TV 2 CHARLIE

Nyfødte Alfred var tæt på at miste sit liv: - Vi var helt grådkvalte

Nyfødte Alfred Skou Nielsens svævede mellem liv og død - men forældrene vidste det ikke.

Alfred Skou Nielsen blev født med en hjertefejl.

Men det var først, da han som en del af et nyt to-årigt screeningsprojekt 'Copenhagen Baby Heart' blev scannet, at lægerne opdagede fejlen.

- Jeg var faktisk ret ked af det, siger Gitte Skou, der er mor til Alfred, under 'Charlies Hjertegalla'.

Fakta: Copenhagen Baby Heart

Copenhagen Baby Heart er et 2-årigt screeningsprojekt, hvor alle forældre, der føder i København, tilbydes en ultralydskanning af deres nyfødte barns hjerte. Tilbud om denne skanning gælder fra april 2016.

Hjerteskanningen foretages på Rigshospitalet, Herlev eller Hvidovre Hospital inden for de første 14 dage efter fødsel. I alt forventes ca. 30.000 nyfødte at indgå i projektet.

I Danmark fødes ca. 450 børn om året med en hjertefejl. Fejlen opstår under fosterets udvikling og oftest ved man ikke hvorfor.

Kilde: Baby-heart.dk

For Alfred Skou Nielsen var det et spørgsmål om liv og død. Han kom til verden næsten fem uger før tid, og efter scanningen stod det klart, at han har en kraftig forsnævring ved kropspulsåren.

Hvis han skulle overleve, var han tvunget til at blive opereret. Hurtigst muligt.

- Her finder vi ud af, at det er alvorligt, siger Gitte Skou.

Scanningen af den nyfødte varer cirka 10 minutter og foretages enten under indlæggelsen i forbindelse med fødslen eller i forbindelse med besøg på hospitalet til PKU-test og hørescreening efter fødslen.

- Det var en hård dag

Da Gitte Skou og Lasse Nielsen fandt ud af, at de ventede deres første barn til efteråret 2015, var begejstringen stor. Parret havde ingen bekymringer. Det blev ændret, da Alfred kort tid efter fødslen blev scannet, og familien fik det uventede svar.

Vejen fra jordemodercentret, hvor deres søn var blevet både vejet og scannet, til Rigshospitalet, hvor de skulle snakke med en hjertelæge, føltes uendelig lang.

- Der fløj hundredvis af tanker gennem mit hoved. Jeg havde hørt alvoren i hjertelægens stemme, siger Gitte Skou.

Alfred Skou Nielsen var født med en hjertefejl.

Det samme gjorde sig gældende, mens deres søn var på operationsbordet. Deres eneste tanke var, om de nogensinde ville se deres søn igen.

- Vi var helt grådkvalte, siger Lasse Nielsen.

- Det var en hård dag, tilføjer Gitte Skou.

Parret fik heldigvis en positiv besked fra kirurgen. Alt var forløbet helt efter planen. Nu skulle de blot vente på at se deres søn igen.

Tilbuddet skal være en fast rutine

I dag - få måneder efter operationen - er det ikke til at se på Alfred Skou Nielsen, at han som spæd blev opereret for en hjertefejl.

- Vi tænker slet ikke over, at han har været syg, og at han har været det her igennem, siger Gitte Skou.

Mens selvom de største bekymringer er lagt på hylden, er familien stadig rørte over deres tilbud fra Copenhagen Baby Heart.

- Hvis vi ikke havde takket ja til at deltage i Copenhagen Baby Heart, var der sket det med Alfred, at han var blevet meget syg og dårlig herhjemme, og i værste fald kunne vi have mistet ham. Så vi er selvfølgelig meget taknemmelig for, at vi har deltaget, siger Lasse Nielsen.

- Vi kunne godt tænke os, at det blev en fast rutine. Og gerne landsdækkende naturligvis, siger Gitte Skou.