Livsstil

Verdens lykkeligste land: Derfor er det så 'dritkul' at være nordmand

Rakfisk, fjelde og nationale fester. Her er seks bud på, hvorfor nordmændene er verdens lykkeligste folk.

I flere år har danskerne kunne prale af at være verdens lykkeligste folk, men nu har landet, der har givet os myseosten og serien SKAM overhalet os indenom.

Ifølge den nye rapport Verdens Lykkelighedsrapport 2017, udgivet af Sustainable Development Solutions Network (SDSN), er det nemlig vores norske nabo, der er verdens lykkeligste land.

Det globale initiativ blev lanceret af FN i 2012, og har til formål at promovere lighed og tillid. Og det er en blanding af velstand, lighed, tiltro til myndighederne og en sund økonomi, der er blandt grundene til Norges lykkesucces. Og så er der det faktum, at nordmænd i høj grad er ’flokdyr’, forklarer forsker Ragnhild Bang Nes fra Folkehelseinstituttet i Norge.

- Det er sandsynligvis mange af de samme faktorer, der spiller ind for lykke i Danmark og i Norge: Sikker økonomi, gode sociale netværk og høj social deltagelse, oplevelse af frihed og selvstændighed og gode velfærdsordninger, fortæller forskeren til TV 2 og fortsætter:

Nordmændene i meget høj grad flokdyr. Vi har i stor grad et fælles anker og en national identitet.

Ragnhild Bang Nes, forsker

- Selvom vi ikke har så mange undersøgelser af det, er der givetvis nogle faktorer, der er af særlig betydning i Norge - som udendørs aktiviteter, adgang til grønne områder, fjorde og bjerge. Ligeledes er nordmændene i meget høj grad flokdyr. Vi har i stor grad et fælles anker og en national identitet. Vi er en lille nation med mange traditioner, forklarer Ragnhild Bang Nes.

Og traditioner må man sige, at nordmændene har. Men der er vel heller ikke noget, der samler folk bedre end sport, besynderlige madretter og nationale fester? Vi har samlet en liste med bud på, hvorfor det er så ’dritkul’ (sejt, red) at være nordmand.

Seks ting, der gør det sejt at være nordmand

 1. At være 'russ'

  En omgang norske 'russere' fejrer 'russetiden'.

  Det er måske ikke så mærkeligt, at det hedder 'russetiden', når gymnasieeleverne fejrer deres gymnasieafslutning i Norge. Her kan danskernes endags-vogntur vist godt pakke sammen. I Norge fester man stort set hver dag i tre uger. ’Russerne’, som studenterne hedder, skal i hele perioden være iført et par røde eller blå bukser, som ikke må tages af eller - for den sags skyld - vaskes.

  Men der er naturligvis ingen studenterkørsel uden en bus. 'Russetiden' i Norge bliver for de flestes vedkommende allerede begyndt planlagt i 1.g, og en bus kan sagtens ende op i den svimlende sum af en million kroner. 

 2. 17. maj-amok

  17. maj fejres i hele det norskel land.

  Norges Grundlovsdag den 17. maj fejres med et brag af en fest. Paradeoptog, marcherende orkestre, farvestrålende nationaldragter (bunader) og spandevis af is er fast kutyme til denne nationale fest, hvor Norge fejrer grundloven fra 1814.
  Efter en solid morgenmad med naboer og venner står den på optog i gader og stræder og ikke mindst fortæring af is og hotdogs.

 3. Sports-jubel

  De norske håndboldkommentatorer gik i jubel-amok efter straffekast i sidste sekund.

  De norske håndboldpiger har efterhånden sat sig tungt på medaljerne. Det samme kan siges om skisporten, hvor det norske flag vajer tungt. Og hvis der er noget, der kan samle folk og ikke mindst få følelserne frem, så er det netop sport.
  De norske sportskommentatorer lægger ikke da heller ikke låg på udbruddene. Som for eksempel under herrernes Håndbold VM, hvor nordmændene overraskede, og vist i den grad fik de kommentatorerne til at gå jubel-amok.  

 4. SKAM

  Ungdomsserien SKAM er stormet frem i hele Norden.

  Den norske ungdomsserie SKAM kan dårligt være gået nogens næse forbi. Serien om de unge gymnasieelever på Harvig Nissens Gymnasium, der har taget Danmark og hele Nordeuropa med storm, har fået os alle til at genopleve de hvirvlende hormoner, frustrationerne og den altopslugende kærlighed i teenageårene.

  Og så har serien ikke mindst sat det norske sprog på verdenskortet, og givet det danske sprog baghjul, når det kommer til forkortelser og at adoptere engelske ord. For eksempel forkortelsen 'serr' (seriøst) og 'ass' (altså). For ikke at tale om det engelskadopterede ord 'kul' (cool).

 5. Brunost, fårikål og rakfisk

  Den norske delikatesse 'rakfisk'.

  Hvert land har sine smagspræferencer og hvert land har også sin nationalret. For nordmændene er det gryderetten ’Får i kål’, den brune gedeost kaldet ’Myseost’ og deres svar på surströmning - nemlig ’rakfisk’ - typisk bestående af ørred, lagt i et par måneders forrådnelsesproces i egen slimlage og salt.
  Mere end 20.000 gæster valfarter hvert år til den lille by Fagernes i Valdres for at deltage i kåringen af den bedste rakfisk. 

 6. Vilde naturoplevelser

  Klippeformationen Trolltunga befinder sig 1100 meter over havets overflade.

  Skihop, fjelde og troldetungen. Norges natur er og bliver noget helt særligt. Ifølge Visit Norway har nordmændene faktisk brugt fjeldene som kur mod hverdagens stress i hundredevis af år. I weekender og ferier drager mange af sted med enten vandrestøvler eller ski og nyder den friske og rene luft, som fjeldene besidder. Norges højeste fjeld er Galdhøpiggen med sine 2.469 meter.

  En af de populære turistattraktioner er Trolltunga, som befinder sig 1100 meter over havets overflade. Trolltunga er en klippeformation, der står horisontalt ud fra fjeldet. Klippeformationen er ikke indhegnet, og flere har dristet sig til at tage billeder, der måske vil give de fleste dårlige nerver.