeg tænkte, at jeg måtte have noget hjælp.

Anne Haugaard Petersen ringede derfor til Hjerteforeningens Hjertelinje, hvor sundhedsfagligt personale står klar til at støtte alle, der har herte-kar-sygdomme tæt ind på livet.

I røret fik hun fat i psykologen Trine Lund Veile - og gennem flere snakke udviklede de et særligt bånd.

- Trine var i en lang periode min livlinje, fortæller Anne Haugaard Petersen og tilføjer:

- Det er stort at sige, at det har betydet alt. Men det har betydet rigtig meget. For det første fandt jeg ud af, at jeg ikke var ved at blive tosset, fordi Trine sagde, at det var helt normalt.

Mikael Haugaard Petersens død kom pludseligt.

Håb for fremtiden

Det var ikke kun Anne Haugaard Petersen, der jævnligt snakkede med Trine Lund Veile. Også sønnen Magnus fik mulighed for at dele sine bekymringer, tanker og problemer.

- Både Magnus og jeg fik nogle strategier til at håndtrere vores følelser, så vi kunne begynde at arbejde med dem. Det fik vi rigtig god gavn af.

I dag holder Anne Haugaard Petersen fortsat kontakt til sin psykolog. De har en aftale om at mødes en gang om året.

Så bliver man glad, når man kan se, at der er sket en udvikling. Det betyder, at der er håb for fremtiden.

Anne Haugaard Petersen

- Når vi skal ses, kigger vi tibage. At kigge tilbage gør, at jeg kan se, hvordan jeg havde det dengang. Så bliver man glad, når man kan se, at der er sket en udvikling. Det betyder, at der er håb for fremtiden.

Se Anne Haugaard Petersens rørende fortælling om dagen, hvor hendes mand døde:

Mikael døde af hjertestop: Psykolog hjalp familien gennem sorgen.