Test din viden: Hvilken dansk konge døde på toilettet?

Anders Olling og Hans Erik Havsteen kan alle de saftige historier om de danske monarker. Her kan du teste din egen viden om kongerækken.

Gorm den Gamle, Valdemar Sejr, kong Niels, Erik Emune.

Nederst i artiklen kan du teste din egen viden om den danske kongerække

Selvom Danmark efter sigende er Europas ældste monarki, så er det nok de færreste danskere, der kender hele den danske kongerække.

Ligesom alt andet, så er der dog undtagelser, der bekræfter reglen.

Anders Olling og Hans Erik Havsteen har i snart to år kortlagt de 51 konger og dronninger i Danmark, og bevæbnet med en række saftige historie fra den danske kongehistorie, er det lykkedes dem at vække danskernes interesse for kongerækken.

Det fortæller de i Go' morgen Danmark tirsdag.

Kongerækken har været ude i kulden, fordi den har været brugt til at pine skolebørn som udenadslære, men noget tyder på, at folk bider på Anders Olling og Hans Erik Havsteens anderledes tilgang til emnet.

Udover at deres bogserie om de danske regenter nu tæller seks bind, så er deres podcast downloadet over en million gange, siden de begyndte at sende i efteråret 2015.

Og de mærker en god interesse for de gode historier, lyder det.

Han rammer simpelthen så præcist, at pilen går lige igennem kongen og kommer ud af hans munden, lyder det fra Anders Olling.

Anders Olling, journalist og forfatter

- De rummer en masse dramatiske og spændende historier, og de strækker sig langt ud over danmarkshistorien. Der gemmer sig en guldgrube af gode historier, som ikke lader Game of Thrones noget efter, siger Anders Olling.

Historien om Harald Blåtands død

Et eksempel på en historie, som vækker folks interesse, er fortællingen om kongen Harald Blåtands død.

- Harald Blåtand har et oprør mod sig, fordi dem, der skal rejse Jellingestenen, ikke gider, og det udvikler sig. Historien går på, at Harald Blåtand er ude i en skov, da han lige pludseligt skal lave stort, og det kan man som bekendt ikke holde inde, så han sætter sig, og mens han sidder der, så kommer der en viking og skyder en pil i bagdelen på ham, og han rammer simpelthen så præcist, at pilen går lige igennem kongen og kommer ud af hans mund, lyder det fra Anders Olling.

Historierne er mange. 

Herunder kan du se nogle af de anekdoter, som Anders Olling og Hans Erik Havsteen har samlet - og teste, om du har styr på din viden om de danske konger.

Test din viden om de danske konger og dronnninger